Лековитата папрат с „волския език“


03 Септември 2015, Четвъртък


Листата на билката се събират без дръжките в края на септември и октомври


Волският език (Phyllitis scolopendrium) е познат и под наименованията еленов език, биволски език. Представлява многогодишна папрат с късо коренище, от което излизат едри, кожести и дълги листа с къса дръжка. Билката има зелен цвят, без миризма, но с горчив вкус. Спорите на растението узряват юли-август.
Растението е една от най-разпространените папратовидни представители на флората в България. Расте по сенчести, влажни и скалисти места, главно в широколистни гори и смесени. Среща се до 1400 метра надморска височина.
По-рано билката се е прилагала в официалната медицина, но сега се използва само в народната.

Във волския език са открити слузни и дъбилни вещества, както и свободни киселини, като глутаминова и аспарагинова.
Използваемата му част са листата без дръжките, които се събират в края на септември и октомври, когато спорите на долната част на листата са придобили кафяв цвят. Сушат се на сухо и проветриво място.
След това листата се оставят на куп още 1–2 дни и се опаковат в торби. Дрогата се пази на сенчесто, проветриво и сухо място.

Билката оказва благоприятно въздействие при бронхити и трахеити, хроничен нефрит, болести на далака, застойни явления. Листата на волския език имат омекчаващо действие, успокояват болка и кашлица. Извлекът от тях действа успокояващо върху лигавицата на бронхите и трахеята. Втечнява храчките и облекчава дишането, потиска пристъпите на кашлица. В резултат на дезинфекционното му действие, инфекциозните процеси в областта на дихателните пътища отшумяват бързо.
Те проявяват леко затягащо, противовъзпалително и кръвоспиращо действие. Използват се още при бъбречни и жлъчни възпалителни заболявания и гръдна жаба. В комбинация с листа от коприва се прилагат при анемия.

Българската народна медицина препоръчва волския език при воден плеврит, болести на далака, възпаление на бъбреците.  В тези случаи 1 с.л. от билката се залива с 400 мл вряла вода и се оставя да кисне 1 час. Пие се по 1 винена чаша 3 пъти дневно преди хранене.
Отвара се приготвя и като 10 г сух волски език се заливат с 1 литър вряла вода, варят се 15 минути и течността се прецежда. Приема се топла, по 1 ч.ч. преди хранене.
Билката притежава още пикочогонно действие и успокоява спазмите на вътрешните органи (черва и пикочни пътища).

В немската народна медицина волският език се използва при хроничен ентерит. Под формата на чай билката се прилага при хроничен нефрит с наличие на кръв в урината.
Лечебен мехлем от него помага при хемороиди, при отоци от измръзване, рани и натъртвания. Загряват се на слаб огън 3 части листа от волски език, 4 части свинска мас и 2 части надбъбречна лой дотогава, докато листата изгубят цвета си. Това обикновено отнема около 5-10 минути, в зависимост от силата на огъня.

Мехлемът се прецежда през ленена кърпа и и се оставя да изстине. Съхранява се на студено място и се ползва при необходимост.
Предупреждения При предозиране може да се стигне до гадене, повръщане, болки в стомаха, главоболие, потискане на сърдечната дейност, затруднено дишане, понижение на кръвното налягане.

Не се препоръчва продължителната (повече от три дни в седмицата) употреба на билката, тъй като има опасност да настъпи чернодробно увреждане, затова е задължително тя да се приема само в препоръчителната дневна доза и да се следи състоянието. Може да причини и алергичен дерматит.
Не бива да се взима от бременни, кърмещи жени и деца под 14-годишна възраст. Не се препоръчва на лица с бъбречна недостатъчност. Да се приема само по лекарско предписание и под лекарски надзор на специалист.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки