Бутафорни кончета и плюещи кукли посрещат туристите в Царевец


Бутафорни кончета и плюещи кукли посрещат туристите в Царевец
Снимка за 4 лева с бутафорните кончета и рицарските доспехи пред стените на Царевец
31 Август 2015, Понеделник


Срещу 6 лева за билет туристите, влизащи в крепостта Царевец във Велико Търново, се хващат за главите от кича на така наречените анимации,

Автор: Здравка Христова

с които ги посреща историческият хълм. Кукли марионетки на 14 езика разказват на запис легенди от историята на Второто българско царство и славното минало на царете от династията на Асеневци. Срещу пускането на монета посетителите на старата твърдина дори имат щастието да бъдат буквално наплюти от една от куклите.
Атракцията, наречена „Театър на вековете”, се разиграва след втората порта на царствената крепост вече близо две десетилетия. Никой от кметовете на Велико Търново, включително сегашният Даниел Панов, който 10 години отговаря за развитието на туризма в старопрестолния град, не се разпореди да се направи някаква промяна, така че туристите да не бъдат отблъснати.

Куклите се държат от Любчо Райков. Възрастният мъж с боядисани кестеняви коси плаща такса да е на това място на Регионалния исторически музей. Преди това е броил пари на Общината и на общинската туристическа агенция. На въпроса ни срещу колко лева целогодишно е на това място на Царевец, ни обяснява, че това е „фирмена тайна”.
На няколко метра над неговия „Театър на вековете” са курдисани два бутафорни коня, които туристите яхат, за да се снимат върху тях. Както и до копията на рицарски доспехи, изложени до чучелата на жребците.

Търновските историци и управници някак услужливо обаче си затварят очите пред това кощунство – все пак в столицата на Втората българска държава, колкото и да са се мяркали  през вековете рицари, не те са знакови за нея, за разлика от католическия Сан Марино в Италия, където също предлагат рицарски манекени като туристическа атракция и част от анимациите. Очевидно е по-важно  да се вземат 4 лева, за да се снима баламият турист я до куклите марионетки, я до рицарските доспехи или върху бутафорните кончета, при това със собствения си фотоапарат!

Като бонус срещу още 4 лева посетителите може да щракнат рожбите си или някоя своя дружка, седнали върху трон, с тенекиена корона на главата, царски жезъл в ръце и с поизвехтяла полиестерна наметка, имитираща кесарска мантия. Не е вината в Любчо Райков – с това той законно си изкарва хляба от години, с благословията и разрешението на кмета, общинската агенция по туризъм и Регионалния исторически музей.

Новият управител на общинската туристическа агенция „Царевград Търнов” Цветомир Бояджиев обеща да въведе промени в анимациите на Царевец, но за 4 години това не се случи – статуквото се запази. Същевременно посетителите няма къде да пият и една студена вода, принудени са да ползват химически тоалетни и няма заслон, в който да си поемат глътка въздух на сянка сред напечените камънаци.


На входа на Ловешката крепост също стоят манекени на стражи, но те са нагиздени като средновековни български воини от ХІІ-ХІV в. и никой не взима стотинка на туристите, ако се снимат до тях

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки