Да опазим пчелите от роене


Да опазим пчелите от роене
25 Август 2015, Вторник


Роенето не е самоцелно занимание на пчелите, а вроден инстинкт за размножаване. При него се увеличава броят на пчелните семейства и те се разселват в други райони.

Автор: д-р Валентин Иванов, квмн

Много често новият рояк прелита големи разстояния в търсене на друго подходящо място за разселване. То се открива от пчелите разузнавачки още преди да излети роякът от старото си място.

Роенето е полезно за пчелите, но не и за пчеларя, тъй като пчелите на изпадналото в роево състояние семейство са пасивни. Те не летят, не работят в кошера, висят като брада под прилетната дъска или стената на кошера, не отделят восък и не изграждат пити. Пчелата майка изцяло спира снасянето на яйца, теглото й силно намалява, за да може и тя също да излети с рояка. Това води до понижаването на продукцията, защото след излитането на роя в семейството силно намалява броят на пчелите и те не могат да използват следващите паши.

За появата на роево състояние или инстинкт за роене трябва да са налице някои условия: в пчелното семейство да има голямо количество запечатано пило, да има много малко или изобщо да няма открито пило, да има наличие на много млади пчели и слаба поддържаща паша. Така възникналите условия не ангажират младите пчели с отглеждането на пилото или с преработката на нектара.

До това състояние се стига винаги по вина на пчеларя, който не е осигурил на майката достатъчно площи за снасяне. Когато това бъде направено, се осигуряват постоянни площи с открито пило, за изхранването на което са ангажирани младите пчели.
Добрият пчелар не бива да допуска роево състояние в пчелина през лятото. За целта трябва да се осигурят на майката неограничени площи за снасяне на яйца.

Ако плодникът е пълен с пило – 8-9 пити, то на даданблатовите системи се поставя магазин, а на многокорпусните системи – коруси.
За недопускане на роене пчелното семейство трябва да се наблюдава периодично, да се регулира яйцеснасянето и да се осигури изобилие на открито пило.


В категории: Горещи новини , Съвети за животновъдството

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки