„Горещи“ дни за овцевъдите


„Горещи“ дни за овцевъдите
25 Август 2015, Вторник


През последните дни в кошарите е доста напрегнато – летният зной нажежава ежедневието в тях

Автор: д-р Валентин Иванов, квмн

Започна случната кампания при овцете, на много места те вече се размърлиха и стопаните пуснаха кочовете да си свършат работата. Теорията и тук се различава доста от практиката, като средно за страната овцевъдите използват на около сто овце 4-5 разплодници. Ясно е, че бройката е малка, много често дори и по-малко мъжки животни взимат участие в кампанията.

За да се получи добро потомство – повече и по-жизнени агнета, е добре освен за бъдещите майки, да се помисли и за разплодниците. Тъй като времето за покриване е малко и експлоатацията на мъжките е наистина интензивна, добрите стопани знаят как да подсилят мъжествеността на кочовете.

Най-старото и добре познато средство си остава пълноценното хранене – по-конкретно добавянето в менюто на разплодните мъжки животни моркови, яйца, магданоз, покълнало жито и др. естествени афродизиаци от растителния свят. За овцете може да се приложат също изпитаните рецепти на солно-безсолевата диета (включваща поставянето в ярмата на сол или крупа за близане за 4-5 дни, след което се спира даването на всякаква сол и така цикълът се повтаря), покълнало зърно, хормонални препарати и др.

Докато времето още позволява, може да се направи и профилактичното къпане срещу крастата. Много стопани оставят това мероприятие за есенните месеци. В това решение няма нищо лошо, но не се знае каква ще бъде есента – във влажно и студено време къпането е много рисково за здравето на овцете.

Напоследък много овцевъди предпочитат да използват комбинираните инжективни препарати за профилактика на външните паразити. На пазара съществуват много и ефективни препарати, които приложени инжективно предпазват от кърлежи – „Айвомек“, „Севамек“, „Екомектин“, „Пандекс“, „Дектомакс“ и др. Съществуват дори и таблетни форми срещу крастата, като „Абантел“ например. Добре е да се знае, че гореописаните препарати трябва да се употребяват след приключване на лактационния период – т.е. след деня на последното доене, тъй като те за продължителен период се отделят чрез млякото.

Традиционното къпане на овцете във вани (където все още ги има) трябва да се организира добре, за да премине бързо и да има ефект от мероприятието. Използват се добре познатите препарати „Неоцидол“, „Ектомин“, „Кардицид“, „Протейд“ и др. Преди къпането е хубаво животните да бъдат остригани.
Наближава времето и за поредното есенно обезпаразитяване на овцете. Не забравяйте – преди всичко профилактиката!

Добре познато е старото и изпитано правило –  преживните животни (дребни и едри) се обезпаразитяват винаги при влизане в оборите (наесен) и при излизане от оборите (напролет). Стопани, които си спестяват едно от тези две задължителни мероприятия, после заплащат много висока цена – намален млекодобив, по-малко агнета и ярета, слаби, изтощени и с намален имунитет овце и кози, податливи на всякакви възможни болежки и т.н. Простичко казано – лоши финансови резултати и много, ама много главоболия.

Каква е целта на есенното изчистване на овцете: да се премахнат всички вътрешни паразити в предстомашието, търбуха, червата, белия и черния дроб и др. Списъкът на вътрешните паразити е много дълъг – метил (голям и малък), парамфистома, трихостонгилиди, протостронгилиди, тении и много други.
Във всеки район има доминиращи паразити и ако се знае какви точно преобладават, може да се използват и подходящите средства. С най-широк спектър това са айвермектиновите препарати („Айвомек“, „Севамек“, „Екомектин“, „Пандекс“ и др.), които се прилагат и за профилактика на крастата. За стомашно-чревните паразити и метила подходящи са „Албендазол“ (таблети и суспензия), „Вермитан“, „Довистом“ – суспензия, „Панвермин“ – таблети и др.

В много райони се наблюдава масово поразяване на овцете и козите със заразна агалаксия. Болежката засяга вимето, ставите и очите на животните и протича със спиране на млечната секреция. За да предпазите стоката от заболяването, най-сигурното нещо си остава ваксината и сега е подходящото време тя да се направи. На пазара се предлага Agalax S, която се прилага инжективно и дава солиден имунитет срещу коварната заразна болест.
На много места кошмар за стопаните е копитният гнилец. Сега е моментът да се избавите от това страдание за овцете. Съществуват много начини и средства, с които може да борим упоритата болежка и най-добре е те да се комбинират. Копитният гнилец е много упорито, хронично заболяване и никак не е лесно да се ликвидира.

Може да се използва обработката на копитата на овцете във формалинови бани, инжектиране на антибиотици („Линко-спектин“, „Линкоджет“ и др.) по 2-3 мл в междукопитната цепка (между двата пръста на болния крак, на 1-2 см над копитната жлеза). Процедурата се прави един път дневно в продължение на 4-5 дни, като предварително преди инжектирането мястото се изчиства с тампонче памук, напоено със спирт или силна ракия.

Добър лечебен ефект има и прилагането на ваксина срещу копитен гнилец. Когато болестта се среща спорадично на малък брой животни в личния двор, може да се приложи изрязване с остро ножче на поразения рог на копитото и напръскване след това с антибиотичен спрей – „Нео каф“, „Аламицин“, „Педерипра“ и др.
Във всички случаи лечението ще бъде успешно само ако се изведат овцете от средата – влажните, мокри и кални обори са идеалното място за развитие на копитния гнилец. Ако е невъзможно да се премести стоката, трябва да се променят условията на отглеждането й. Кошари, които са направени на отцедливи, каменисти места, под лек наклон, не създават условия за наличие на заболяването.


В категории: Горещи новини , Съвети за животновъдството

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки