На Шипка в дъжд и мъгла


На Шипка в дъжд и мъгла
Лошото време и мъглата не попречиха на възстановката, пресъздала събитията от Шипченската епопея
30 Август 2015, Неделя


Стотици родолюбци изкачиха стъпалата към легендарния връх, за да присъстват на честванията по повод 138-годишнината от Шипченската епопея.

Автор: Пламен Николов

Те не се уплашиха от лошото време – гъста мъгла и постоянен ситен дъжд. Неблагоприятните метеорологични условия не бяха в състояние да спрат и 280 ентусиасти от Национално дружество „Традиция”, които за 11-а поредна година пресъздадоха епичните боеве, донесли свободата на България.
Времето не може да ни попречи, защото имаме своята мисия – да показваме на съвременниците славните страници от българската история и по този начин да събудим националната гордост и да почетем героите, отдали живота си за България, категоричен бе д-р Добрин Добрев – председател на Регионален клуб „46-и пехотен Добрички полк” на НД „Традиция”.

Възстановката на Шипченската епопея е най-голямото военноисторическо събитие, което се организира у нас. Тази година тя бе още по-впечатляваща благодарение на въведените пироефекти. Десетки заложени взривове направиха максимално реалистично усещането сред участници и зрители. Макети на оръдия бълваха „артилерийски огън”.
Близо 9000 халосни изстрела от автентични исторически оръжия отекнаха в памет на загиналите български опълченци и руски воини. Барутният дим се смеси с гъстата мъгла.
Облечени в униформи – пълни копия на използваните преди 138 години, участниците в живите картини пъплеха по урвата дива или отбраняваха заветния връх – според ролите, които им бяха отредени. Изпипано до последния елемент бе снаряжението и оборудването им.

В пресъздаването на боевете се включиха цели взводове от различни войскови подразделения, участвали в Освободителната война. Преславският клуб представи Брянския полк от руската имперска армия, добричкият – кубанското казачество, командвано от „хорунжия” д-р Добрев.
Добричкият клуб показа разработените от него униформи на редовния аксер - образец 1876 г. Можеха да се видят още драгунски и гренадирски униформи, облеклото на башибозука и др. Не бе забравена и конницата, която в сюблимния момент на сраженията докарва подкрепления и спасява прохода. В ролята на генерал Столетов се превъплъти о.р. полк. Станчо Джумалиев.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки