Пъстра палитра с новини от света


Пъстра палитра  с новини от света
28 Август 2015, Петък


Транспортни, здравословни и съдебни неволи


И Естония ще строи стена по границата си

Властите в Естония са решили да построят стена на сухопътната граница с Русия, съобщи ТАСС, позовавайки се на естонския вестник „Постимеес".
Планира се оградното съоръжение да е високо 2,5 метра и дълго около 108 километра.
Идеята е да има също така заграждение, възпрепятстващо движението на диви животни. В блатистите участъци няма да има ограда, а само гранични стълбове и контролна бразда.
За охрана ще бъдат използвани също така видеокамери и безпилотни самолети.
Работата по укрепване на границата трябва да започне през 2018 г., а проектът ще струва 71 милиона евро.


Германия ще забрани ГМО

Германците се канят да забранят отглеждането на ГМО култури в страната им, съобщава „Евроактив". Берлин ще се възползва от законодателна рамка, одобрена от Европейския съюз по-рано тази година, според която една страна членка може да забрани отглеждането на ГМО култури на своята територия, включително на видове, одобрени от ЕС.

Германският федерален министър за храните и селското стопанство Кристиан Шмид е информирал чрез писмо различните регионални органи на управление за намерението на Германия да се възползва от новото законодателство.

Ходът е реакция на натискa на пет държавни агенции, призоваващи властите да въведат забрана на ГМО, вместо сегашното правило, което позволява на различните провинции да решават сами дали да налагат крайната ограничителна мярка.
В писмото си Шмид дава срок до 11 септември на управителните органи на отделните провинции да отговорят дали тяхната област да бъде включена в бъдещата забрана.


Прозявка доведе до уволнение на съдебна заседателка

Съдебната заседателка от ЮАР Ндилека Ндамасе изгуби мястото си заради нарушение на правилата за поведение. Съдийската колегия я призна за виновна в нарушаване на 11 пункта, сред които и „срамно прозяване по време на процеса" и по-точно „постоянно и широко прозяване, без да прикрива устата си с ръка".

Обвинението към нея е, че в края на процеса тя едва не заспала на мястото си и освен това не следила хода на делото.
От своя страна, Ндамасе обвини пък председателя на съда в расизъм, което според нея се е изразявало в подкрепа на белите и потискане на тъмнокожите заседатели.


Токио остана за ден без влакове

Около 360 хиляди жители на Токио бяха принудени да се прибират по домовете си с таксита или автобуси във вторник вечер заради отмяна на курсовете на широко използваните електрически влакове.

Причина за промените в трафика стана блокирането на автоматичната система за управление на движението. Компанията, собственик на алтернативния транспорт, реши да спре машините, които превозват пътници по три направления, за да се избегнат евентуални инциденти.
До редакционното приключване на броя причините за повредата все още не бяха ясни.


Нарекоха вид речни раци на Сноудън

Германският учен Кристиан Лукхауп нарече открития през 2006 г. нов вид индонезийски речни раци на името на бившия сътрудник на разузнавателната служба на САЩ Едуард Сноудън, съобщи „Вашингтон поуст“.

„Има толкова много биологични видове, назовани в чест на хора, които вероятно не са направили толкова много за човечеството. Искам да изкажа подкрепата си за Сноудън“ – отбелязва ученият.

Той обяснява, че Cherax snowden обитава притоците на пресноводните реки в западните части на остров Нова Гвинея. Те живеят под корените на водните растения, където се крият от враговете си и излизат на лов само през нощта.


В Сирия е използвано химическо оръжие

Сирийски активисти и медицински организации заявиха, че са документирали нападение с химическо оръжие, при което са пострадали десетки души в сирийския град Мареа, като един от източниците обвини за това „Ислямска държава", предаде „Франс прес”, цитирана от БТА. 

Организацията „Лекари без граници" съобщи, че е лекувала четирима цивилни от едно и също семейство, които били изложени на химически вещества на 21 август в главната крепост на бунтовниците в северната провинция Алепо – Мареа.
Симптомите, които се проявили при пострадалите, били „зачервени очи, зачервена кожа, конюнктивит и затруднено дишане, последвани около три часа по-късно от поява на мехури и влошаване на дихателните симптоми", се уточнява в изявление на медицинската организация.

Сирийско-американското медицинско дружество, което има болници в Сирия, обясни, че в полевата му болница в Мареа са били лекувани над 50 цивилни със симптоми от излагане на химически вещества. „Мехури са се появили по кожата на 30 цивилни. Лекарите са идентифицирали химическия агент като газ иприт", заявяват от дружеството.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки