Най-малкият боец от Шипченската епопея


Най-малкият боец от Шипченската епопея
Изглед от бургаското пристанище в началото на ХХ в.
26 Август 2015, Сряда


Кратък разказ за житието и битието на един смел опълченец

Автор: Станко Михайлов

Дядо Иван Османлиев – бащата на майка ми, е роден в Мъглиж през 1863 г. Когато пламва Руско-турската война и решителният бой стига до хребетите на Стара планина, той започнал да се заглежда през турските чалми към чатала на Балкана, дето вече димял барутният огън. И нали припреният се чеше и без да го хапят бълхи, взел да си шушука наум някакви потайни кроежи. А един ден плюл три пъти в пазвата си за кураж, яхнал коня на баща си с бяло петънце на челото и препуснал за кушия към Балкана със затъкнат нож в червения си пояс.

Тогава тъй било – опълченците сами се снабдявали с дрехи, оръжие, храна и всякакво друго военно снаряжение, та даже и зоб за конете си, докато ги разпределят по съответните бойни части. Макар и най-малък от всички, едва четиринадесетгодишен, дядо без спънки бил приет в опълченската дружина и още начаса се хвърлил във военния огън. Бил се на Орлово гнездо като истински балкански лъв, викал „ура“ до пресипваме на гърлото заедно с големите си другари и накрая тъй се проявил с безстрашието си, че когато войната свършила, в Мъглиж се завърнал с няколко рани по тялото и пълен калпак с ордени и кръстове за храброст.

Посрещнат като герой, известно време дядо стоял по родните места и кръстосвал нивите на баща си – не от мерак да ги работи, а от чудене кой нов път да хване. Мерата му се виждала тясна, а очите зяпали все към отсрещната страна на Балкана, зад чиито канари се плискало Черно море. И докато се чудел и маел да тръгва ли или да си седи в бащиния полог, един ден пак яхнал коня и полетял към синята далечина.
Спрял в Анхиало (дн. Поморие), дето вече бил кацар един от братовчедите – Колю. Въртял дядо дървения чук над каците неделя-две, ама не му се усладил този занаят и се заловил с лозарство. Ала и на лозята не му се прихванал балканския корен, та си наумил солничар да стане. Но бос тръни рита ли, че и той. Слънцето горяло очите му с милионите си кристални люспици в соленото блато и от заран до вечер топяло душата му с мерак по нещо друго.

Накрая се цанил чирак при един заможен търговец на платове и едва тук работата му легнала като мехлем на рана. И понеже знаел как да си криви феса и от кой джоб на жилетката да вади златния ланец на часовника с нужда и без нужда, както днешните „носители“ на мобифоните у нас, дъщерята на търговеца взела все по-често да се застоява в дюкяна на баща си, уж захласната по новите цариградски басми и хасета за момински чеиз.

Един ден дядо се поогледал през джама към чаршията и като видял, че нямало ни човек, ни куче наоколо, хвърлил калпака от русолявата си глава и с дървения метър препречил пътя на чорбаджийската щерка. Насам-натам, подгонили се двамата млади из тесния дюкян, пописукали като пилета в ръжена нива от весели по-унесени, че им паднал еднакъв мерак да обират с горещите си снаги паяжините по кюшетата и... след две недели дядо станал праматарски зет. А на другата неделя турил на главата си бяла сламена капела с черна кордела и поел самичък управлението на дюкяна.

Но едва излюлял и последната си рожба – вуйчо Петър, Анхиало злосторно пламнал. Целият град от стари дървени домове изгорял до клечка. Къщи, дюкяни, стока – всичко станало на пепел. Баба Еленка – жената на дядо, стояла на втория етаж на къщата им сред пламъците и тежките й вълнени сукмани горели като факли. Понеже стълбите първи пламнали, тя не сварила да слезе от горния кат и останала горе да се вайка. После се престрашила, затворила очи и скочила в пламъците. Спасила се. Но до смъртта си скоро след това се мъчила с обърната шия и неподвижна глава.

Така дядо останал с пет деца на вдовишкия си врат – четири момичета и едно момче. Но след време го сполетяла и друга беда. Двете му по-големи дъщери – леля Райна и леля Стефанка, заболели от скоротечна туберкулоза и за късо време умрели и двете наведнъж.
Тогава леля Димка – най-малката от момичетата, дал по принуда на бездетната си сестра Тана от Мъглиж, да я отгледа като най-заможна и уредена от целия им голям род. А майка ми Щиляна задържал за кадем на нещастния си вдовишки живот. Щото и вуйчо Петър – единственият му син, и той като него не бил от кротките глави и вкъщи не се свъртал.

Анархист бил, социалист бил, та даже и на остров Света Анастасия лежал някое време за революционните си идеи. А по-късно станал известен като певец и разказвач на народни песни и легенди. През другото време ту мекичар ставаше, ту търговец на жито и добитък, ту фурнаджия, ту „агроном“ (нямаше това образование, ама му идеше отръки да присажда всякакви дървета и понякога по цели месеци само това правеше по хорските дворове с едно специално кожено куфарче, в което държеше такъмите си).

Още една особеност имаше дядо. Понеже беше много жалостив и с редки пръсти, нямало сираче или беден, на когото да не помогне. Зададе ли се зима, натоварвал чували с брашно на колата и тръгвал да ги раздава на сиромасите из града. По цели коли дърва харизвал и на онези, които нямали съчка да турят в огнищата през студените и ветровити морски дни. Ала запролети ли се, тръгвал из околните баири да ашладисва дивачки  или пък копаел кладенци по сушавата мера за жадните и неимотните.

Дядо имаше таман три фамилни имена и прякори: Иван Османлията, Иван Опълченеца и Иван Джандарина. Защо се е нарекъл и вписал в общинските книги Османлиев – никой не знае. Чичо Стефан от Лъка – негов братов син, смяташе, че името му идело от големия ни род, разпръснат из Мъглиж, Казанлък, Анхиало, Бургас, Каменар, Лъка и къде ли не другаде, който както и азиатските турци – османлии, кажи речи, из цяла Европа газел земята със завоевателския си нагон и диваческа настървеност. Може и тъй да е, защото по него време родът ни наброявал над 140 човека, а днес колко е – и общинарите не знаят.

Туй пък Джандарина му прикачили, когато след пожара в Анхиало дядо се разорил и като останал без доход, взел да подрънква опълченските си кръстове пред големците и да припомня за себе си. Властта още отпреди му предлагала разни служби за заслугите му в опълчението и освобождението на Отечеството, но той все отказвал. А сега като се видял на зор, поел работата в наскоро създадената тъмница в Бургас. Надянал кипрата полицейска униформа, зачаткал по калдъръма с лъскавата си шашка и близки и познати набързо му вързали името Джандарина, та до смъртта си остана все с него.

На новата си служба дядо се повъртял някоя и друга година жаловит и сиротен от вдовишкия си живот и взел да се озърта за нова жена. Но все не намирал такава – на очи мила и на сърце драга, каквато била първата. Ала не се отказвал от мерака си. Един ден сред чувалите с дървени въглища в пристанищните складове съзрял някаква жена. Не била вече с момински лик, но и не чак толкова презряла. Била обаче тъй изпоцапана по лицето и дрехите си, че само очите й блестели като огледалца.

Дядо първо решил да я откара в службата си и да разбере коя е, що е и какво търси в тия ранни часове на пристанището, където цивилен крак не давали да стъпва, освен хамалите, моряците и чиновническата прислуга, заедно с митничарските и пограничните власти. Ала греещите като месечина очи на жената тъй припламтели в мрачната му душа, че вместо към джандарството, той я повел към морето. Измила се непознатата в чистите утринни води край вълнолома, свила на кок гъстите си черни коси, изпънала стан като сърна и дядо затънал до пояс в пясъка от почуда и омая пред лика й. Сякаш до него стояла дъщерята на самия морски цар, а не тази, която видял преди малко в складовете черна като кюмюрджийка и опърпана като вретенарка.

Промълвил дядо дума за кураж, втора изрекъл, а жената го гледала с големите си черни очи през мигли като изкласила метличина и само мърдала страхливо юмруците на двете си ръце, като че месила хляб. И той не издържал дълго на пронизващия блясък и смутено навел глава. Тогава видял, че жената била боса. Какво си помислила непознатата за дядовия поглед – не знам. Но щом усетила накъде свърнал очите си тънкия и наперен джандарин с лъскава шашка на кръста, тя начаса приклекнала в пясъка и закрила нозе с черната си рокля. Успяла само да промълви „папуци“ и разперила ръце с жест, с който искала нещо да обясни.

Дядо я погледнал изпитателно и както си го помислил, тъй излязло. Жената била гъркиня, която била дошла през нощта скрита в малка турска гемия, превозваща въглища от Цариград за Бургас. Но дядо, който говореше турски и гръцки като родни езици, вече не мислил за „джандарското“ си задължение. Приклекнал до нея и заслушал тъжната и страшна одисея на младата гъркиня.
В Цариград били домът и семейството й. Имала мъж, син и дъщеря и всички живеели доволно и щастливо. Ала една нощ турците започнали прочутото гонение срещу гърците,, както преди тъй постъпили и с арменците. И злата орисия пламнала.

Къде когото уловят – ханджара до дръжката забивали. Посекли сума народ. После започнали да грабят къщите и да ги палят. Сред огън и дим, пясъци и кръв нещастниците бягали, спасявайки се кой как може. Мъжа на гъркинята посекли на място, а след него изпищели и двете й деца. Изплашена до смърт, жената се втурнала несвестна в зловещата нощ и през сокаци и дворове стигнала до пристанището. Свряла се в един недоправен каик и там останала да чака отлива на окървавения град.

Но в това време я съзрял друг турчин и замахнал. Хем с ножа си, хем с настървеното си тяло. Силна и пъргава, тя цапардосала нападателя с веслото и затичала към гемиджиите. Сред тях познавала много добри хора, приятели на мъжа й, който бил търговец на риба. Но като стигнала до тях, сварила още по-страшна олелия. Кой с лодки, кой с плуване и тичане по скалите, всичко живо бягало накъдето му видят очите. Тогава тя успяла да се притури на една гемия, която току-що разпъвала платната си за някъде. По какви морета щели да  клатят вълните, нещастната жена не знаела. Скрита в кюмюрените чували, тя искала само да се спаси и избави от ужаса на нощната касапница.

Захапала кълчищения край на чувала, за да затекне плача си, тя се стаила и зачакала спасение от небето.
След две нощи гемията спряла. Къде – жената не знаела. Но щом чула в тъмното чужда реч, скочила през котвените въжета и се мушнала в един от дървените складове. Скоро през отворената врата слънцето блеснало в очите и след него светнала сабята на дядо.

Докато гъркинята разказвала, дядо мълчал. Щом свършила, той я изправил от пясъка, казал й нещо на гръцки и тя кротко тръгнала подир него. А по-късно, когато хванали коричка раните по изгубеното й семейство, станала негова жена, майка на осиротелите му деца и баба на нас, родените след това внуци...
Знае ли човек къде започва мярката на силния и завършекът на слабия! Земната милост и кръвната дан нямат предели, затова са и вечни сред хората – грешни и не грешни.


В категории: История , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки