В Пловдив: Стотици поискаха спиране на строежите по Античния театър


В Пловдив: Стотици поискаха спиране на строежите по Античния театър
Повече от три часа представители на артистичните гилдии обсъждаха съдбата на Античния театър
28 Август 2015, Петък


Строежите на будки и изсичането на дървета край Античния театър в Пловдив да спрат незабавно, а предвидените за това близо 300 000 лева да се насочат

Автор: Бела Чернаева

за опазване и експониране на археологията под театъра и за подобряване на условията за артистите. Около това становище се обединиха представители на артистичните гилдии в Града под тепетата по време на общественото обсъждане през седмицата за съдбата на 19-вековния паметник на културата.
На сбирката присъстваха архитекти, художници, скулптори, актьори, историци, археолози, поети, писатели, общественици, журналисти и народният представител от Патриотичния фронт Славчо Атанасов.

Както „Десант" вече писа, кметът на Пловдив Иван Тотев (ГЕРБ), след като бе готов да отдаде сцената на театъра за концерт на „Пайнер", позволи с одобрението на Общинския съвет амфитеатърът да се превърне в кръчма на открито, сега работи по проект тук да се поставят бараки за билети и културна информация.
Намеренията на управата са да прекрои северния вход на театъра, като за целта ще налее 262 000 лв. по програма "Красива България" в билетен и информационен център и павилиони за "неща", както се изрази един от заместник-кметовете на Пловдив.

Кафенето на входа на Античния театър ще бъде съборено, а на негово място ще бъде изградено ново. Дърветата на входа на театъра се оказват пречка за новия билетен център и павилиони. В другия край, в чашката на театъра, ще се вдига информационен център, който ще закрие гледката към емблематичната за стария град сграда - Къщата с кулата.
Това бе само част от нашия проект, каза по време на общественото обсъждане една от авторките му арх. Румяна Пройкова. "Идеята бе в билетния център да се продава литература и аудиовизуални материали, представях си го като едно стъклено бижу, в което да се правят и прожекции". По думите й, цялостната концепция на архитектите включва множество дейности, сред които и експониране на археологията в подземията на театъра, която според нея е "най-интересната".

Общината обаче на своя глава извадила от проекта тези дейности и е оставила само поставянето на будките, без да информира архитектите.
"Защо туристите да не могат да разгледат археологията, която е скрита под театъра и не се вижда, защо парите да отиват извън, а не влизат в Античния театър, защо не оправим гримьорните", коментира дългогодишният шеф на отдел "Култура" в община Пловдив Йохан Девлетян, който бе освободен при управлението на ГЕРБ.
Той разказа, че когато музикантът и основател на "Дийп Пърпъл" Джон Лорд е гостувал в Пловдив, се надявал да има климатик. А ние на Античния театър дори стая не можахме да му предложим, спомня си Девлетян.

Според помощник-режисьора в Драматичния театър Ирен Алексиева наемането на Античния театър за т. нар. "мероприятия", както е записано в наредбата на общината, е 2800 лв. Много по-висок е наемът за театрални постановки и спектакли. Плащаме за петзвезден хотел, а получаваме филия с лютеница, коментира Алексиева.
"400-800 лева е бюджетът на един костюм, а на Античния той трябва да се окачи на пирони. Смяната на костюми става в палатки - това лято при 35-градусова жега. На булеварда трябва да се направи  "ухо" като за такситата, където да спират камионите с декори, автобусите с актьори и зрители", препоръча тя.

Артистите се обединиха около искането да се инвестира в укрепване на сцената на Античния театър, в електрозахранването му, в осъвременяване на подстъпите към него, за да може да се качва техниката. Те са против да се похарчат почти 300 000 лв. за преместваеми съоръжения, в които да се продават "дрънкулки, сувенири и книжки", които така или иначе се продават на всеки ъгъл в Стария град.
Не трябва да се работи по проект, когато не са направени археологически проучвания, ще се попада непрекъснато на находки, предупреди археологът Калин Чакъров. Експертите обясниха, че под форума е имало театър и преди Римската епоха, но за този факт почти не се знае.

Според актьора Стефан Попов сградите, които са предназначени за култура, трябва да се правят от професионалисти, специално да се мислят като културни учреждения. "Има нужда от радикални решения. Да се противопоставим на идиотщината да се усвоят някакви пари и комисиони", заяви Попов.


Античният театър в Пловдив

В категории: Общини , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Andie
08.08.2016 01:11:54
0
0
I am an Indian and I understand where you are coming from.Fact of the matter is that Indians know how to "Play the Game". Todays' Microsoft is all about &qoli;Puaytng the Game" put two and two together. Majority of Indians are hard-working and most of them do not indulge in politics. But the once who do are the masters and they give bad name to the whole Indian community.But the problem is not with Indians. They problem is with the Microsoft culture that promotes "Playing Game". Fix that and your problem will be solved.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки