15 000 се събраха на „Жеравна 2015”


15 000 се събраха на „Жеравна 2015”
Валери Симеонов (вдясно) и Георги Манев (до него) бяха сред официалните гости на фестивала
30 Август 2015, Неделя


Фестивалът на фолклорната носия излъчи писателя Антон Дончев за свой “Апостол на българщината”

Автор: Десант

Знаехме, че лошото време няма да уплаши почитателите на фестивала, и фактите го потвърдиха. Засега имаме „твърд електорат", който за трета поредна година е в рамките на около 15 хиляди посетители, участници, гости и медийни партньори. Това сподели Христо Димитров, продуцент на ансамбъл "Българе" и организатор на Фестивала на фолклорната носия в Жеравна, приключил преди броени дни.

Голям е и процентът на хората, дошли на събитието за първи път. Ежегодният тридневен фестивал събра през отминалия уикенд в местността Добромерица родолюбци от различни възрасти, региони и партийни цветове. Обединяваше ги любовта към българското и желанието да се пренесат далеч от цивилизацията, век и половина назад във времето, поне за три дни.

Дъждът, който се изсипа няколкократно над Жеравна в петък и събота, не уплаши никого, дори стотиците семейства с малки деца. "Мокър от дъжд се не бои!" бе фразата, която се чуваше често сред веселото множество, приело капризите на времето с усмивка.
Събитието бе посетено и от много официални гости, сред които и лидерът на „Национален фронт за спасение на България“ Валери Симеонов, зам.-председателят на патриотите Валентин Касабов, областният координатор на НФСБ-Сливен Неда Карска, както и генералният спонсор на събитието Георги Манев от Средна европейска класа.  

Церемонията по тържественото откриване на фестивала включи и два вълнуващи момента. Христо Димитров бе удостоен с отличието „Почетен гражданин на град Котел".
Сдружение „Пазители на българщината" от своя страна използва трибуната, за да връчи своя годишен приз „Апостол на българщината 2015“ на Антон Дончев - автор на култовия роман „Време разделно". Фолклорен ансамбъл „Пазарджик" зарадва присъстващите с темпераментни танци от Тракия. След това иманяри се втурнаха да търсят път към съкровището на Вълчан войвода, скрито на фестивалната територия.

През втория ден богатата програма не даваше на участници и зрители да си поемат дъх - три кръщавки на дечица по всички правила на Православната ни църква, освещаване знамената на четите от сдружение "Пазители на българщината", изяви на групи за автентичен фолклор от цялата страна, конкурс за най-запазени автентични и най-атрактивни стилизирани носии, надиграване на танцьори любители, народни борби, всеобщо възпоминание за Апостола на свободата Васил Левски, концерт на чуждестранните фолклорни групи, нестинарски танци и нескончаеми хора около големия огън се редуваха с дъжд и веселби, песни и наздравици.

Срещаха се стари приятели, случиха се и много нови приятелства. Три добруджанки със завидна настойчивост се добраха до част от несметното имане на Вълчан войвода и си тръгнаха от фестивала по-богати, намирайки торбата с 1000 български лева, с общо тегло на монетите 7 кг.
Десетки бяха чужденците, облекли български народни носии. Няколко десетки бяха и чуждестранните посетители, дошли облечени във фолклорни костюми от своята страна.
На третия ден грейна ослепително слънце и до края на фестивала в късния неделен следобед оркестрите и хората на голямата поляна не спряха.

Кулинарните изкушения на чаршията привличаха дегустатори от различни възрасти, а в петък и събота общо 30 сочни чевермета паднаха под войводските ножове. Тази година за малките посетители на фестивала имаше много повече забавления - виенско колело на жива тяга, въжени атракции, люлки, игри. 
Доволни посетители, участници и гости си обещаха догодина да доведат със себе си в Жеравна още много съмишленици на родолюбивата идея  българските народни носии да бъдат показани в цялото великолепие на багрите и шевиците си, а хората, които ги връщат към нов живот, като ги обличат, да се чувстват благословени, както на това издание на фестивала.


Български народни носии в цялото им великолепие Христо Димитров връчва приза „Апостол на българщината“ за 2015 г. на писателя Антон Дончев

В категории: Традиции , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки