Пороите провалят реколтата, пръскайте веднага!


Пороите провалят реколтата, пръскайте веднага!
01 Септември 2015, Вторник


Обилните дъждове са предпоставка за развитие на болести по зеленчуците и плодовете


Реколтата от плодове и зеленчуци е под въпрос в регионите, в които напоследък паднаха обилните валежи. „Пръскайте незабавно с препарати, за да предпазите от болести пипера, патладжана, доматите, тиквичките и ябълките“, съветва агрономът Красимир Кумчев - един от големите производители на плодове и зеленчуци в Пловдивско.

„При нас, в село Трилистник, за три денонощия се изля 130 литра дъжд на квадратен метър. Поне това показват данните от метеорологичната станция в стопанството ни. За сравнение, в България годишното количество валежи е 580 литра. След толкова влага, а и на фона на увредената от бурните ветрове листна маса, има огромен риск от развитието на гъбични и бактериални болести, като бактериоза при зеленчуците и струпясване по ябълките", коментира той.

При зеленчуците пораженията са най-големи при доматите, които масово са поразени от брашнеста мана. Цветът е окапал, завръз няма, а стъблата и листата са направо черни. Затова на много места стопаните са принудени да премахват насажденията си.
Гъбната болест унищожава първо листната маса, а след това и цялото растение. Маната се развива много бързо и по картофите - първите признаци са петната по листата, но само за 24 часа цялата нива може да изсъхне и да изглежда като опожарена.

Хората можеха да решат проблема с нея, като се насочат навреме към хибридни  домати, чиято селекция е ориентирана към устойчивост на тези болести, е мнението на проф. Светослав Бобев от катедра „Фитопатология" към Аграрния университет - Пловдив. Но тези сортове са по-скъпи и в други години са се оказвали икономически нерентабилни, затова хората не се спират на този вариант.

От своя страна Кумчев съветва пиперът, доматите, тиквичките и патладжанът да се пръскат със съдържащи мед препарати.
Заради обилните валежи ябълките са застрашени от струпясване - най-значимата болест при тези плодове. Тя се причинява от гъбите Venturia inaequalis, чиито аскоспори буквално гърмят при високи температури и влага по листната маса, и може да унищожи реколтата на 100%.

Нападнатите плодове се деформират и напукват. По напълно оформените плодове на ябълката преди узряването се образуват ситни петна.
Най-подходящият препарат за спасяването на ябълките е "Скор", тъй като "хваща" болестта 92 часа назад. Кумчев препоръчва още големите насаждения да се пръскат от въздуха, ако в тях е невъзможно да влезе трактор. Това е извънредно третиране и не отменя редовната обработка на ябълките с препарати за растителна защита.

Стопаните тази година са съсипани не само от болестите и вредителите по растенията и зеленчуците. Мнозина от тях пострадаха и от градушките. "В селата Куклен, Брестник, Храбрино, край Асеновград сините сливи и лозята са обезлистени наполовина, а гроздето направо е очукано", разказва проф. Аргир Живондов - бивш директор на Овощарския институт в Пловдив, който лично е направил оглед в района.

Лошата година вече доведе и до скок в цените на плодовете и зеленчуците. На пазара доматите не падат под 1,50 лв. - много висока цена, която в други години по това време е била под 1 лев. През 2013 г. цената на производител на тиквичките е била  30 - 35 стотинки, а сега е 45 - 50 стотинки. Но макар това да е над 50% на сто увеличение, стопаните не са сигурни дали по този начин ще успеят да компенсират загубите от съсипаната реколта.

В края на миналата седмица интензивни валежи паднаха в районите на Пловдив, София град и Софийска област, Перник, Смолян, Пазарджик, Монтана, Ловеч, Габрово, Враца, Благоевград и Кюстендил. В десетки села пороите отнесоха покриви на къщи, счупиха дървета, нанесоха много материални щети, а реколтата остана под вода.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки