Възрастни русенци раздават пари на мними полицаи и енергетици


28 Август 2015, Петък


Възрастни русенци продължават щедро да раздават пари на различни телефонни измамници, които вече обогатиха репертоара си и се представят за енергетици,

Автор: Иван Ванев

та дори и за служители на МВР, съобщиха от полицията в дунавския град. Поредна жертва на нагли измамници станало възрастно семейство в Русе – мъж на 77 г. и жена на 66 г.
Около 12, 30 часа на 19 август на домашния им телефон се е обадил мъж, който се представил за служител на МВР и съобщил, че синът им е пострадал при катастрофа и се нуждае от операция на стойност 14 800 лв. Хората обаче казали, че имат само 1000 лева в дома си. После се обадил друг мъж, който се представил като “доцент Иванов” и пояснил, че тези пари нямало да стигнат за шините и болтовете, необходими за операцията, а ще трябва да изтеглят още от банката.

Измамниците поискали от мъжа и жената да продиктуват личните си данни по телефона, поискали и номера на мобилния телефон на бабата. Мъжът останал да разговаря с единия по домашния телефон, а другият се обадил на жената на мобилния. Около 13 часа “доцент Иванов” изпратил до жилището им свой човек, за да вземе сумата от 1000 лева.
Така пред вратата на дома си семейството предало парите на мъж на възраст 30-35 години.

Дядото останал да говори по телефона вкъщи, а жената отишла в банков клон на ул. „Николаевска“, за да изтегли още пари като през цялото време разговаряла по мобилния телефон с мнимия доцент. Малко по-късно тя предала още 2000 лв. на непозната, на възраст около 40-45 години, с нормално телосложение, висока около 170 см, с кестенява коса, късо подстригана до врата. Когато в следобедните часове мъжът и жената най-сетне потърсили сина си по телефона, те разбрали, че са измамени. По случая е започнато досъдебно производство. 

На 20 август „изгоряла“ и 73-годишна русенка. Тя пък получила на домашния си телефон обаждане от мъж, който се представил за служител от "Енергото". Той я попитал на чие име е регистриран електромерът в жилището й, а след като тя продиктувала трите си имена, "служителят" я попитал и с кого живее. Жената продиктувала имената на дъщеря си и внучката. После измамникът обяснил, че щерката й е била затисната от стълб, който паднал от бурята и в момента се намирала в болницата в тежко състояние, след което затворил телефона.

Буквално след секунди, преди жената да е преодоляла шока, се обадил друг мъж, който се представил за “д-р Михайлов”. Той обяснил, че състоянието на дъщерята рязко се влошило и се налага спешно да се даде скъпо струващо лекарство. Заявил, че тъй като го няма налично в момента, ще трябва да го вземе от друг пациент и ще струва 8000 лв, които ще бъдат върнати от Здравната каса.

Възрастната жена казала, че няма такава сума вкъщи, но обещала да изтегли 4000 лева, с които разполагала в банков влог. А после, пак според уговорка по телефона, тя увила парите в хартия и ги хвърлила през терасата на дома си на мъж на възраст около 25 години, с черна коса и тъмни дрехи. По-късно, когато дъщеря й се обадила по телефона, тя разбрала за измамата.
От полицията съветват всеки, получил подобно обаждане за пострадал близък човек, да се свърже първо с роднините си, за да провери достоверността на информацията.


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки