Давност на наказателно постановление от КАТ


27 Август 2015, Четвъртък


Здравейте, интересува ме колко време е давността на наказателното постановление (НП), издадено от КАТ, тъй като брат ми има акт отпреди 4 години,


Автор: Христиан Митев юрисконсулт

но ще си идва скоро от чужбина. Въпросът ми в тази връзка е трябва ли да заплати сумата си сега, за да може да шофира?
Симеон Първанов,
Пловдив

Съгласно чл.82 от Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН) административното наказание не се изпълнява, ако са изтекли:
а) две години, когато наложеното наказание е глоба;
б) шест месеца, когато наложеното наказание е временно лишаване от право да се упражнява определена професия или дейност;
в) три месеца, когато наложеното наказание е обществено порицание.

Давността започва да тече от влизане в сила на акта, с който е наложено наказанието, и се прекъсва с всяко действие на надлежните органи, предприето спрямо наказания за изпълнение на наказанието. След завършване на действието, с което е прекъсната давността, започва да тече нова давност. Независимо от спирането или прекъсването на давността административното наказание не се изпълнява, ако е изтекъл срок, който надвишава с една втора срока по букви а, б, в, освен по отношение на глобата, когато за събирането й в рамките на давностния срок е образувано изпълнително производство.

Ако НП не подлежи на оспорване по изключение, то ще влезе в сила от датата на неговото издаване, но следва да имате предвид, че много съдилища в страната считат НП по Закона за движението по пътищата (ЗДвП) за обжалваеми дори и ако глобата е до 50 лева.
Ако НП не е било оспорено, то ще влезе в сила в 7-дневен срок от датата на връчване или от датата, на която наказващият орган отбелязва върху НП, че нарушителят не е намерен на посочения адрес, а новият му адрес е неизвестен. То се счита за връчено от деня на отбелязването. Ако НП е оспорено, но след съдебен контрол е било потвърдено или изменено от съда, то влиза в сила от датата на влизане в сила на съдебното решение.

Препоръчваме ви да ползвате адвокатска защита и съдействие.
Настоящият отговор не изключва, а предполага консултацията с адвокат.


В категории: Горещи новини , Кантора Десант

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
16.03.2016 11:47:30
0
0
objalval sum!
1
Mario
16.03.2016 11:47:01
5
1
Imam akt ot 2013 za alkohol ? kolko vreme e davnosta...na pari4nata globa 750 lv?
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки