Изненадващите свойства на подправката куркума


27 Август 2015, Четвъртък


Употребата й спира развитието на метастазите и потиска развитието на туморите


Подправката куркума се слави като природно лекарство за практически всички болести. За разлика от синтетичните антибиотици, тя не вреди на организма.
Съгласно резултати от проведени изследвания, жълтият прах разрежда кръвта, понижава кръвното налягане и поради това е много полезен за хипертониците.
Освен това има способността да намалява съдържанието на захарта в кръвта, да оказва благоприятен ефект върху сърдечносъдовата система и се отразява добре при болестта на Алцхаймер.

Куркумата се прилага и при лечението на жлъчката, на стомашно-чревния такт, за регулиране нивото на холестерола в кръвта, при загуба на апетит и нарушения в менструалния цикъл. И още – тя нормализира обмяната на веществата, има ранозарастващо и антибактериално действие, подобрява кръвообръщението.
Растението се явява добър източник на антиоксиданти, които са важни за забавяне стареенето на организма и за доброто здраве. Очиства кръвта, лимфните пътища и черния дроб. Много е полезно да се употребява при анемия.

Едно от въздействията й е, че облекчава дишането при болести на белите дробове. И тъй като съдейства за  изгарянето на мазнините, затова се смята, че помага при регулиране на телесното тегло и е неоценим помощник в усилията, полагани за поддържането на изящна фигура.

Както при всяко друго лечебно средство обаче, независимо дали то е от природата или е синтетично, терапевтичният ефект на куркумата трябва да бъде внимателно прогнозиран. Тъй като тя има много силно действие, ако човек приема някакви медикаменти, добре е да се консултира със своя лекар преди да започне лечение с нея. Това в особена степен се отнася за страдащите от хемофилия и хипотониците, тъй като куркумата разрежда кръвта и понижава кръвното налягане.

Приемането й съвместно с антиацидни и противовъзпалителни лекарствени препарати е противопоказно, тъй като това ще доведе не само до срив в артериалното налягане, но и до падане под допустимия минимум на захарта в кръвта и изпадането в състояние на хипогликемия. Поради това хората, лекуващи се от захарен диабет, трябва задължително да се консултират с лекар дали да използват подправката под каквато и да е форма.
Накрая, приемането на куркума свръх предписаните количества може да предизвика сериозно стомашно разстройство дори у здрав човек.

Терапевтичното въздействие на куркумата е потвърдено от редица научни изследвания. Специалисти от Центъра за ракови изследвания Корк в Ирландия са провели изпитания като третирали раковите клетки с куркумин - активното вещество в подправката, което й придава шафраненожълтия цвят. В резултат на това било установено, че куркуминът успешно потиска образуването на тумори. Той спира развитието на метастазите и появата на нови кръвоносни съдове, които хранят туморите. От това следва, че хората, които често използват куркума при готвене, са много по-малко предразположени към ракови заболявания.

Както е доказано, ако се приема в комбинация с карфиол, подправката може да намали риска от рак на простатата. Учените имат данни, че тя играе съществена роля при превенция на рака на гърдата, на панкреаса и меланома. Препоръчва се и при детска левкемия.
Тестовете върху лабораторни животни сочат, че съставките на подправката може би забавят развитието на множествената склероза.

Сред лечебните качества на куркумата е и това, че намалява риска от сърдечносъдови заболявания, както и сърдечните атаки при хора с байпас. Смята се, че редовната й употреба намалява риска от инфаркт с 65%.
Куркумата има изявени антисептични и антибактериални свойства. По тази причина действа особено добре при псориазис и други кожни заболявания. Може да се използва за дезинфектиране на рани от изгаряния и при порязвания.

Тя проявява свойството да успокоява възпаления, затова може да се добавя в противовъзпалителни лекарства. Специалистите силно я препоръчват против артрит, тъй като има и обезболяващи качества. В комбинация с мед може да се използва  външно при изкълчвания, навяхвания, разтежения и проблеми със ставите.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки