Как да оспорим административен акт


Как да оспорим административен акт
27 Август 2015, Четвъртък


Как и пред кого мога да обжалвам административен акт, който не е в моя полза? И има ли специални изисквания на закона за съдържанието


Автор: Христиан Митев юрисконсулт

на жалбата или тя може да бъде и в свободен текст?
Иван Иванов,
Ловеч 

Интересуващата ви уредба се съдържа в Административнопроцесуалния кодекс (АПК). Съгласно неговите разпоредби, чл. 81 и следващи, индивидуалните и общите административни актове могат да бъдат оспорени по административен ред пред непосредствено по-горестоящия административен орган. 

Не подлежат на оспорване по предвидения в този кодекс административен ред актовете:
1. на президента на Републиката и на председателя на Народното събрание;
2. на Министерския съвет, министър-председателя, заместник министър-председателите, министрите и ръководителите на други ведомства и органи, непосредствено подчинени на Министерския съвет;
3. на управителя на Българска народна банка и председателя на Сметната палата;
4. на Висшия съдебен съвет;
5. на областните управители;
6. за които в специален закон е предвидено оспорване направо пред съд.

Не подлежат на оспорване по административен ред актовете на органите, които нямат по-горестоящ административен орган.
Жалба срещу административния акт могат да подават заинтересованите лица, като с нея те могат да оспорят както законосъобразността, така и целесъобразността на административния акт.

Жалбата се подава в писмена форма чрез административния орган, чийто акт се оспорва, в 14-дневен срок от съобщаването му. Ако е налице мълчалив отказ или мълчаливо съгласие, същите може да се оспорят в едномесечен срок от изтичането на срока, в който административният орган е бил длъжен да се произнесе.

Жалбата трябва да е написана на български език и да съдържа:
1. трите имена и адреса, телефон, факс и електронен адрес, ако има такъв;
2. фирмата на търговеца или наименованието на юридическото лице, изписани и на български език, седалището и последния посочен в съответния регистър адрес на управление и електронния му адрес;
3. акта, който се оспорва, и органа, който го е издал;
4. органа, до който се подава;
5. възраженията и тяхното основание;
6. искането;
7. подпис на подателя.

С жалбата може да се поиска събирането на доказателства, на които се основават исканията в нея, или да се вземат предвид факти и обстоятелства, които не са били съобразени от административния орган при издаването на акта или са настъпили след издаването му.
В производството пред по-горестоящия административен орган могат да се събират всички доказателства, които са относими към искането и не са били представени пред органа, издал оспорения административен акт.

Към жалбата се прилагат:
1. пълномощно, когато жалбата се подава от пълномощник;
2. удостоверение за регистрацията и актуалното състояние на търговеца или юридическото лице;
3. документ за платена държавна такса, когато се дължи такава;
4. преписи от жалбата или протеста и писмените доказателства за останалите страни.

Ако жалбата  не отговаря на посочените по-горе изисквания, на подателя се изпраща съобщение за отстраняване на допуснатите нередовности в 7-дневен срок от получаване на съобщението. Когато не е посочен адресът на подателя, уведомяването се прави чрез поставяне на обявление на определеното за това място в сградата на административния орган в продължение на 7 дни. Ако подателят не отстрани нередовностите, жалбата заедно с приложенията се връща, а при непълен адрес се оставя в общата канцелария на органа на разположение на подателя.

Жалбата се оставя без разглеждане, когато:
1. е неподведомствена на по-горестоящия административен орган;
2. е подадена след изтичане на 14 дневния срок от съобщаването на акта;
3. подателят няма интерес от обжалването;
4. подателят писмено оттегли жалбата или протеста.

В случаите по  т. 1 жалбата или протестът се препраща на компетентния орган, а в останалите случаи производството се прекратява от по-горестоящия административен орган. Актът за прекратяване може да се оспори в 7-дневен срок от съобщаването му с частна жалба пред съответния съд, който се произнася с определение, което не подлежи на обжалване.

В 7-дневен срок, а когато органът е колективен - в 14-дневен срок, от получаване на жалбата административният орган може да преразгледа въпроса и да оттегли сам оспорения акт, да го отмени или измени, или да издаде съответния акт, ако е отказал издаването му, като уведоми за това заинтересованите страни.
Новият акт подлежи на оспорване по реда на АПК.

В тези случаи не се допуска повторно преразглеждане на акта.
Когато административният орган не намери основание за пререшаване на въпроса, той незабавно изпраща жалбата заедно с цялата преписка на компетентния по-горестоящ административен орган.
Ако в тридневен срок след изтичането на срока за произнасяне цялата преписка не бъде изпратена на по-горестоящия административен орган, жалбоподателят може да изпрати препис от жалбата направо до по-горестоящия орган, който незабавно изисква преписката.
Компетентен да разгледа жалбата или протеста е непосредствено по-горестоящият административен орган, на който е подчинен органът, издал оспорения акт.

Административните актове на кметовете на кметства и на райони се оспорват пред кмета на общината. Административните актове на специализираните изпълнителни органи на общината се обжалват пред кмета на общината.
Административните актове на кметовете на общини се оспорват пред областния управител.
Отказът на организация да издаде административен акт може да се оспори пред съответния административен орган съобразно естеството на въпросите, във връзка с които е оспореният акт.

В двуседмичен срок от получаване на преписката, когато е едноличен, и в едномесечен срок, когато е колективен, компетентният да разгледа жалбата орган се произнася с мотивирано решение, с което обявява оспорения акт за нищожен, отменя го изцяло или отчасти като незаконосъобразен или нецелесъобразен или отхвърля жалбата или протеста.
Компетентният да разгледа жалбата или протеста орган решава въпроса по същество, освен ако исканият акт е от изричната компетентност на по-долустоящия орган.
Когато административният орган противозаконно е отказал да издаде документ, компетентният да разгледа жалбата или протеста орган го задължава да извърши това, като му определя и срок за издаване на документа.

Когато компетентният да разгледа жалбата или протеста орган не се произнесе в срок, законосъобразността на административния акт може да се оспори чрез административния орган, издал акта, пред съда, ако актът подлежи на оспорване по съдебен ред.
Решението на компетентния да разгледа жалбата орган се съобщава незабавно на оспорващия и на другите заинтересовани лица. Когато въпросът е решен по същество, решението на компетентния да разгледа жалбата или протеста орган подлежи на оспорване за законосъобразност пред съда.
Ако жалбата е отхвърлена, на оспорване пред съда подлежи първоначалният административен акт.

Препоръчваме ви да ползвате адвокатска защита и съдействие.
Настоящият отговор не изключва, а предполага консултацията с адвокат.


В категории: Горещи новини , Кантора Десант

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки