Идва Секновение – един от най-опасните дни през годината


Идва Секновение – един от най-опасните дни през годината
Икона на св. Йоан Кръстител, Държавен музей по история на религиите, Санкт Петербург
28 Август 2015, Петък


В този ден лятото се „сече“ и се обръща на есен

Автор: Христина Митева

На 29 август всяка календарна година се празнува за втори път Отсичането на главата на св. Йоан Кръстител в българските земи. Нарича се още Йоан-Коприван, защото главата била хвърлена в копривата след отсичането й, или още Секновение, което означава Обсичане.

Вярва се, че на този ден се сече лятото, а денят и нощта се обсичат, за да станат равни, след което започват дългите нощи.
Времето застудява, никой не бива вече да се къпе в реките, защото ще се пресече, ще се преохлади и разболее. Змиите и гущерите се скриват в леговищата си в земята, прибират се и злите демони като змейове, самодиви, нави, еринии.
Секновение е един от най-страшните и опасни дни през годината. Затова през нощта се палят огньове за предпазване от злите сили и яростта им. Те трябва да се приберат и укрият от студовете.

През деня не се работи, не се пие вино, не се ядат плодове с червен цвят. Тъкмо от Секновение започва брането на диви плодове като дренки, кърски круши – дребници, трънкосливки, шипки и т. н.
С отбелязването на Отсичането на главата на св. Йоан Кръстител идва краят на лятото – то се пресича и се обръща за есен. Времето става подходящо за беленки, седенки, женитби, гроздобер, оран и сеитба на „зимницата“ – пшеницата. Това е границата между двата годишни сезона и се отбелязва с палене на ритуален, пречистващ огън.
В този ден не се дава нищо назаем и нищо не се изнася от къщата, за да се запази имането в дома.

Този празник обединява народния, езически и църковния празници. Християните имат няколко дни, в които се почита Йоан Кръстител: Еньовден – в който се е родил; Йордановден – когато кръщава Спасителя, и Секновение – когато му отсичат главата, за да спре да изобличава грешниците.
Така през годината се събират цели три празника. В тях се изпълняват най-важните и най-святите обреди в християнската митология, в прехода от езичеството към нея.

„На свети Иоан, Предтечата на нашия Господ и Спасител Иисус Христос, подобавало да предвари както рождението на Господа, така и със смъртта си Неговата смърт. И както на земята той проповядвал за пришествието на Господа, като казвал: след мене иде по-силният от мене, така и на пребиваващите в ада души на светите праотци трябвало да възвести, че в света вече се е явил очакваният Месия.
Подобно на нашия Господ Иисус Христос, Който пострадал заради греховете на човеците, и Неговият Предтеча загинал със страдалческа смърт поради беззаконието на Ирод...“
Из „Жития на светиите“
„Жития на светиите“, преведени от Чети-минеите“ на св. Димитрий Ростовски


В категории: Вяра , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки