Личната изповед на един бивш болен: Овесена каша лекува рак на лимфните възли


Личната изповед на един бивш болен: Овесена каша лекува рак на лимфните възли
04 Декември 2017, Понеделник


Важно е при химиотерапията да се спазва диетата на д-р Вулф Ласкин, съветва от личен опит нашият читател Владимир Царев

Автор: Силвия Горанова

На редакционната ни поща пристигна писмо от нашия ревностен читател Владимир Царев, който чрез Десант поиска да сподели личната си история за битката с най-коварната болест на нашето време. Публикуваме писмото му без редакторска намеса.

"Бях инженер в развойна лаборатория. Работата беше интересна, творческа, заплатата – добра и аз - доволен от живота си. В началото на 90-те, след промените, лабораторията, пък и целият институт бяха разформировани и аз се оказах без работа и пари. Това беше тежък стрес за мен. Колкото и да се опитвах, не можех да се приспособя към новия живот.

Така в мъчение минаваха месеците и годините. Някъде през 1995 г. почувствах, че без особена причина не съм добре физически. Направих си кръвна картина и се оказа, че хемоглобинът и другите показатели бяха лоши.

Приеха ме в болница. Хирургът, който ме прегледа, опипвайки стомаха ми, явно е заподозрял нещо лошо, защото насрочи спешна операция. Когато ме отворили (аз бях под наркоза), станало веднага ясно, че лимфните възли около червата са силно увеличени.

Друго не са правили, само са взели материал за биопсия. Резултатите дойдоха след 10 дни. Диагнозата се оказа страшна – лимфосарком. Това е злокачествен тумор – рак, на лимфните възли.

Изпратиха кръвта ми за анализ в центъра по хематология. Специалистите там останали потресени от факта, че още съм жив. „Този случай трябва да бъде описан в медицинските учебници“, констатирали те.

Лекуващият ме лекар също беше пределно откровен. „Вашето състояние не е просто тежко, то е критично – каза ми той. И продължи: –  Да се прави операция е безсмислено. А химиотерапията вие няма да можете да понесете. Остават ви да живеете не повече от две седмици. Ще бъдете голям късметлия, ако изкарате два месеца.“

Бях на 39 години и всеки може да си представи как ми подейства всичко това. И наистина щях да си отида много бързо, ако един доктор не ми беше предложил да се включа в негова експериментална група за лечение по метода на известния руски онколог Вулф Ласкин. Работата е в това, че той използваше един разработен от руски учени уникален прибор – термогенератор, който заместваше лъчетерапията. И при него странични ефекти върху организма нямаше.

Бяхме няколко души, всички болни от рак. Официалната медицина вече с нищо не можеше да ни помогне. От нас се искаха няколко неща. Първо, да се подложим на химиотерапията и на въздействието на термогенератора. И, второ, може би най-важното – да спазваме диетата, предписана от Ласкин.

Така и стана. Всеки ден се хранех през два часа с попарена с вода овесена каша с малко олио в нея и ми ставаше леко. Само веднъж, към края на лечението, наруших диетата. Подмамен от миризмата, похапнах пиле с ориз. На следващия ден, след химиотерапията, изпаднах в изключително тежко и непознато за мен дотогава състояние – гадене, повръщане, ужасно разстройство и най-страшното – слабост, при която човек и пръста си трудно може да повдигне.

Диетата повече не нарушавах. После, по съвета на лекаря, започнах да редувам овесената с елдена каша. Можех да приемам и задушени цвекло, зеле и чушки. През ден ми се позволяваха и по шепа сушени кайсии и стафиди.

На фона на диетата, след втората серия на химиотерапията беше отбелязано значително намаление на злокачествените образувания в лимфните възли. А в края на четвъртата отоците напълно изчезнаха.

Интересен е случаят с един от групата. Той също строго спазваше диетата и се подлагаше на предписаните му процедури. Така само за някакви си два месеца мина в ремисия. След това обаче той рязко смени режима си на хранене, злокачественият процес в организма му се възстанови и за по-малко от два месеца си отиде.

Точно неговият печален пример ме убеди да не нарушавам диетата. В резултат една година след лечението ми се оказа, че необходимостта от друг курс химиотерапия е отпаднала.

Започнах внимателно да се наблюдавам, всеки три месеца си правех кръвна картина. Можех вече да ям и други продукти. Но ако забележех, че резултатите от анализа на кръвта ми се влошаваха, веднага се връщах към строгата диета.

Така продължава и сега. Сутрин – овесена каша с малко олио, на обяд - пак същото, а вечер – всичко, което ми харесва, включително и месо.

Много се движа – пеша изминавам на ден не по-малко от 5 км, ходя в планината през почивните дни, от никаква физическа работа не се отказвам. А понякога изпивам и по чашка ракия или водка.

Интересното е, че когато бях на строгата диета, се чувствах много по-бодър и силен, отколкото сега. Седем часа сън ми бяха напълно достатъчни, общият тонус на организма ми беше висок.

Между другото, наскоро разбрах, че доктор Ласкин е разнообразил диетата си, като е включил в нея още пресни зеленчуци, богати на антиоксиданти. Надявам се този метод на лечение скоро да започне широко да се прилага у нас.
Владимир Царев


В категории: Новини , Здраве , Рецепти за здраве , Здравословно хранене

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Лилия Стефанова Стефанова
18.02.2021 09:50:09
0
0
Моляза информация къде в България се прилага нетода на Вулф Ласкин.
1
Антон
25.02.2019 20:19:13
0
0
Здравейте . Преди около месец открих съмнителна бучка в десния тестис. Имаше болка и оток , след което потърсих консълтация с специалист. Оказа се , че имам наличие на две лезий в десния тестис! Наложи се незабавно оперативно отстраняване , след което минах скенер и се останови , че нямам разсейки ,но имам подуване на 3 лимфа в стомаха понеже тумора е преминал в не—семиномен , тази диета дали ще ми пимогне или трябва оперативно отстраняване на лимфите ?
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки