Ако Европа стане Новия континет, то това надали ще е раят на Земята


Ако Европа стане Новия континет, то това надали ще е раят на Земята
28 Август 2015, Петък


Всички признават, че бежанската вълна е заплаха за ЕС, какъвто го познаваме, но в Брюксел продължават да вървят след събитията

Автор: Борислав Михайлов

Има сериозни прогнози за развитието на ситуацията с бежанския натиск върху страните от Европейския съюз, които звучат апокалиптично, въпреки че гарантират на Стария континент шоково подмладяване и моментално опровергаване на всички опасения за демографски кризи и катастрофи.

Българският евродепутат Андрей Ковачев преди дни цитира изследване, според което 60 милиона души от зони на войни, нестабилност и глад са готови да се отправят към Европа в търсене на убежище и по-добър живот.
В случая е важно да се уточни, че тези милиони имигранти ще търсят нов живот не където и да е в Европа, а именно в страните от Европейския съюз, защото примерно Албания, Македония и Сърбия не могат да се справят с такава бежанска вълна и колкото повече тя заприличва на цунами – толкова по-лоши ще са условията, които предлагат на имигрантите.

По-консервативната прогноза за развитието на имиграционния натиск казва, че средногодишно около 1,2 млн. бежанци ще стигат до Стария континент и следователно след 10 години 12 милиона „нови” европейци ще дават отражение върху националното, етническото, културното, а вероятно и върху политическото разнообразие на държавите, в които ще живеят.

На фона на тези две много различни като числа, но еднакво тревожни прогнози, се развиват драматичните  и трудно контролируеми (а дали изобщо подлежат на пълен контрол?) събития в Турция (което е извън ЕС, но където има 2 млн. бежанци от Сирия), в Гърция, Македония, Сърбия, Унгария, Германия, дори в далечна Швеция.
Между другото именно унгарският премиер Виктор Орбан определи сегашната вълна от имигранти като преселение на народите и настоя Брюксел да реагира спешно, координирано и ефективно, вкл. със спешна помощ за страната му.

Защо Германия и Швеция са в този списък? Защото и в двете страни расте мощна ксенофобска вълна, която заплашва с насилие над имигрантите.
Във ФРГ между 22 и 24 август 1992 г. стотици войнствено настроени крайно десни хвърляха коктейли „Молотов” срещу убежища за имигранти в Рощок-Лихтенхаген под аплодисментите на близо 3000 местни жители. По чудо не пострада никой, но бяха арестувани над 370 души и пострадаха близо 250 полицаи, а властите бяха критикувани за бавната си реакция.

В Германия отново се крещи „Хайл Хитлер!”

„Отвратително е да гледаш как крайно десни екстремисти и неонацисти крещят с омраза. Но също така безобразно е да видиш, че германски граждани и дори семейства с деца ги подкрепят и участват в шествията им",  коментира германският канцлер Ангела Меркел.
Тя определи миграционната криза като най-голямото предизвикателство за 10-годишното ѝ управление и призова за единна европейска реакция, тъй като в момента „три-четири държави поемат цялото бреме".

Очаква се до края на тази година броят на бежанците, потърсили убежище във ФРГ, да достигне 800 000 души.
Но, по думите на Меркел, близо 1/3 от тези хора идват от Балканите – от Албания, Македония и Сърбия – в търсене на по-добър живот. Това е другото общо между Германия и Швеция.

„Поредица нападения в Швеция срещу просяци, много от които роми, извадиха наяве тъмната страна на държава, смятана за бастион на толерантността, но в която крайната десница увеличава подкрепата си с твърдения, че обществото е под заплаха от вълните от имигранти“, коментира неотдавна "Ройтерс".
Агенцията изтъква, че благоденстващите шведи са шокирани от притока на хиляди мигранти, предимно цигани, а просяците вече са се превърнали в обичайна гледка пред супермаркети, магазини ИКЕА и станциите на метрото в столицата Стокхолм.

Юнкер призова за колективна смелост

Европейският съюз се нуждае от "колективна смелост", за да се изправи срещу кризата с имигрантите дори ако тези мерки не са популярни, коментира председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.
Той укори европейските правителства, че спорят как да се справят с рекордния брой имигранти, а вместо самокритика заяви двусмислено: „Това, което за съжаление все още липсва, е колективната смелост да изпълним ангажиментите си дори когато те не са лесни, дори когато те не са популярни".

"Нямаме нужда от нова среща на върха. Държавите членки трябва да приемат европейските мерки и да ги приложат на своя територия", заяви Юнкер и повтори критиките си към европейските правителства за това, че не са приели мигранти от Италия и Гърция, където десетки хиляди дойдоха по море през последните месеци, за да избягат от бедността и войната в родните си страни.
По думите на Жан-Клод Юнкер няма решение на национално равнище и нито една от държавите членки на ЕС не е в състояние да се справи ефективно с миграцията, ако действа самостоятелно.

„Нуждаем се от стабилен европейски подход. И то веднага", написа Юнкер в заявление, публикувано в два от най-големите европейски вестници.
Въпросът е какво произтича от това „Веднага”? Вярно е, че Европейската комисия вече удвои спешната помощ на страните по границите на Съюза до 50 милиона евро, но това все още е капка в морето. Върховният представител на Европейския съюз по външната политика Федерика Могерини призова за единни действия на целия блок.

„Трябва да разберем, че взаимните обвинения няма да ни приближат към положителен резултат. Не е важно да казваме кой не си е написал домашното. Важното е как да се изправим заедно срещу това предизвикателство и как да се справим с проблема единни”, каза Могерини по време на неотдавнашното си посещение в Талин, но и тя не настоя за спешна среща на върха или поне на равнище „външни министри”.

Вместо това външният министър на ЕС (каквато на практика е Могерини) призова за по-активно сътрудничество с Анкара при настаняването на милионите бежанци от Сирия и Ирак и управлението на бежанския поток.
Само че в Турция управлява временно правителство и предстоят предсрочни избори. А в Атина, Скопие, Белград и Будапеща обвиняват Брюксел в прекалено много умуване и твърде малко решителни действия.

Къде сме ние в цялата тази суматоха?

От вторник по границата на България с Македония са разположени бронирани коли на армията (прословутите американски джипове „Хъмви”) с картечници по покривите. Тяхното присъствие е в изпълнение на започналата съвместна операция на МВР, Гранични войски и Сухопътни войски по охрана на държавната граница.
„Това е най-голямото предизвикателство от началото на века в Европа.“ Така вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова коментира проблема с бежанската вълна към Европейския съюз. Звучи точно като казаното от канцлера Меркел и има защо.

„Ние очаквахме това развитие на ситуацията – че тогава, когато се ограничи каналът за преминаване през Италия, ще се промени маршрутът на бежанците и те ще минават по друга дестинация, както сега наблюдаваме през Македония (където влизат от Гърция - бел.ред.)", обясни Бъчварова при поредната си телевизионна изява.
Тя увери, че българските власти имат изготвен план с конкретни мерки по три варианта за развитие на ситуацията с имигрантите, като „най-апокалиптичният е да има един поток, какъвто наблюдаваме в Македония", но засега се преценява, че рискът от това е относително нисък.

Румяна Бъчварова каза още, че вероятно оградата, която Унгария строи по границата си със Сърбия, ще стане готова по-рано от изграждащото се в момента продължение на българската ограда по границата с Турция.
Между другото, от публикувания отчет за дейността на МВР през първото полугодие става ясно, че за шестте месеца при влизане в България са задържани 4477 граждани на трети страни, което е увеличение с 2,5 пъти спрямо същия период на 2014 г., а при опит нелегално да напуснат страната ни са хванати 3624 граждани на трети страни, което е увеличение с 3,8 пъти спрямо същия период година по-рано.

Освен това, при проведените 123 полицейски акции във вътрешността на България са  задържани 3319 незаконно пребиваващи чужденци, което е с 6,5 пъти повече в сравнение с първото полугодие на 2014 г. 
Навсякъде се говори за увеличение в пъти, което подсказва вероятност от динамично влошаване на ситуацията и у нас. И освен това в документа се признава, че България се е превърнала в потенциална цел за мигрантите, тъй като е част от източносредиземноморския маршрут за незаконна миграция.

Предстоят години на изпитания за цяла Европа

Единственият начин постепенно да секне сегашното преселение на народите от земите във войни и разруха към обетованата Европа е постигането на траен мир в конфликтните зони и унищожаването на „Ислямска държава” като страна в тези войни и като терористична организация.
За всички е ясно, че това не може да стане без разбирателство между основните сили в света, както в Съвета за сигурност на ООН, така и по отношение на общите и координирани действия в зоните за конфликти.

Опитът от конфликтите в Афганистан и Ирак показва че са нужни години и стотици милиарди без да има гаранции за успех и необратимост на мирните процеси.
Което означава, че потопът вече е факт и ще продължи – разбирайте потопа от бежанци към страните от ЕС. Милиони ще продължат да бягат от ужасите на войната, несигурността, глада и болестите и в основата на техните надежди ще бъдат думите на Жан-Клод Юнкер:

"За мен Европа е и винаги е била общност на ценности. Това е нещо, с което трябва да се гордеем, а все още го правим твърде рядко. Ние имаме най-високите стандарти за предоставяне на убежище в света. Никога няма да върнем хората, които идват при нас, когато се нуждаят от закрила”.
Милионите бежанци обаче най-вероятно ще пропуснат края на тази толкова хубава декларация – там, където Жан-Клод Юнкер казва:  „Тези принципи са вписани в нашите закони и договори, за мое съжаление обаче, те все по-често отсъстват от сърцата ни”.

Вероятно не сте забравили, че хиляди бежанци щурмуват не само границата между Гърция и Македония, но и тунела под Ламанша, а през 2014 г. най-често даваното име на новородено във Великобритания е било Мохамед.
Старият континент може и вероятно ще стане „Новият континент” за милиони имигранти, което ще има своята висока цена. Така е при всяко преселение на народите…

Анализирай това
От вторник по границата на България с Македония са разположени бронирани коли на армията (прословутите американски джипове „Хъмви”) с картечници по покривите. Тяхното присъствие е в изпълнение на започналата съвместна операция на МВР, Гранични войски и Сухопътни войски по охрана на държавната граница.


В категории: Анализи , Горещи новини

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
аналищатор реалист
29.08.2015 05:40:23
0
0
ТАКОВА ПЕСЕЛЕНИЕ ИМАЕ КОГАТО ВОЙНСТВЕНИТЕ ХАЗАРИ ПОДГОНИХА МНОГО НВПОДИ ОТ АЗИЯ/И НАИТЕ ПРАБЪЛНАРИ/ И ТЕЗИ ПЛЕМЕНА СЕ НАТАНИЗА В ЕВРОПА.ТАКА ЬЕШЕ И С КРАЯ НА РИМСКАТА ИМПЕРИЯ/РАЗЛОЖЕНА ОТ РАЗВРАТ/ И БЕШЕ ЗАВЛАДЯНА ОТ СВЕРНИТЕ ''ДИВАШКИ НАРОДИ'.ТАКРВА Е И СЕГА /ОТ АЗИЯ И АФРИКА/,ЕВРОПА АКО НЕ ВЩЕМЕ МЕРКИ ШЕ ЗАГИЕ.НЕ.ТОВА Е КАТО СКАКАЛЦИТЕ И МРАВУНЯЦИТЕ ОПУСТОГАВАТ ВСИЧКО ГДЕТО МИНАТ.ТАКА ШЕ БЕ И С ИДИЛ АКО САШ И ЕС НЕ ВЩЕМАТ МЕРКИ А ГО СПРАТ И УНИЩОЖАТ.АМИ АРАБСКИТЕ' ПРОЛЕТИ'ЛАНО ОТ ДРУГИТЕ ИЗВН ЗЕЕМНИ ЦИВИЛИЗАЦИИ НИ ОПРАВЯТ
2
аналищатор реалист
29.08.2015 05:40:20
0
0
ТАКОВА ПЕСЕЛЕНИЕ ИМАЕ КОГАТО ВОЙНСТВЕНИТЕ ХАЗАРИ ПОДГОНИХА МНОГО НВПОДИ ОТ АЗИЯ/И НАИТЕ ПРАБЪЛНАРИ/ И ТЕЗИ ПЛЕМЕНА СЕ НАТАНИЗА В ЕВРОПА.ТАКА ЬЕШЕ И С КРАЯ НА РИМСКАТА ИМПЕРИЯ/РАЗЛОЖЕНА ОТ РАЗВРАТ/ И БЕШЕ ЗАВЛАДЯНА ОТ СВЕРНИТЕ ''ДИВАШКИ НАРОДИ'.ТАКРВА Е И СЕГА /ОТ АЗИЯ И АФРИКА/,ЕВРОПА АКО НЕ ВЩЕМЕ МЕРКИ ШЕ ЗАГИЕ.НЕ.ТОВА Е КАТО СКАКАЛЦИТЕ И МРАВУНЯЦИТЕ ОПУСТОГАВАТ ВСИЧКО ГДЕТО МИНАТ.ТАКА ШЕ БЕ И С ИДИЛ АКО САШ И ЕС НЕ ВЩЕМАТ МЕРКИ А ГО СПРАТ И УНИЩОЖАТ.АМИ АРАБСКИТЕ' ПРОЛЕТИ'ЛАНО ОТ ДРУГИТЕ ИЗВН ЗЕЕМНИ ЦИВИЛИЗАЦИИ НИ ОПРАВЯТ
1
аналищатор реалист
29.08.2015 05:40:20
0
0
ТАКОВА ПЕСЕЛЕНИЕ ИМАЕ КОГАТО ВОЙНСТВЕНИТЕ ХАЗАРИ ПОДГОНИХА МНОГО НВПОДИ ОТ АЗИЯ/И НАИТЕ ПРАБЪЛНАРИ/ И ТЕЗИ ПЛЕМЕНА СЕ НАТАНИЗА В ЕВРОПА.ТАКА ЬЕШЕ И С КРАЯ НА РИМСКАТА ИМПЕРИЯ/РАЗЛОЖЕНА ОТ РАЗВРАТ/ И БЕШЕ ЗАВЛАДЯНА ОТ СВЕРНИТЕ ''ДИВАШКИ НАРОДИ'.ТАКРВА Е И СЕГА /ОТ АЗИЯ И АФРИКА/,ЕВРОПА АКО НЕ ВЩЕМЕ МЕРКИ ШЕ ЗАГИЕ.НЕ.ТОВА Е КАТО СКАКАЛЦИТЕ И МРАВУНЯЦИТЕ ОПУСТОГАВАТ ВСИЧКО ГДЕТО МИНАТ.ТАКА ШЕ БЕ И С ИДИЛ АКО САШ И ЕС НЕ ВЩЕМАТ МЕРКИ А ГО СПРАТ И УНИЩОЖАТ.АМИ АРАБСКИТЕ' ПРОЛЕТИ'ЛАНО ОТ ДРУГИТЕ ИЗВН ЗЕЕМНИ ЦИВИЛИЗАЦИИ НИ ОПРАВЯТ
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки