Започват празниците в Долината на тракийските царе


30 Август 2015, Неделя


На богата музикална програма ще станат свидетели жителите и гостите на Казанлък по време на традиционните празници в Долината на тракийските царе.

Автор: Десант

Едно от най-атрактивните събития, предвидени в програмата на фестивала, безспорно са вечерите на джаза.
По време на тях ценителите ще могат да се насладят на изпълненията на диксиленд формацията „Ройъл дикси бенд“, на Надя Тончева - член на първата в България акапелна джазова формация „Траяна“, на Васил Пармаков, Стоян Янкулов – Стунджи, на джаз китариста Живко Велев и флейтиста Борислав Ясенов.

Последният концерт ще бъде на „Ангел Заберски трио“ със специалното участие на Васил Петров, посветен изцяло на музиката на Франк Синатра.
Юбилейните Десети празници в Долината на тракийските царе ще се състоят от 28 до 30 август 2015 г. в Казанлък. С течение на годините те се превърнаха в една от опорните точки в културния календар на града и общината.

Откриването им е планирано за 20 ч. на 28 август на пл. „Севтополис“ в града. По традиция то включва връчването на наградата на името на известния траколог и филолог проф. Александър Фол.
Призът е учреден от Общинския съвет на Казанлък и се присъжда за проучване и популяризиране на тракийското наследство в община Казанлък. Негов пръв носител през 2006 г. става археологът проф. д-р Георги Китов.

Преди официалното откриване на празниците вече ще са започнали международната научна конференция на тема „Проблеми и изследвания на тракийската култура“ и Панаирът на тракийските занаяти, също традиционни за това културно събитие.
Същата вечер жителите и гостите на общината ще стават свидетели на грандиозно шоу на ансамбъл „Чинари“. Спектакълът, който те са подготвили специално за събитието, е наречен „Траките“. В него освен танцьорите от „Чинари“ участват и трупите „Етнотикс“, „Чинари Дръмс“ и „Булгара“, а хореограф, режисьор и продуцент на спектакъла е Асен Павлов.

Успоредно с тези музикални прояви, през втория ден на празниците ще бъде организирана изложба на открито „Тракийски стан“, на която ще се демонстрират и конна езда, стрелба с лък и копие, древни ритуали и обреди. Не по-малък интерес пак на 29 август ще предизвика ревюто на древното тракийско облекло, съпроводено с дегустацията на вино, приготвено по древни рецепти.

В рамките на фестивала ще се проведе екопоход до Мегалита над Бузовград – едно от култовите места за посещение в Долината на траките. Според древните тракийски предания то е Врата към Отвъдното.
Пътят към него е живописен, минаващ между тесни горски пътеки и скални образувания. Уникалният и мистичен тракийски ритуал, който по традиция се възпроизвежда от самодейци от Народно читалище „Любен Каравелов" в Бузовград, е своеобразна възхвала на култа към Богинята Майка, почитана от траките.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки