Търговията с горива остава под прицел


Търговията с горива остава под прицел
28 Август 2015, Петък


Лукарски призна - никой не контролира 30 000 ведомствени бензиностанции, а КЗК е безсилна срещу монопола на Лукойл. Думата има народът, който се вдига на протест на 1 септември

Автор: Анна Александрова

Във вторник, едновременно с новата сесия на парламента, тръгва и национален протест срещу високите цени на горивата. Организацията му върви в социалните мрежи от 19 август, денят, в който премиерът Борисов обяви пред министрите, че горивата ни са скъпи, но пък нищо не струват, защото търговците на дребно лъжат държавата и клиентите си с качеството и количеството.

Ще имаме повод да се върнем към този паметен 19 август, но прясната новина е, че на 1 септември в София, Варна, Бургас, Пловдив и на други още места в страната ще има протест срещу високите цени на горивата. Такива бунтове не е имало поне от 2-3 години, въпреки че през това време петролът по световните стокови борси пробва да стигне нива от $150 за барел, а бензинът и нафтата на родна почва пребориха  2,70 за литър, а „суперът” проби и психологическата граница от 3 лева.

Така или иначе, докато горивата бяха рекордно скъпи, протести нямаше.
Те започват едновременно с новия политически сезон, в София един от сборните пунктове е площадът пред Народното събрание, а мотото: „Виновните са в парламента и е време да им се потърси сметка”.
Спорно е дали точно в това Народно събрание са виновните за изкривения пазар на горивата, тъй като дори и да бъде доказано наличието на картел в търговията на дребно, „топката” ще влезе в наказателното поле на Комисията за защита на конкуренцията, която проверява за нелоялни търговски практики още от пролетта.

От депутатите зависи размерът на акциза (гласува се заедно с бюджета), но той и в момента е сред най-ниските в Европейския съюз. Прилаганата ставка на ДДС е една и съща практически за всичко в България, като единственото изключение са туристическите услуги.

И понеже тези протести идват в навечерието на местните избори има обяснение защо в София ще са пред парламента и под това мото, но няма логика да се провеждат другаде, освен пред бензиностанциите.
Не за друго, а защото вече стана ясно, че печалбата от продажбата на един литър гориво варира от 35 до 45 стотинки, което наистина е твърде много, поне от гледна точка на обикновения потребител.

Значи са нужни проверки до „дупка”

На 25 и 26 август прокуратурата, съвместно с МВР, ДАНС, Агенция „Митници“ и НАП проведе специализирана операция по проверка на търговски обекти, занимаващи се с разпространение на горива.
Проверяваха се количеството и качеството на продаваното гориво и фискалното отчитане, а екипите на проверяващите изненадаха работещите в множество петролни бази и бензиностанции, тъй като буквално преди дни бе минала предизвестената акция по препломбиране на измерващите устройства.

В сряда от прокуратурата съобщиха, че са открили незаконна мобилна бензиностанция в микробус. Капацитетът й бил за 3 тона гориво и имала всички необходими приспособления. Бензиностанцията е функционирала нелегално, без да са платени данъци и акциз.
По линия на качеството на горивата са проверени 24 обекта, от които 4 бази и 20 бензиностанции. Иззети са 15 проби за бензин и 20 проби за дизел.

По линия на метрологичния контрол пък са проверени 27 обекта, от които 3 бази и 27 бензиностанции. Установени са общо 12 нарушения на бензиностанции, които се изразяват в несъответствие на нивомерните системи. (Забележете – дни след като приключи обявената за всеобхватна акция по препломбирането!)
Най-честите нарушения до момента са наличие на касови разлики, липса на декларации за съответствие на горивото, деклариране на части от наличното гориво, а не цялото му количество, смесване на партиди.

Досега са запечатани 660 тона гориво.
Данните са неокончателни. Проверките продължават, уверяват от прокуратурата.

А „черното злато” все така поевтинява

Междувременно петролът се срина до цени под $43 за барел, като само през последната година поевтиняването на черното злато е с 50% и доведе до намаляване на цените на горивата в България с 10%.
Звучи съвършено несправедливо, но само докато научим, че в съвършения откъм пазарна икономика и конкуренция свят на ЕС средното намаление е било 7,2%. Както и докато експерти почнат да ни обясняват до втръсване, че цената на петрола формира само 40% от крайната цена на горивата, както и какви са акцизът и ДДС у нас и по света.

А също и защо цените по бензиностанциите поскъпват практически едновременно с повишаването на борсовите котировки на петрола, но бавно-бавно реагират на поевтиняването му.
Явно у нас сме най-добре, па макар и най-бедни.

А сега да се върнем към 19 август, когато една телевизия обяви: „Имаме новина!”. Като се оказа, че викът не излиза от устата на вмирисал се клиент на Централния плаж в Лозенец, а почива на проверени данни, доказващи, че купуваме най-скъпото дизелово гориво в Европа, преди облагането му с акциз и ДДС.
Бегла справка в родните медии, направена с помощта на търсачката „Гугъл”, показва, че и тази новина е стара, пробвано е да й се даде гласност, но не е предизвикала отзвук нито сред потенциалните протестиращи, нито на правителствено ниво.
Видимо не й е било дошло времето…

Препломбиране по аврал

Изкушените в морското дело знаят, че аврал означава „тревога” и тогава всички команди се изпълняват на бегом, по най-бързия начин, а крайният срок, образно казано, е „вчера”.
Така стана и с пломбите по броячите на колонките в бензиностанциите, които премиерът Борисов заповяда да бъдат сменени в 48-часов срок, смятано от 00,00 часа на 20 август, четвъртък, защото сегашните стояли хлабаво като вратовръзка на разкопчана риза и можели да се махат и връщат многократно – след всяко манипулиране на брояча – в резултат на което търговците на дребно ни продавали каквото си искат и колкото искат, а ни го калкулирали както си искат и го отчитали пред НАП едно към гьотере, да не говорим за наличието на до 40% терпентин (а всъщност – толуол) в някои от горивата.

Казах, рече още Борисов. Освен това обяви, че ще държи лично отговорен министъра на икономиката за свършването на работата в срок и го задължи да му докладва до 24 часа за числения състав и заплатите в метрологичните агенции и инспекции към министерството.
Чу се и думата картел (защото разликата по бензиностанциите е 3-2-1 стотинки) и бе обявен 72-часов срок, в който от КЗК да кажат има ли го или да.
Ето и кратка извадка от стенограмата на правителственото заседание (Борисов говори на заместничката на Лукарски):

„Значи имате две агенции (…) И взимат заплати всичките тея хора. Значи, предай на министър Лукарски, до петък искам доклад всяка от тея агенции: численост, заплати и каква им е функционалната ангажираност. Защо едната проверява, другата – поставя, и каква е логиката на това нещо и да са в този вид. Като ви разпореждам денонощно да препломбират. В събота всичко да е препломбирано. И там където, докопам някой, че е направил пак такава пломба, а бъдете уверени, че ще проверят, ще ви държа лично отговорни в икономиката.

Ако трябва зам.-министрите, министъра, отивате, от пломба на пломба, вие ще я гледате”.
Ако сте забравили, ден по-късно премиерът Борисов и шефът на митниците Ваньо Танов дадоха голямо интервю за столична телевизия (различна от тази, която обяви, че купуваме най-скъпото дизелово гориво в Европа).
В него премиерът не скри подозренията си, че има картел в търговията с горива и изрази оптимизъм, че всичките 11 000 (?!) измерителни уреда в бензиноколонките ще бъдат пломбирани в срок. Танов пък съобщи колко струва литър бензин преди облагането му с акциз и ДДС и така стана ясно, че бензиностанциите си калкулират по 35-45 ст. печалба.

Пълен екшън, но надали без сценарий

И започнаха интересните неща. Но преди да стигнем до тях нека изпреварим министъра на икономиката Божидар Лукарски и да осведомим читателите си колко човека работят в Българския институт по метрология (БИМ) и колко в Държавната агенция по метрологичен и технически надзор (ДАМТН). 

И двете структури са под шапката на Министерство на икономиката, като едната осъществява контрола върху измерителните уреди в бензиностанциите и петролните бази, а втората слага пломбите. Тези вече прословути пломби.
Огласените щатни бройки в БИМ са 326, а в ДАМТН – 340 и тъй като са от преди година, то възможно е и на двете места да са извършени разпоредените в цялата изпълнителна власт 10-процентни съкращения. А дали могат за 48 часа да проверят всички измерителни уреди е въпрос с повишена трудност.

Редно е да се запитаме, кой е заблудил премиера Борисов, че по всички бензиностанции в България има общо 11 000 колонки за различните видове горива – бензини, дизелово гориво, втечнен газ и метан.
А по-нататък да проследим и хронологията на постепенното размиване на дадените от Борисов срокове.
В неделя, 23 август, от Министерство на икономиката съобщиха, че са изпълнили нареденото от премиера, като са проверени и препломбиране 10 862 уреда на 741 бензиностанции.

Бдителни журналисти веднага забелязаха разминаването в числата и цитираха сайта на Министерство на финансите, където пише, че в България има 3105 бензиностанции без ведомствените.
Така излиза, че две трети от бензиностанциите не са проверени. В интерес на истината този факт лъсна в понеделник на първата страница на централен всекидневник.
Във вторник, 25 август, министър Лукарски изгря на телевизионния екран, за да оправи аритметиката.

„Извършили сме проверка на 10 862 разходомера. Това са разходомерите, които не бяха проверени преди това. Преди това бяха проверени 11 000 разходомера, остават още 138, които са заявили планово – така, както е по наредбата към БИМ, тяхното пломбиране, сертифициране и отчитане на данните”, каза Лукарски по Нова ТВ ни лук ял, ни бензин мирисал.

Министърът допълни, че грешки в отчитането (т.е. ощетяване на клиентите) са установени при 87 разходомера. Което си е направо чудо, като се знае, че заповедта на премиера Борисов за повсеместни проверки и препломбиране се лееше часове наред не само от електронните и печатни медии, но сякаш и от бензиноколонките.
Има една латинска сентенция: „Предупреден означава въоръжен”…

Така се оказа, че всички е равно на 10 862  (в неделя), както и на още 11 000 (проверени преди това, но обявени във вторник), а също така и на поне още 30 000, колкото са ведомствените бензиностанции, но тях според министър Лукарски нито някой ги контролира, нито някой може да ги постави под контрол.
Звучи доста странно, нали? А и премиерът бе наредил да се препломбират абсолютно всички…
Междувременно стана ясно, че инспектори от ДАМТН са били натискани от своя директор да работят доста селективно и гъвкаво, образно казано. Прокуратурата започна работа и по този сигнал…

Добрите вести – за десерт

Темата за търговията с горива и дали има картел на пазара бе коментирана и от вицепремиера Томислав Дончев.
"Не трябва да се създава впечатление, че мерките срещу нарушенията по бензиностанциите имат кампаниен характер", изтъкна Дончев по БНТ. По думите му, когато се говори за такива важни теми, трябва да се избягват беглите изводи и всяко твърдение трябва да бъде подкрепено с доказателства.  Поради което заключението на вицепремиера прозвуча доста витиевато.

„Като гражданин мога да кажа, че определено на пазара на горива има нещо нередно и вероятно повече от едно нещо. Като член на кабинета ще ви кажа, че е редно КЗК да приключи анализа и да се произнесе със становище по въпроса”, рече Томислав Дончев.
Добрите новини са, че още докато течеше акцията по препломбирането, цените на основните горива по бензиностанциите паднаха с 2-3-4 стотинки на литър.

Във вторник една от средно големите вериги, оперираща в цяла България, намали цената на бензин А-95 от 2,18 лв./литър на 2,04 лв./литър. Същата верига предлага и допълнителна отстъпка от 10 ст/литър на клиентите си, налели в началото на годината еднократно гориво за  повече от 20 лева и получили електронен чип, даващ право на тази отстъпка.

Всъщност отстъпки при определи условия предлагат почти всички големи вериги, продаващи горива. Ако не друго, това показва, че са на печалба, дори когато продават с 10 ст. под обявената цена.
Очаква се горивата да поевтинеят още.


Зам.-министър Даниела Везиева участва в проверка и препломбиране на бензиностанция в Пловдив заедно с експерти от Българския институт по метрология (БИМ) Националният протест срещу високите цени на горивата е обявен за 1 септември Ведомствените бензиностанции са поне 30 000, но тях нито някой ги контролира, нито може да ги постави под контрол, призна министър Божидар Лукарски

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки