Отново за БАНИ – дискусията продължава


03 Септември 2015, Четвъртък


Академик Григор Велев отговаря на акад. проф. д-р Иван Юхновски по повод историята на Българската академия на науките и изкуствата


Г-н Юхновски, прочетох Вашата публикация във в. „Десант” от 26 юни 2015 г. и останах изненадан от отправените нападки и обвинения към мен и към Българската академия на науките и изкуствата (БАНИ). От нея оставам с убеждението, че познавате и тълкувате избирателно историята на БАНИ. Затова ще се опитам с неоспорими факти да Ви представя нашата гледна точка:
1. БАНИ е създадена през 1940 г. с устав, който определя целите, задачите, предмета на дейност и рамките на администриране на академията.

2. БАНИ се изгражда като неправителствена, т.е. недържавна организация, която получава минимална държавна субсидия (заплати на главния секретар, ковчежника и библиотекаря, както и финансиране на научните издания на академията).
3. Целите на БАНИ са да се превърне в обединителен център на българския национален елит (научен и културен); да представя постиженията на българската университетска наука и на дейци на изкуството пред българската общественост; да представя постиженията на българската наука и изкуство пред света.

4. Всички важни решения на БАНИ на времето са вземани, а и сега се вземат от правоприемника на академията, който сме ние – БАНИ,  от нейното Общо събрание.
5. БАНИ има легитимно ръководство.
6. След 9.9.1944 г. една част от академичния състав на БАНИ е арестувана и предадена на т. нар. „Народен съд”. Видни членове на БАНИ са осъдени въз основа на измислени  обвинения на различни срокове затвор, включително и на смърт, други са интернирани.
За ваше сведение през 1996 г. Народното събрание на Република България реабилитира осъдените. Освен това със специален закон от 2000 г. (ДВ, бр. 37 от 5 май 2000 г.) обяви комунистическия режим за престъпен.

7. През 1945 г. всички членове на БАНИ, които са преподаватели в Софийския университет „Св. Климент Охридски” (80 души), са уволнени по закона за така нареченото от Вас „преобразуване” на истинската академия.
8. Веднага след 9.9.1944 г. започва злостна кампания срещу БАНИ от известния терорист и комунистически партиен функционер Тодор Павлов. В негова подкрепа водачът на БКП Георги Димитров в една от речите си заявява, че БАНИ е „център на буржоазни идеологии и великобългарски национализъм и шовинизъм” и трябва да се закрие и да се създаде нова научна институция по съветски комунистически образец.  Нима всичките тези  документирани изблици на партийна ненавист Ви приличат на „преобразуване” или „преименуване”?

9. Това беше режим,който принуди със заплаха и терор десетки талантливи учени на БАН да станат членове на БКП, агенти и доносници на ДС.
10. По предложение на ПБ на БКП Министерският съвет изготви  закон за преобразуване на БАНИ в нов тип академия по „съветски образец”. Нима съветският образец е годна основа за продължаване на целите и задачите на Българското книжовно дружество, създадено в епохата на Българското възраждане?

11. Законът за „преобразуването” на БАНИ е типичен нагъл узурпаторски акт, който е в противоречие с Устава на БАНИ.
12. По закон и съгласно с Учредителния акт на БАНИ преименуване или закриване на БАНИ може да се извърши единствено от нейното Общо събрание. По този повод още през 2004 г. се получи прецизен текст от прокуратурата: „БАНИ преди 9.9.1944 г. е била обществена организация, която е закрита по политически съображения без да е свикано общото събрание на БАНИ и без да е вземано решение за прекратяване на дейността й, а през 1947 г. е приет нов закон за БАНИ, който преименува БАНИ в БАН и устройва дейността му съгласно тогавашната политическа система.”

13. Комунистическата БАН е създадена през 1948 г. върху руините на БАНИ, закрита чрез административен произвол. Да се твърди, че БАНИ е само „преименувана” в БАН звучи като евтина шега.
14. Каква независима научна институция е БАН, щом в закона за нейното създаване пише, че тя „ще работи, ръководена от идеите на марксизма-ленинизма”?

15. В първия закон за БАН след 1948 г. е допусната една досадна грешка: „почетните звания” – академик и член-кореспондент са обявени за „научни звания”. Нещо, което не се прие от Закона за  научните степени и звания на НРБ и впоследствие – на Р България, както и  по-късно от Закона за развитие на академичния състав на Република България.
16. Защо не признаете публично, че конкурсите за академик и член-кореспондент на БАН винаги са били фиктивни, тъй като истинската номинация се правеше от партийния комитет на БАН с участието на ДС, а избраните трябваше да бъдат благословени от Политбюро на ЦК на БКП.

17. Защо не признаете, че и след 1989 г. в БАН продължава да върлува „партийната мафия”, която ръководи цялата дейност на БАН?.
18. Забравяте ли, че живеем в демократична страна и че само научната дейност и моралът легитимират една академия?
19. Вие знаете, че 16 души професори и доценти на БАН бяха приети за членове на БАНИ по тяхна молба. 10 от тях бяха номинирани за академици, 6 души за дописни членове на БАНИ. Ръководството на БАН ги застави, по техните думи, да напуснат нашата академия, като ги заплаши с уволнение, без да има каквото и да било  основание за несъвместимост в Устава на Вашата БАН.

20. Кой Ви позволява да си присвоявате историята на Българското книжовно дружество (1869 – 1911 г.), на БАН (1911 - 1940 г.) и на  БАНИ (1940 - 1948 г.)? БАН не е наследник и не е правоприемник нито на Книжовното дружество, нито на БАНИ.
21. Г-н Юхновски, благодарение на политиката на БАН хилядите талантливи български откриватели и изобретатели тръгнаха по света да търсят възможности да се реализират. Те искат обективно оценяване на научните си постижения - неща, които Вие, комунистите в БАН, не можете и не искате да им осигурите.

В тези критични бележки аз не включвам големия брой  талантливи и достолепни учени на БАН, които допринасят за българския принос в науката, които „партийната мафия” подложи цели десетилетия на политическа манипулация и унижения.
22. Вие ни обвинявате, че водим политика за закриване на БАН, че се готвим за реституция на отнетите от БАНИ имоти. Това не е вярно. Дълбоко сме убедени, че скоро ще дойде време, когато всички ще разберат, че БАН всъщност е последният бастион на тоталитаризма в ЕС.

23. Вие ни обвинявате, че се стремим към реституция на одържавените „частни, придобити чрез дарения имоти”. Но не ние с Вас, г-н Юхновски, ще решим съдбата на БАН, времето ще направи това.
24. Трябва да разберете още, че ние не водим война с БАН, не търсим конфронтация. Нашата реакция е предизвикана от вашите опити да ни злепоставите и ликвидирате - вие, ортодоксалните комунисти не търпите конкуренция.

25. Ние в БАНИ сме категорично против монопола в мисленето и в идеите. Крайно време е да осъзнаете, че научният потенциал на нацията не трябва да се разпилява чрез конфронтация между БАН и БАНИ, и то на базата на материални интереси.
Науката е територия на съединението, а не на противопоставянето, която очевидно и за съжаление Ви е чужда!

Академик Григор Велев,
председател на БАНИ


В категории: Горещи новини , Трибуна

14
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
14
Смешно
24.02.2017 08:46:02
0
0
Няма по-голяма смешка от БАНи. Някакви хора са се самопровъзгласили за приемници... А покойниците се въртят под земята... Дали биха искали точно тези да са им "наследници"??? Още едни смешници, които искат просто ... титли...
13
гъргор
07.12.2015 19:42:47
0
0
"Академик" Григор Велев отново се проявява като майстор в извъртанията, политическите обвинения и фабрикуването на лъжи по отношение на историята.
Само някои от тях:
т. 7. Говори се за 80 души професори-членове на БАНИ, уволнени при комунистическите репресии от Университета. От списъците, цитирани от г-н Велев в пресата преди, едва ли повече от 4 - 5 от тези 80 души репресирани са били членове на БАНИ; аз поне познавах двама от цитираните от Велев - достойни български учени и професори, но те никога не са били членове на БАНИ.
т. 1. БАНИ не е създадена през 1940 г. на празно място, както се опитва да внуши самозвания "академик" Велев - тя е преобразуваната БАН по същия начин, както през 1947 г. БАНИ е преименувана отново в БАН. Достатъчно е да се отбележи, че всички академици на БАНИ /които са били преди това академици на БАН, като Михалчев, Иван Буреш, Георги Бончев и много други, през 1947 г. продължават да са академици в БАН, и са такива до смъртта си.
и т.н.
Истината е много проста - г-н проф. Григор Велев се стреми към известност и власт, и като не може да ги постигне със собствена научна продукция, открития и пр. ги компенсира с пари, идващи неизвестно откъде.
Тежко на българската наука!
12
остарял и много видял
27.10.2015 07:16:44
0
0
Браво че най сетне и по-младите надигат глас, доколкото изобщо са останали такива след зловещата политика на изгонване на млади и кадърни в последните 25 години (и то не само в БАН, важи за цялата страна и за всички сфери). Явно много ви се е насъбрало на душата. Страшно ми хареса израза „Без мен не можете, а след мен потоп“ – възможно най-кратко и точно описание на тъжната и безнадеждна ситуация. Старците са в положението на малки деца, които не могат да докопат предметите намиращи се върху масата, и затова злобно искат да издърпат покривката за да може всичко което е останало върху нея падне долу и да се счупи. Тотален егоизъм – аз видиш ли повече не мога да се докопам до благата ама и на вас нищо няма да оставя! Младежи, бъдете бдителни, старците всеки момент ще издърпат покривката, понеже е много близо края им !!!
11
неприлично млад
23.10.2015 21:02:44
0
0
Докога ще търпим тези рептили – академици и член-кУреспонденти? Каква е тази странна академия на науките, в която академици са артисти, художници, писатели? Те учени ли са? А не, как забравих, те са интелектуалци, извинете. Е щом са такива е редно да си падат повече по окултното, пък и чашката им е верен приятел? В средновековието ли сме, или пък живеем в СССР? Толкова ниско сме паднали интелектуално и най-вече морално, за да позволяваме такива да ни стоят на главите? Къде има народ по света, допускащ такива да ги управляват? Как може да позволяваме още да има такива остатъци от миналото, осигурили си ПОЖИЗНЕНА РЕНТА ОТ ПО 3000 ЛЕВА ЧИСТИ ПАРИ ГАРАНТИРАНИ СЪС ЗАКОНА ЗА БАН, като че ли са английски лордове? И с редовна индексация, разбира се! За информация на невежите, по-големи държавни пари взимат само депутатите и ограничен кръг служители на БНБ. А ние не само ги търпим, ами и скачахме за тях преди 2-3 години, да ги защитим от външния враг Дянков? Нека си мизерстваме с 400-500 лева – докторанти, асистенти и прочие низш нехабилитиран, но работещ персонал. Даже професорите са с едва около 1000 лв. чист доход – та какво са тези пари днес? Мизерстваме и сега и преди години, нищо не е по-различно. Те са си създали на всичкото отгоре един самоподдържащ се пашкул съставен от безумния бюрократичнен апарат на Централно управление, Общо събрание, местни лакеи сред институтите и т.н., все псевдодемократични органи, чиято камуфлажна дейност цели единствено и само поддържане на статуквото – те да са отгоре с купища титли, макар и без реални научни заслуги (с много малки изключения, сред които разбира се не е въпросният Юхновски). А плебса долу да се мъчи в мизерия, и то мизерия както в заплатите, така и в материалите нужни за самата научна работа. Плебса е този който им изработва и написва статиите, а те се тупат всяка година в гърдите и правят годишни отчети на БАН, където се представят такива раздути показатели и то с такива помпозни думи, че и Макс Планк институт би се саморазпуснал поради некадърност. Уважаеми дъртаци, колко време трябва да мине за да приемете болезнената истина, че само около 40% от научния състав на БАН (и вие категорично не сте сред тях !!!) създава научната продукция която вие освен че раздувате по количествени показатели, така щедро и някак си анонимно и баш по комунистически приписвате на целия БАН. Болезнено ясно е също, че тези 40% правят наука не благодарение на вас, а въпреки вас, въпреки вашите непрекъснати обструкции и интриги !!!!! А останалите 60% са плява, която служи пак за да ви поддържа статуквото – все пак и в БАН има демокрация и избори (например на научен съвет, на директори) – нали тези 60% трябва да създават необходимото за вас мнозинство за да се избират съвсем легитимно „правилните“ научни съвети и „правилните“ директори. Е слава богу, не винаги се получават толкова „правилни“ избори, и тогава пак на помощ идват любимите ви оръжия – скандали, интриги, оплюване. Че на нормалните хора в БАН им е дошло до гуша е ясно, и че няма на кой да се оплачат също е ясно, ама не ви ли омръзна и на вас? Няма ли за вас почивка, няма ли да си кажете стига, не мислите ли за отвъдното? Не се ли наситихте на богатства и слава, на задкулисие, контрол и влияние, на мачкане и унижения? Как може всеки един от вас да е сляп почитател на егоистичната фраза „Без мен не можете, а след мен потоп“! Колкото и да сте атеисти, все пак на тази възраст не ви ли човърка мисълта, че скоро ще ви се потърси сметка за деянията ви и това няма как да го избегнете?
10
млад недоучил
17.10.2015 12:30:53
0
0
Старчоци долнопробни, престанете с вашите измислени псевдо-конфликти, всички сте един дол дренки. Я питайте някой 30 и повече години по-млад от вас – всеки от тях ви псува и едва чака да се разкарате от тоя свят, понеже сами не се сещате кога да спрете да ламтите за власт и влияние. Не ви ли е срам, че никой от по-младите не вижда във вас нищо положително което да наследи – нито великите ви научни постижения, нито интригите ви, нито праволинейния ви морал? Ама нагло чакате и да ви поздравяват на всичкото отгоре! Всеки млад дошъл в БАН стиска зъби за да си направи докторантурата и веднага се изстрелва в чужбина за да се занимава с наука. Тук го чака глад, мизерия и „благи усмихнати старчета“, дебнещи да сложат прът в колелото на всеки дръзнал да надигне малко по-високо глава от блатото. Много сте влиятелни, интелигентни, и интригите ви са на ниво – да със сигурност, но ползите са само за вас! Заплати ли увеличихте, диференцирано заплащане според атестациите ли въведохте? Уволнихте ли хората в БАН, нямащи нищо общо с наука, тези които само пият кафе и си играят на компютрите? Уволнихте ли безкрайно раздутите щатове на счетоводители и други подобни от т.нар. обслужващ персонал, който всъщност се оказа че бива обслужван от научния персонал, а не обратното? А незаслужено тлъстите си заплати с много нули спряхте ли? Реорганизирахте ли бюджета на БАН така че да има и забележими собствени пари за наука, а не само за режийни разходи? Къде потъват парите от многото имоти на БАН? Защо не се оптимизира огромния сграден фонд на БАН, така че неизползваемите сгради да се отдават под наем прозрачно, и приходите да идват към бюджета на БАН? Нищо от това не е направено, нито сега нито преди 5 нито преди 10 или 15 години. Ами как да направите всичко това като няма никога да си отрежете клона на който здраво сте се вкопчили докато не пукнете от лакомия.
9
учен2
14.10.2015 07:10:22
0
0
Тук вече грозните клевети минаха всички граници, но колкото повече пишеш, толкова по-ясно е за всички ни кой си, ама се криеш, защото иначе отиваш директно на съд
8
още по-учен
11.10.2015 15:35:59
0
0
Смешно е да се защитава този остатък от миналото Юхновски и да му се поставя ореол на светец. Що за чиста сълза е той, хора опомнете се. Кой в България може да е толкова мандати на толкова висок пост, пък да е толкова невинен, видиш ли. Все едно не знаем как стоят нещата тук - и преди и след великата дата 9 ноември 1989 г. БКП официално може да я няма, но нейните метастази са си навсякъде - и в БАН, и във бизнеса, и в държавата.
Как може да сме забравили какви скандали се вихриха през 2008 г. когато „честния“ Юхновски нагло искаше да бъде властелин на БАН за пореден мандат, против правилата на самата академия. И даже готвеше промени в устава на БАН за да може да си осигури доживотното лидерство. Пък кой знае, може би и посмъртно е искал. А общото събрание на БАН винаги е било доминирано от хора подобни на Юхновски, зависими от Юхновски или просто възползващи се от неговия „брежневизъм“ – ами естествено е че ще го избират в такъв случай, съвсем логично е. По времето на управлението на въпросния академик рязко се отличиха двете тенденции в БАН – от една страна ретроградните „традиции“ на уравниловка, посредственост, мизерни заплати, отбиване на номера, симулация на научна дейност, връзкарство и интригантстване. Начело на тази тенденция неминуемо бе бащицата Юхновски. И от друга страна се появи това което бе трън в очите на мързеливците – проектно начало, международни сътрудничества, договори с фирми, което би трябвало да отведе в някакво (надявам се не далечно) бъдеще БАН там където и е мястото - като нормален европейски научен център на високо ниво. Явно това е провокирало и плюенето срещу частните фирми в ИОХ под формата на фантасмагории – нали въпросните ретроградни господа не участват в тези фирми, нито в международни проекти, и съответно за тях просто няма кокал. А това намалява и влиянието им. Между другото ИОХ в последните 7-8 години въпреки бюджетните проблеми стои финансово стабилно на фона на повечето институти в БАН. Голяма роля за това имат проектите, включително и тези с фирми.
Що за нагла дезинформация е твърдението че щатните заплати в БАН по времето на Юхновски са били по-малко мизерни от сегашните??? И то при положение че тогава бюджета на БАН беше доста по-висок (ако се отчете и инфлацията, може би за периода 2002-2008 годишния бюджет на БАН е бил с 30-40% по-висок от сегашния). Определено парите и тогава, както и сега, не са отивали за нормални заплати, така че нека великия академик каже за какво е харчен този бюджет (но виж пенсиите от почти 3000 лв. на академиците и малко по-малки на чл.кор., се индексират тихомълком и редовно, а за тях отиват около 10 % от бюджета на БАН).
А пък размахването на досиета е откровено гнусно – всеки знае че те много отдавна са манипулирани и не могат да са достоверен източник на информация – някои са напълно унищожени, други селективно променени, а трети новосъздадени в мътните времена около и след 1989-та. А ако някой все пак много се заинтересува дали и Юхновски има досие, може би трябва да се обърне по този въпрос към една велика братска страна на изток.
7
veni
07.10.2015 17:21:42
0
0
БАНИ е чиста мента!
6
учен-2
06.10.2015 22:38:31
0
0
И каква стана тя? Тука май са се събрали едни физиономии, които на едно са се учили и едно са вършили - писали са доноси, верни на партията кърмилница, срещу честните хора, които не са били подлоги като тях. И сега същото вършат - пишат доноси срещу честните хора, понеже така са свикнали. Друго не могат. Единият, Григор Велев - агент на тайните служби (съгласно Решение на Ком.досиетата ном .2-342/24.04.2014. Другият Владимир Димитров (кой не знае, че той е тоя "учен" драскал тука лъжа до лъжа) - и той агент на ДС, оповестиха го официално на 2 февруари 2010 година, когато огласиха доносниците в БАН. Нищо не им направиха, ходят си по земята и продължават да вършат мръсотии.
5
sdzfgsdgh
05.10.2015 12:46:09
0
0
cbhj fhjk hjkfhjk
4
също учен
27.09.2015 16:36:19
0
0
Абе, писачи, всички в ИОХ знаят кой е написал горните текстове. Лъжа до лъжа, но е много лесно анонимно да се пишат глупости. Юхновски винаги е бил само срещу мошениците и те използват всяка анонимна възможност да го оплюят, понеже ако излязат наяве, ще се види кои са а всички в института знаят - кой вкара собствеността на института в частна фирма и естествено сега мрази Юхновски, понеже той осеути плановете няколко души да се нагушат лично чрез института. Вопръсният апарат лично Юхновски успя да го издейства, макар че тогава горе не искаха да дадат пари за апаратури. Той никога не е назначаван от БКП, както пишете, понеже, когато го избраха за председател, отдавна нямаше никакви БКП-та. За сведение - Юхновски е председателят на БАН, избиран за всичките си мандати с най-много гласове в Общото събрание. Ходеше и се биеше за бюджета на академията, колкото можеше успяваше, както никой сега не го прави и виждаме докъде сме докарани и с какви заплати работим. Никога не се е мазнил на никоя власт, за разлика от сегашните. Ето затова го мразите - понеже не търпите свободния човек до себе си, понеже най-добре си живеете, когато сте роби. И когато чрез института може да капне някой личен келепир - а той това не го търпеше. Останете със здраве
3
учен
12.09.2015 19:14:44
0
0
Здравейте,
Не познавам дейността на БАНИ за да коментирам тази организация, но писмото на генералисимус Юхновски и достойният отговор от страна на БАНИ ме провокираха да напиша този коментар, туй като за съжаление познавам поведението на въпросния отблизо, от „кухнята“. Това което може би не е известно на широката общественост е, че поведението му спрямо собствените му колеги от Института по Органична Химия с Център по Фитохимия – БАН (ИОХЦФ-БАН) е доста по-арогантно отколкото поведението му на други места, където той чрез подходящо режисиран PR до голяма степен прикрива истинската си същност, особено след като официално не заема никакви постове.
Дълъг и тягостен е списъка с активните мероприятия, прилагани от Юхновски спрямо колегите му от ИОХЦФ, включително дълги години след като е пенсионер и не е председател на БАН. Ще изброя може би само най-фрапиращите:
- Непрекъснато и нагло демонстрира при всевъзможни поводи връзките си с депутати и други власт-имащи, независимо коя партия е на власт; не пропуска да отбележи и влиянието си в Централно Управление на БАН, където той все още се води за незаменимия „сив кардинал“, дърпащ реално конците на БАН; през годините оказва натиск на ръководствата на ИОХЦФ, особено когато не са избрани по неговия вкус.
- Чрез добре премерени манипулации и малко (но верни) поддръжници в ИОХЦФ, си осигурява години наред участие в Научния съвет на ИОХЦФ; интересно е обаче, че този уж „световно известен учен“ не се явява на повечето заседания на Съвета (особено когато се обсъждат строго научни теми), но често е налице когато се обсъждат административно-финансови или организационни въпроси, стига да успее да създаде интрига - да оплюе някой колега или да пробутва свои протежета; чест прави на колегите от ИОХЦФ които в своето мнозинство успяват да не се връзват на интригите му.
- Не се свени да клевети хора от ИОХЦФ в кражби, за да прикрие дългогодишно безхаберие и кражби в собствената си лаборатория, ръководена умело от „негови хора“.
- Зловещите му диктаторските уклони могат да се подкрепят с цитат от протокол на пореден скандален научен съвет в ИОХЦФ, с негово участие: „...Виждам, че в този институт, в който е минал животът ми, има няколко души, които демонстративно не ме поздравяват, въпреки, че аз автоматично искам да поздравявам, но вече се спирам. До кога ще се толерират такива безобразия?...“ Що за его и мания за величие може да има човек в днешно време, за да изисква на научен съвет да го поздравяват? А той не си ли задава въпроса защо не го поздравяват, още повече че не са няколко, доста са тези хора?
- Преди няколко години неуспешно се опита да привлече млади учени към неговата клика, като обяви че ще дава всеки месец част от огромната си пенсия на някой млад учен, като самите млади учени се съберат и решат на кой да бъде наградата всеки месец; мероприятието просъществува около година и после тихомълком приключи, явно великият гений го е сметнал за неефективно и провалено;
- Що за „световен учен“ е този, който демонстративно не ползва компютри, дори за да напише някакъв елементарен текст, да не говорим че специалността му е в областта на молекулната спектроскопия и изчислителната химия, където компютрите са незаменим инструмент от над 30 години; отговорът на този въпрос е очевиден за хората от „кухнята“ – през годините той винаги е имал хора които му изработват и пишат не само статиите но и всякакви документи; не е необходимо да се напряга с някаква си наука, при положение че е докопал нещо по-сладко – властта;
- Що за „световен учен“ е този, който вместо да развива собствената си лаборатория „Структурен органичен анализ“, я докара в момента почти до закриване поради липса на хора, желаещи да работят с него (или по-точно казано - за него); под мъдрото му ръководство с годините лабораторията бавно загива, тъй като не предлага атрактивна и актуална тематика, почти не се пишат проекти (няма кой); няма дори стабилно сътрудничество с другите лаборатории в ИОХЦФ; всички млади колеги отдавна са или в чужбина или в други лаборатории, а поставените от него досега ръководители на лабораторията са просто безгласни букви.
- Пример за йезуитщината на въпросния генералисимус може да се даде още от времето когато той бе пълноправен властелин на БАН – някъде около 2003 година се заговори за острата необходимост от закупуване на нов и мощен ЯМР-апарат в ИОХЦФ. Такъв апарат е основополагащ, анализите които той извършва са абсолютно необходими за научната дейност на института (а и не само), още повече апарата бе и единствен за България доскоро, а съществуващия по онова време бе амортизиран и морално остарял. Колегите от ИОХЦФ упорито обикаляха из всякакви институции и хора на властта за да организират спечелването на проект и допълнително съфинансиране от БАН, за да се купи и поддържа този скъп и уникален за България апарат. След тях неотлъчно и тихо вървеше „световният учен“ за да внушава че това е безполезна скъпа играчка, че се пилеят пари и т.н. Неведоми са пътищата на власт-имащите, но за изненада на всички бе дадена зелена светлина за купуването на апарата, и явно това бе един от редките случай когато думата на гения не натежа. Но котка по гръб не пада – изведнъж другарят Юхновски се оказа сред съдействащите за по-бързото и безпроблемно осигуряване на средства за апарата, при това гордо тупайки се в гърдите за тази своя заслуга. И най-интересното е че съдействието му бе действително, а не фиктивно, и никой копче не можеше да му каже. Тази случка ме навежда на мисълта че подобна йезуитска ситуация вече е изиграна от гения доста по-рано и в по-голям мащаб – когато от уж постискан от комунистите руснак се превръща в „световно известен“ директор на ИОХЦФ в началото на 90-те години.
Списъка може да бъде продължен, а и той текущо се попълва, но нека не бъдем толкова черногледи – все пак според една книга за велики българи (където се мъдри и нашия герой разбира се), любимата му фраза е: „И утре е ден за борба…“. [Е. Лазарова. Златен фонд на българската наука. Архимед, София, 2011, 534 с. ISBN 978-954-779-130-5] Е, в интерес на добрия PR скромно е отрязал продължението на девиза: „…за власт!“ Гениална фраза, подхождаща за гений, ама като се има предвид възрастта му – колко ли още „утрета“ му предстоят???
2
без омраза с ууважение дядо ив
04.09.2015 04:21:03
0
0
акад.юхнрвски ,въпреки че имаше закон за възратово ограничение/70 г/за председател на бан ,той не го спази и стоя докатого изгонеха.не е правилно начело на БАН ДА Е НЕБЪЛГАРИН още повече че има много по добри от него.той беше 'НАЗНАЧЕН,,' ОТ ПБ НА БКП. ,А НЕ ИЗБРАН. КАТО'УЧЕН'ЧОВЕК ПОНЕ ТРЯБВА ДА ЗАМЪЛЧИ .ПРЕЗЗ НЕГОВОТО ''РЪКОВОДСТВО'' НАПУСНАХА МНОГО. М Л. А. Д. И. И. ТАЛА НТЛ ИВИ У ЧЕНИ В БАН И ОТИДОХА В ЧУЖБИНА.
1
без омраза с ууважение дядо ив
04.09.2015 04:21:03
0
0
акад.юхнрвски ,въпреки че имаше закон за възратово ограничение/70 г/за председател на бан ,той не го спази и стоя докатого изгонеха.не е правилно начело на БАН ДА Е НЕБЪЛГАРИН още повече че има много по добри от него.той беше 'НАЗНАЧЕН,,' ОТ ПБ НА БКП. ,А НЕ ИЗБРАН. КАТО'УЧЕН'ЧОВЕК ПОНЕ ТРЯБВА ДА ЗАМЪЛЧИ .ПРЕЗЗ НЕГОВОТО ''РЪКОВОДСТВО'' НАПУСНАХА МНОГО. М Л. А. Д. И. И. ТАЛА НТЛ ИВИ У ЧЕНИ В БАН И ОТИДОХА В ЧУЖБИНА.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки