Браншовици и държавата говорят на различни езици


Браншовици и държавата говорят на различни езици
Снимка: БГНЕС
25 Август 2015, Вторник


Националните организации на животновъдите и ветеринарните лекари засега не намират общ език с държавната администрация за изпълнението на


Държавната профилактична програма /ДПП/ и контрола на болестите по животните.
Според браншовиците, неизпълнeнието на тази програма е причината за зачестилите случаи на заразни заболявания при селскостопанските животни. В страната това лято върлуват антракс и бруцелоза, като болестите засягат както животни, така и хора.
Причината за драматичната епизоотична обстановка е подписаната от земеделския министър, но неизпълнена Държавна профилактична програма, вина за което носят Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/, която е закъсняла с обществените поръчки за доставка на ваксини, смятат ветеринарите.

По думите им, проблемът датира от времето на първото правителство на ГЕРБ, когато бившият аграрен министър Мирослав Найденов е направил промени в годишните договори на ветеринарите. Оттогава има системно закъснение със започването на Държавната профилактична програма навреме.
На 12 август в МЗХ, в присъствието на зам.-министъра д-р Цветан Димитров и изпълнителния директор на БАБХ д-р Дамян Илиев, се е провела среща за набелязване на мерки за справяне с тежката епизоотична обстановка в страната.  Сред тях са създаването на фонд „Епизотии“, за който се водят преговори с Министерството на финансите, който да се финансира от приходи, които БАБХ внася в централния бюджет.

Друга предложена мярка е въвеждането на поне тригодишна ДПП, която да осигури планиране на дейностите по профилактиката на болестите по животните. Ако фермерите не изпълняват ветеринарномедицинските мероприятия и Държавната профилактична програма,  ще бъдат лишени от субсидии, подчерта зам.-министър Димитров.
Според Националния съюз на говедовъдите в България /НСГБ/ и Българския ветеринарен съюз (БВС) обаче срещата се е провела "на тъмно" и техни представители не са били поканени. 

"В момента има проблем по изпълнение на профилактичната програма по веригата БАБХ, БВС и фермерите", констатират от НСГБ. Двете организации предлагат задължителните мероприятия по ДПП да започнат в началото на септември, а прилагането й догодина да започне навреме с определяне на бюджет, обществени поръчки, тарифа, програма и план със съответните срокове и отговорници. Браншовиците настояват в изготвянето на проектите в работната група да вземат участие представители на фермерите и БВС.
"Всички писма, бюлетини, заповеди, материали и др., свързани с животновъдните ферми, да имат публичност и предоставяне на браншовите организации. Поради напрегната епизоотична обстановка БАБХ ежеседмично да дава брифинг или издава бюлетин по отношение ситуацията у нас и близките до нас държави", се посочва в писмото на НСГБ до медиите.

Съпредседателят на Съюза Панайот Тодоров допълва: "Не забравяйте, че животните са наша собственост, те са нашите оръдия на труда и ние няма да позволим да бъдем лишени от тях затова, че някой не си е свършил работата".
Репортерска проверка показва, че на официалните сайтове на МЗХ и БАБХ няма актуална информация колко и в кои райони на страната са заболелите животни и хора.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки