Гореща есен и в Народното събрание


Гореща есен и в  Народното събрание
04 Септември 2015, Петък


Какво ново в декларациите и в приоритетите на парламентарните групи

Автор: Десант

Но традиция и новата сесия на Народното събрание започна с прочитането на декларации за приоритетите на парламентарните групи през новия политически сезон. Който всъщност тръгна и ще премине под знака на насрочените за 25 октомври местни избори. Това няма нищо общо с рекордните горещини напоследък, но всъщност подсказва, че предстои гореща политическа есен.

Прогнозите, че още на първото пленарно заседание след ваканцията ще има скандали, не се сбъднаха, най-вече защото те се основаваха на предположението, че в сряда ще бъде разглеждан законопроекта за борба с корупцията сред заемащите висши длъжности в администрацията.

Неговото гласуване на първо четене бе провалено чрез игри с кворума в последния работен ден от предишната сесия на Народното събрание. А на 2 септември депутатите гласуваха този проектозакон да бъде първа точка от дневния ред за четвъртък.
За сряда, след прочитането на декларациите от името на парламентарни групи, бе решено да се проведе второ гласуване на законопроекта за предучилищното и училищното образование, както и да се разгледа на първо четене законопроект за допълнение на Закона за данъците върху доходите на физическите лица.

Иначе във всички декларации на парламентарни групи  бе обърнато специално внимание на бежанската криза на Балканите и в Европа, както и на опасностите, които крие тя за националната сигурност на страната ни.
„От всички нас зависи запазването на относителната политическа стабилност в нашата родина, независимо от сериозните политически различия, защото по този начин ние ще изпълним своя дълг като народни представители”, заяви от парламентарната трибуна председателят на ПГ на ПФ Валери Симеонов.

Той изтъкна, че коалицията ще продължи своята последователна работа по изпълнение на предизборната си  програма.
Валери Симеонов подчерта, че Патриотичният фронт ще настоява при актуализацията на бюджета да се увеличат средствата на МВР за по-успешна борба с миграционния поток и битовата престъпност, особено с циганската, както и за промени в законодателството, с които да бъдат увеличаване санкциите срещу трафикантите на хора (пълният текст на декларацията на ПГ на Патриотичния фронт можете да прочетете по-долу).

Председателят на групата на „БСП лява България" Михаил Миков обяви, че през тази парламентарна сесия социалистите ще бъдат изключително настойчиви по въпросите на социалната политика, демографската криза, енергетиката и критикува мълчанието по етническото напрежение.
От ДПС заявиха, че политиката на управляващите спрямо ромите е слаба, защото е силова и порицаха целокупно България и Румъния, защото се гордеели с издигнатите телени мрежи, които спират бежанския поток. От АБВ обещаха партията да работи в конструктивен дух и диалог и че ще съдействат за всяко полезно решение.

Придвижени бяха и промените в Конституцията

В сряда следобед, още в първия ден от новата сесия на Народното събрание, депутатите от временната парламентарна комисия за промени в Конституцията приеха на първо четене съкратения вариант на законопроекта за промени в основния закон, пряко свързани със съдебната власт. „За“ гласуваха 10 членове на комисията, а двама бяха „против".
Проектът беше внесен в края на лятната сесия от 180 народни представители.

ГЕРБ, Реформаторският блок, Патриотичният фронт и Българският демократичен център подкрепиха трите точки на съгласие между партиите. Това са разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) на две колегии – съдийска и прокурорска, създаването на възможност за внасяне на жалби от Висшия адвокатски съвет до Конституционния съд и засилване на ролята на Инспектората на Съвета.

Министърът на правосъдието Христо Иванов също присъстваше на заседанието на временната комисия. След като то приключи, той коментира пред журналисти, че конституционните промени ще влязат в сила тогава, когато се случат конкретните законодателни изменения и парламентът реши. По думите му е хубаво, че консенсусът, който така или иначе е бил постигнат, започва да се проявява в конкретни процедурни стъпки.

Вече влезлият в пленарна зала в четвъртък антикорупционен закон, предложен от Меглена Кунева, бе отхвърлен на първо четене. Той получи подкрепа от 101 депутати на ГЕРБ и реформаторите, но тези против него и въздържалите се, сред които бяха и народните представители на Патриотичния фронт, се оказаха повече.
Законопроектът предвиждаше създаването на Национално бюро за предотвратяване на корупцията, което да проверява имуществото и конфликтите на интереси по високите етажи на властта. Идеята бе то да обединява и доразвива функциите на Комисията за конфликт на интереси, БОРКОР и дирекцията на Сметната палата, която събира и проверява имуществените декларации.


Валери Симеонов:
Изборният резултат на ГЕРБ ще падне наполовина,
ако се съюзи с ДПС


„Целта на ДПС е разрушаване на българската държавност. Тя противопоставя отделните хора на верски признак и от това вади дивиденти, непрекъснато нарушава законите от години и гази утвърдените традиционни взаимоотношения в България. Докога ще ни вменяват чувството за вина за „възродителния процес”? Ясно е, че това е последователна политика за противопоставяне.” Това заяви лидерът на „Национален фронт за спасение на България“ и съпредседател на „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“ Валери Симеонов в сутрешния блок на ТВ7 на 3 септември.

Той добави, че отстраняването на антиконституционната партия от политическия живот ще стане на два етапа.
„Първо, тя трябва да се измете от държавните структури. Тези кадри, които налагат диктата върху всички, които не говорят на турски и са превърнали смесените райони в някакво подобие на турска околия, трябва да бъдат отстранени. Благодарение на НФСБ и Патриотичния фронт, стотици представители на ДПС на властови позиции вече са извън системата. Това е добре, защото тази партия се възпроизвежда чрез обръчи от фирми“, заяви Симеонов.

Той уточни, че отстраняването на хората на Лютви Местан от местната власт е далеч по-сложна задача
„Внушават на своя електорат, че живеят във враждебна среда, за да може гласува за ДПС. Въпреки това, хората в смесените райони вече започват осъзнават тази заблуда и подкрепата в т. нар. крепости на ДПС намалява. Затова вече са се насочили към масово купуване на цигански гласове“, подчерта лидерът на партията на СКАТ.
Той прогнозира, че ако ГЕРБ и ДПС се сближат, партията на Бойко Борисов ще последва съдбата на БСП.

„Резултатът на следващите избори ще е два пъти по-нисък за управляващата партия или просто тя ще се спусне по политическата писта с огромна скорост на-долу“, категоричен бе Симеонов.
Лидерът на НФСБ засегна и темата за медиите, които са собственост на депутата от ДПС Делян Пеевски

„Държавните органи трябва да разследват дали те са чисти. Истината е, че парите на Пеевски са на всички, които са внесли своите средства в КТБ. С тези 3,5 млрд. лева от бюджета, с които потушихме „пожара“, защото имаше риск да изгори цялата банкова система на България, са купувани десетки предприятия и медии. Големият въпрос е кои служби са допуснали средства от сметките на вложителите да отидат за такива губещи инвестиции като вестници“, подчерта Валери Симеонов.


В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки