А Меркел и Оланд животни ли са?


А Меркел и Оланд животни ли са?
Розово, помните ли го?
28 Август 2015, Петък


Миналата година жителите на Розово протестираха за това, срещу което сега цяла Европа негодува. Къде са “евроинтеграторите”, които ги заляха тогава с помия?

Автор: Илияна Христова

Белгия, държавата дом на Европейския парламент, тези дни поиска нещо революционно - да се възобнови шенгенският контрол. Поводът бе нападението във влака Амстердам – Париж, дело на радикален ислямист, осуетено от четирима пътници. С други думи, държавата, представляваща самото сърце на Европа, се завърна към идеята за спускане на граничната бариера.

Франция не чакаше повторна покана и бързо влезе в дискусията. Париж няма повод да се помайва, защото страната се пука по шевовете от етнически, религиозни и културни противоречия. Помним “Шарли ебдо”, нали? Но и Великобритания мисли за бариери. От години тя се мъчи да пренастрои социалната си система така, че нашествието от изток и юг да спре.
Франция и Великобритания се карат кой е виновен за драмите край Кале. Там е горещо месеци наред – бежанци напират, френските власти ги бият, хора, вкл. и деца, се мъчат да прекосят Ламанша с риск за живота. Френските полицаи се опитват да опазят границата  като опълченци.

Горещо е и в Гевгелия, Македония. Няма да разказваме какво се случва там по границата с Гърция, известно е.
Гърция и Италия буквално се задушават от имигранти. Добрата стара Германия, основна мишена на целия поток – още повече. Миналата седмица в градчето Хайденау протестиращи атакуваха приют за бежанци, раниха 31 полицаи, властите се вдигнаха “на щик”. Берлин се чуди какви квоти да измисли, за да “разхвърли” бежанците из целия континент.

Същото е в Швеция, където настроенията срещу чужденците се засилват, подобно е положението и в Унгария, където се строи гранична стена. Цяла Европа се чуди как да се опази от африканското и азиатско нашествие – живее буквално окупирана от бежански лагери.
През април 2014 г. жителите на едно малко българско селце също протестираха. Помните ли го – Розово. Хората се вдигнаха срещу заселването на сирийци и за разлика от Германия, демонстрираха мирно.

Цялата ни доморасла “интелигенция” обаче ги заклейми. Всеки, който имаше достъп до микрофон или социалните мрежи, се почувства длъжен да е “в крак с времето”, нахвърляйки се върху “глупавите селяни” от Розово. Но какво се оказа днес? Абсолютно същите притеснения и драми изживява цяла Европа.
Безспорно е, че хора, бягащи от война, трябва да бъдат посрещани със състрадателност. Прекрасно е, че се намериха българи, които да помогнат на сирийското семейство в Розово.

Но защо бе цялата тази реакция срещу жителите на селото? Бяха сатанизирани с какви ли не епитети – били срам, безчовечни, глупави, животни и т.н.
Сега абсолютно същите тревоги тресат Камерън, Меркел и Оланд. И те ли са “глупави провинциалисти”? Къде са евроатлантическите ни парвенюта да ги погнат?
Това, което се случи в Розово преди година и четири месеца, бе най-нормално следствие на бежанската вълна. Протестът на българските селяни бе предвестник на днешните европейски драми.

Няма нормален човек, нито в Розово, нито в Брюксел, на когото да му е хубаво пришълец да се настани в дома му – да му сменя нравите, да воюва с религията му, пък и парите му да точи.
Умните хора  предупреждаваха тогава, че жителите на казанлъшкото село не бива да бъдат клеймени, а спокойно и внимателно да се проучат техните страхове и притеснения. Защото в Африка и Близкия изток има войни, бежанците ще се увеличават, подобни вълнения ще има занапред навсякъде. За да ги преодоляваме, а и да отстраняваме причините, не бива да клеймим, а да разговаряме.

Но умните хора никой не ги слуша. Най-шумни са скорозрейните парвенюта. Сега, след като Розово и Европа станаха синоними, пролича колко точно струват.
В цялата работа има и още нещо интересно. България е кандидат за Шенген, нали? Ама Шенген ще го закриват…


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки