Цирк вместо здравеопазване в хасковската болница


Цирк вместо здравеопазване в хасковската болница
Георги Гелов
28 Август 2015, Петък


След дългогодишни скандали и интриги МБАЛ осъмна с двама директори и огромни дългове към общината

Автор: Янко Георгиев

След като идеята на здравния министър Петър Москов да продава болници отпадна, той намали радикално бюджета на държавните клиники като им оряза плащанията от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Това доведе освен до протести на лекари и медицински работници, но и до откровено абсурдни ситуации.

През миналата седмица хасковската болница се оказа в положението да има двама директори, при това еднакво легитимни - д-р Мариян Запрянов и д-р Георги Гелов.
Двувластието стана факт с решение на Борда на директорите от 20 август т.г., с което Запрянов и Гелов са упълномощени да се подписват заедно под официалните  документи.
Как се е стигнало до това положение обясни пред медиите тези дни председателят на борда д-р Атанас Паунов. На 12 август ръководното тяло на МБАЛ-Хасково освободило от директорския пост д-р Запрянов. На негово място бил назначен д-р Гелов.

От местната Агенция по вписвания обаче отказали да отразят промените в регистъра. Причината – решението на Борда на директорите за уволнението на Запрянов не е взето с две трети от гласовете, както се изисква по закон, а с много по-малко.
Отделно, според твърденията на Георги Гелов, набелязаният за изгонване шеф повлиял на АП, като засипал агенцията с жалби (каквито всъщност на практика никой не е виждал, дори и служителите на АП). Затова той пък от своя страна входирал жалба срещу АП в Окръжен съд – Хасково.

Цялата смехотворна и оплетена сага вече тежи на плещите на магистратите. По объркания казус е образувано дело, тепърва съдът обаче ще се произнесе по жалбата на Гелов. Това ще се случи вероятно в началото на септември. И докато се чака решението на Темида, Бордът на директорите е взел соломоновското решение – освен Запрянов, документацията на болницата ще подписва и Гелов.

Корените на срамния скандал са от 2011 г. Тогава на власт в МБАЛ АД – Хасково идва ново ръководство. За управител е назначен д-р Славчо Близнаков. По това време дълговете на болничното заведение надвишават десет милиона лева. През следващите години Близнаков успява на пръв поглед да стопи колосалната сума. Дори увеличава състава на персонала и вдига значително заплатите в здравното заведение. Връща към живот отделения, които са били закрити през години, а дълговете постепенно спадат до 6 млн. лв.

Вместо да получи поне потупване по рамото за дейността си, през юли 2013 г. той е уволнен без никакви мотиви от здравния министър Таня Андреева от кабинета на Пламен Орешарски. Всичките 150 медици, които работят там, се вдигат на протест в защита на шефа си и дори заплашват с ефективна стачка. След близо месец правителството клеква и връща Близнаков на поста.
Скандалите обаче не стихват, следващият датира от ноември миналата година. Тогава кметът на Хасково Георги Иванов обявява, че в болницата се води двойно счетоводство, а някои хора са получавали и неофициално заплати.

На общинска сесия той информира, че болницата е внесла 217 000 лв. държавна такса по делото за собствеността на недовършения Хирургически блок и че отделно дължи на общината 260 000 лв. данъци.
Ябълката на раздора е съдебен иск на болницата срещу Община Хасково от началото на 2012 г. Строежът на спорното здание е започнал още при социализма и е замразен през 1988 г. Теренът обаче е в центъра на областния град и разпалва нездрави апетити в общинската администрация, начело на която в момента е Георги Иванов. Поне така твърди ръководството на МБАЛ АД – Хасково.

„Целта на градоначалника е да присвои целия терен и сградите. При това, не само на Хирургическия блок, но дори и на самата болница“, тръби Близнаков пред медиите месеци наред.
В подкрепа на думите си той представя решение на местния парламент от октомври 2009 г. В него черно на бяло е записано: „Даване на държавна гаранция за кредит на Община Хасково в размер на необходимите средства срещу завършване сградата на Хирургичния блок и предоставянето му в собственост на МБАЛ АД-гр. Хасково в замяна на сградите и терените на МБАЛ АД – гр. Хасково“.

Започнатото дело обаче гълта сериозна част от финансите на многопрофилната болница и освен това се води през пръсти от юристите на здравното заведение.
В резултат на това през май тази година то приключи с поражение за МБАЛ. С решението на Хасковския окръжен съд заведението бе осъдено да плати 132 хиляди лева на местната администрация разноски по делото. Както и огромната сума от 516 хиляди лева за адвокатски хонорар на столична юристка, с която болницата прекратява отношения месец преди края на делото.

Само седмица след като става ясно решението на магистратите, оставка подава заместникът на Близнаков - д-р Валери Митрев. В молбата си той е записал, че напуска заради „изчерпване на доверието в изпълнителния директор“.
Самият Близнаков заяви тогава пред местните журналисти, че имал разногласия за бъдещото развитие на болницата. „Д-р Митрев има и други проекти и е избрал да ни напусне", коментира сдържано той.

Тогава за първи път Близнаков призна, че дължат пари за данъци, но изтъква причината в редуцирането на получаваните от НЗОК пари: „Дължим малко над 200 хиляди, а на нас Касата ни дължи 400 хиляди. Възстановят ли ни се постъпленията започваме да си плащаме“, зарече се тогава шефът на хасковската болница.
Само че не мина кой знае колко време и Славчо Близнаков, който е в приятелски отношения със здравния министър Петър Москов, изненадващо напусна хасковската лечебница и застана начело на софийската „Св. Анна”.

След заминаването на Близнаков към столицата, шефското място остана свободно и в Хасково се заговори много упорито, че то ще бъде заето от хирурга Георги Гелов, който в областния център минава за изключително близък до кмета Георги Иванов.
Само че кормилото на болницата пое д-р Мариян Запрянов, който обяви, че започва проверка на всички договори и процедури по Закона за обществените поръчки. Той спря редица договори за наем и си позволи да смени и юристите на болницата, които минаваха за приближени до ГЕРБ. В началото на юни стана ясно от ревизията, че до този момент хасковската болница е купувала консумативи от места, където са били три пъти по-скъпи, отколкото в аптеката на болницата.

Вероятно точно тази постъпка на Запрянов се оказва една от причините за днешните неразбории в МБАЛ АД – Хасково и наличието на двама нейни директори. Това обаче не притеснява председателя на Борда на директорите Атанас Паунов.
„Всичко е юридически издържано, решението ни е взето след консултации, така че няма пречка това да се случва. А ако трябва, ще сложим допълнително бюро за д-р Гелов в директорския кабинет на д-р Запрянов“, коментира пред репортери Паунов.
Така засега в хасковската болница ще има двувластие до края на септември, за когато е насрочено извънредно общо събрание на борда.


Мариян Запрянов Славчо Близнаков

В категории: Общини , Горещи новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
trader james bond Nr550077008
30.08.2015 05:54:28
0
0
i politikata e vid zirk kadeto politizite trjabva da sa i klouni i zirkadshii i vasheigrashi zatova novite politizi mogat da saimstvat neshto i ot todor shivkov kojto za interesite na balgaria se zeluvashe s breshnev s turskia demirel s japonskia i kitajskia premier sega novite politizi trjabva da se saobrasjavat s novite zakoni pravila poloshenia i ot higienisha zdravoslovna gledna toshka da se zeluvat po lizeto a ne po ustata i dupeto .
i kato se ima napredvid she sme v sajus s nato i evropejskia sajus to vsjakakvi zeluvki s drugi e vid isnevjara az kato bespartien balgarin s balgarski proishod
ne se zeluvam s neposnati i s nejasen proishod biografia zdravoslovni sastojania dori i da sa krasivi kato nebesni veshtizi no poneshe sam toleranten kasvam vseki moshe da se zeluva s vseki i kadeto si iska
1
trader james bond Nr550077008
29.08.2015 06:27:34
0
0
kato se preproshitat balgarski nebalgarski vestnizi spisania se ustanovjava she zirkovi nomera pravjat navsjakade po sveta naprimer neotdavna germanska firma sakrati 4.5 000 rabotnizi kato nerantabilni nekonkurentnosposobi i sled vreme pri po dobri vremena smjata da nasnashi mnogo hiljadi no po otbrani rentabilni rabotnizi i slushiteli s mnogo po visoki kritetii selekzii kapazitazii
kato osven zaplati im dava i djal peshalbi % ot peshalbite koito kompaniata ima ot tjah tosi prinzip e i v skandinavskite strani mnogo otdavna i e mnogo uspeshen zashtoto podsilva motivaziata MOSHE DA SE VAVEDE I V BALGARIA pone probno na parvo vreme
GEN.HONORAR KONSULTANT KAPITAN JULIUS CESAR IGLESIAS CINCINNATUS PILATUS
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки