Българин от Валенския превзема върховете в световната мода


Българин от Валенския превзема върховете в световната мода
Драгомир Красимиров
31 Август 2015, Понеделник


Драгомир Красимиров, които живее в Испания, е един от най-младите корифеи на висшата мода, чиито колекции аплодират в Мадрид, Ню Йорк, Милано и Лондон

Автор: Георги Ваташки

В началото на юли в Плевен се състоя 60-ото юбилейно издание на традиционното изложение „Парад на модата". За първи път в него взеха участие и испански дизайнери - знаменитият професор Хайме Пикер и най-добрият му ученик Драгомир Красимиров. Нашенецът е един от най-младите майстори на висшата мода с многобройни успехи на световните подиуми.

Едва на 25 години българинът вече е преподавател в престижната Академия за мода в Мадрид. През последните две години неговите колекции са аплодирани на световни форуми на модата в Ню Йорк, Милано и Лондон. В първия ден на „Парада на модата“ той показа лятната си черно-бяла колекция, озаглавена „Интерференция".

Неговите семпли, но екстравагантни дрехи се различават коренно от традиционната линия на испанските дизайнери от началото на новия век, които предпочитат цветни тоалети с много щампи. Последва ревю, на което възпитаникът на професор Пикер демонстрира, че продължава неговата стилистика и показа нещо нестандартно - колекцията „Елементи на органографията, анатомията и хигиената", с която става известен на Иберийския полуостров през 2011 г. Тя е вдъхновена от учебниците по анатомия от края на XIX и XX век, a облеклата напомнят по силует служебната униформа на медицински сестри, лекари и дори защитни облекла при работа с лъчения.

„Моделите са изчистени откъм аксесоари, като се набляга на качествените материи и сложните кройки. Облеклата изглеждат минималистични, особено по отношение на цветовете – сиво до черно, с нюанси, с редки цветни акценти. Целта беше да покажа, че така нареченото „работно облекло“ може да има изтънчена линия и в някои случаи дори „бароков привкус“, споделя Красимиров пред сайта „Нова дума“. Младият дизайнер подчертава, че посвещава първата си изява в България на своите баба и дядо, които за първи път видяха творбите му. „Модата е най-великото отражение на красотата чрез женското облекло. А творя основно женски модели, защото висшата мода винаги е в женски род“, шегува се Драго.

Бъдещият майстор на иглата и изящната кройка е роден в Плевен, в семейството на художник и лекарка. Драгомир е едва шестгодишен, когато заминава с родителите си за страната на Дон Кихот. В Мадрид учи в художествена гимназия, като същевременно посещава школата на прочутия илюстратор Марио Сихара.
След като завършва средното си образование Красимиров е приет в Института за изкуства и висш дизайн във Валенсия. Младият българин се доказва като един от най-талантливите възпитаници на вуза и през 2011 г. на конкурса Valencia crea (Валенсия - млади таланти) получава Националната награда за колекция за детска мода. За проекта си за мода за възрастни е отличен и със специалния приз на кмета на града.

През следаващата година успехите продължават. Сънародникът ни се представя на конкурса за млади дизайнери на Седмицата на модата във Валенсия -Зона D и печели убедително приза „Млад изгряващ дизайнер“. През септември 2012 г., само месец след като се е дипломирал, той представя в световната столица на модата – Париж, колекцията си за женска мода Shelter (Броня) и получава не само овации от страна на публиката, но и много добри професионални отзиви в авторитетните френски издания на „Вог“ и „Венити феър“.

След този триумф, в началото на 2013 г. в Мадрид на конкурса на Асоциацията на нови и млади дизайнери (ANDE), печели наградата на националните медии за мода „Дизайнер с най-големи възможности за изяви в чужбина“. Престижното събитие се провежда вече 25 години от телекомуникационният гигант „Tелефоника“ на мадридския булевард „Гран Вия”. Нашенецът получава отличието си лично от главната редакторка на испанското издание на прочутото списание за висша мода и прет-а-порте „Мари Клер“.
Вече наложил се на световната модна сцена, през юни 2014 г. Драгомир Красимиров се нарежда и сред 20-те млади дизайнери, избрани да покажат свои модели на Седмицата на модата в испанската столица - Mercedes.

В началото на тази година нашенецът превзе и музикалната сцена. Дивата на испанския блус Моника Наранхо се довери на българина за цялостната визия на хора и балета си по време на своето турне под надслов Tour MN 4.0. Знаменитата каталунска певица избра една от роклите на марката „Драгомир Красимиров” за рекламната кампания на сценичната си обиколка и за снимката на обложката на новия си албум. На откриването на концерта в Кадис на 17 юни тя излезе облечена с дрехите на младия български талант.
„Изборът на Моника падна върху мен неслучайно. Силното внушение и интелектуалната и духовна плътност на моите модели съответстват напълно на философията на турнето, в което тя пресъздава с рокерска интензивност и високо напрежение своите песни“, разказва нашенецът.

Той създава за певицата специални дизайнерски тоалети, които съчетават грандиозност, функционалност и мощно послание, представяйки наистина дивата като попрок икона. Модните списания на Иберийския полуостров са единодушни, че той е приложил своята запазена марка – обем, асиметрия, плавно падане на тъканите и ефектна кройка, така необходими на изпълнителите, позволяващи им свободно сценично движение. Моделите са разнообразни и впечатляващи – гащеризони и туники, качулки в ярки земни цветове.
Големите успехи не са главозамаяли Драгомир и той всяка година се завръща в България, за да се види със своите роднини. Но досега не бе представял своите облекла пред публиката в родината си. След радушния прием в родния Плевен младият талант възнамерява да подготви специално шоу с нови модели за Коледните празници, които да демонстрира отново у нас, дори преди премиерата им в Испания.


Родни дизайнери обличат Мадона

В столицата на световната мода – Париж, блестят имената и на други родни дизайнери. На дефилетата на Седмицата на висшата мода - прета-а-порте в началото на март българите Ливия Стоянова и Ясен Самуилов показаха нестандартните си идеи, в които на модния подиум срещнаха едновременно хумор, фантазия, пера, дантели и кристали. Двамата нашенци живеят във френската столица от седем години и работят за известната модна къща "Он ора ту вю".

В колекцията на българите ясно се откроиха саката от мушамени дантели върху шорти, обсипани с черни лъскави пайети, както и трицветните блузони от кожа - в бяло, сиво и черно, а обшитите с кристали яки приятно изненадаха публиката. Друг акцент в моделите на Ливия и Ясен бе дантелена рокля, декорирана с „кацнало“ около бюста гнездо, с насадени в него гълъби и кристални яйца.
Българският дизайнерски дует от „Он ора ту вю"  e известен с това, че твори моделите си около някаква концепция - вода или светлина.

"Във всеки от нас има сенки и светлини, нещо като ин и ян противоположностите, ангела и демона", обясниха родните майстори на иглата пред медиите след дефилетата. Техните таланти получиха признание през май тази година от самата суперзвезда Мадона. Кралицата на попмузиката промотира новия си албум Rebel Heart и по този повод бе поканена да изпълни песен от него в предаването "Гран журнал" на телевизия "Канал +". Мадона бе избрала за повода елегантно болеро, дело на Ливия Стоянова и Ясен Самуилов. То бе изработено от бяла и черна коприна, с богати дантели и бродирано с кристали и перли от нефрит.


Манекенка дефилира в Плевен с тоалет на преуспелия дизайнер Испанската рок звезда Моника Наранхо бе облечена от нашенеца за последното си турне Мадона с роклята, дело на нашите майстори на иглата

В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки