Цените на българските яйца скочиха със 17%


Цените на българските яйца скочиха със 17%
01 Септември 2015, Вторник


Цените на българските яйца скочиха със 17% само за месец, съобщават от Министерството на земеделието и храните.


През юли цената им е достигнала 115,87 евро/100 кг или 0,14 лв./бр., показват данните, предоставени от центровете за опаковане у нас.
В същото време регистрираното увеличение в останалите страни в Европейския съюз е едва 4,9%. Това показва, че ценово българските яйца догонват тези на европейските, отбелязват от МЗХ и допълват: „Изпреварващият темп на нарастване цената на яйцата за консумация на българския пазар спрямо средната за ЕС през юли 2015 г. допринася за значителното намаляване на съществуващата разлика помежду им и тя сега е 14,8% (при 24,5% през юни 2015).“

Държавите от ЕС, които традиционно поддържат високи цени на този продукт, са Швеция, Кипър, Италия, Дания, Хърватска, Гърция и Австрия. На другия полюс през изтеклия месец юли са били Румъния, Словакия, Чехия и Литва.
На тържищата в у нас яйцата размер М се предлагат на едро на цени от 0,16 лв./бр. (Велико Търново) до 0,21 лв./бр. (Монтана), показват данните от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Оттам отчитат увеличение на цените в областите Велико Търново и Ямбол.

При търговията на дребно за същия размер в големите търговски вериги средната цена за страната се задържа на средно ниво от 0,24 лв./бр., отчитат от Системата за агропазарна информация (САПИ). По области продуктът в големите търговски вериги е най-евтин в Пазарджик - 0,21 лв./бр., а най-скъп - 0,27 лв./бр., в Габрово, Велико Търново, Ловеч, Плевен, Разград и Русе.

Предлагането на яйца размер L в големите търговски вериги по области е в ценовия диапазон от 0,23 лв./бр. в Пазарджик до 0,31 лв./бр. във Варна. Увеличение има във Варна и Смолян, посочват от САПИ. Средната цена на дребно на яйца размер L в големите супермаркети за страната е 0,28 лв./бр.
Агростатистиката отчита поскъпване и при бройлерите.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки