Нашенци от цял свят разкриха магията на родния фолклор


Нашенци от цял свят разкриха магията на родния фолклор
Ансамбъл „Верея“ от Чикаго
24 Август 2015, Понеделник


В Стара Загора се проведе Втората фолклорна среща на български състави от чужбина, в която взеха участие сънародници от пет държави

Автор: Георги Ваташки

В началото на август за втора поредна година Стара Загора бе огласена от народни напеви и ритми, възпроизведени от наши сънародници, дошли в Града на липите от различни кътчета на планетата. Тяхната среща премина под наслов „Българският фолклор е магия“.
Идеята за този форум е на Българския фолклорен клуб „Верея” от Чикаго с ръководители Константин Маринов и Мария Христова. Двамата са свързани със Стара Загора, където са направили първите си стъпки в българското танцово изкуство в общинския фолклорен ансамбъл „Загоре“.

Провеждането на Втората форклорна среща на български състави от чужбина бе организирано с подкрепата на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), а участие в програмата й взеха представители на български фолклорни организации от пет държави – Великобритания, Гърция, Испания, САЩ и Украйна. В рамките на събитието в Регионалната библиотека „Захарий Княжески“ - Стара Загора, бе открита изложба на детски рисунки, взели участие в Международния конкурс на ДАБЧ за деца и юноши от българските общности в чужбина – „България в моите мечти“. 

Срещата откриха представителите на Западноукраинското българско национално културно обединение „Сава Шеретов“. Сънародничките ни от украинския град Лвов и тяхната вокалистка Светлана Чанкова трогнаха публиката с развълнуваното си изпълнение на „Облаче ле, бяло”.
Незабравими спомени оставиха и танците на Коледарската група за автентичен фолклор от гръцкия град Комотини, която изпълни коледен обичай и наричане, както и фолклорната група към Българския клуб „Чемшир” от Северна Ирландия.

Всички станаха на крака, когато на сцената излезе малкият певец Джон Костов от красивия испански град Палма де Майорка. Десетгодишният талант развълнува всички присъстващи с песни, които неговите родители са композирали по „Епопея на забравените“ на великия Иван Вазов. Талантливото българче, родено във Велико Търново, живее от пет години на Иберийския полуостров. То посещава българското училище в Палма де Майорка и активно се  занимава с изучаването на български народни песни и танци. Само преди година бе издаден първият му диск с 12 песни, който има голям успех не само сред нашенците в Испания, но и сред испанските му връстници.

Празникът продължи с прекрасните изпълнения на творческите групи към читалище „Наука” от Ябланица - танцов ансамбъл „Ябланска огърлица” и вокална група „Докле е младост”.
Втората вечер на Срещата продължи с представянията на самодейните състави на сънародниците ни, живеещи отвъд Океана. Много овации заслужиха ансамбъл  „Роса“ от Атланта, нашенците от Лондон – ансамбъл „Булгара“, фолклорна групи „Българи" от Монреал и „Димитровче“ от Торонто. Любимка на публиката стана солистката на „Димитровче“, 19-годишната Анна-Моника Георгиева.

Тя е влюбена в българската народна музика и пее от невръстните си години, като всяко лято се връща в родината си, за да научи още странджански и тракийски мелодии. Анна има многобройни награди и от канадски фестивали и е носител на специалния приз на детско-юношеския конкурс по пеене на ДАБЧ „Прехвръкна птичка“. През 2014 г. е удостоена с почетен медал и от престижния международен събор в Копривщица.
На сцената в Стара Загора тя развълнува всички с любимата си песен „Обичам те, майко Българийо". „Тази песен винаги предизвиква сълзи в очите, дори у състудентите ми, които не разбират български", сподели гласовитата млада българка след края на концерта.

Кулминацията на втората вечер на Срещата на българските състави от чужбина бе провелият се в старозагорската спортна зала „Иван Вазов“ танцов семинар. Имаше и хоротека, на която се хванаха зрители от всички възрасти. Начинаещите в народните танци бяха подпомагани от Даниела Иванова-Найберг - етнолог, фолклорист и изследовател, която работи с българските общности в Портланд и Сиатъл.
Последваха талантливите изпълнения на най-голямата и известна група за български народни танци в Илинойс – ансамбъл „Хоро“, създаден през 2003 г. от Ирина и Тодор Гочеви, чиято трупа вече е позната не само на нашите сънародници в САЩ, но и в Западна Европа и дори в далечна Аржентина.

Програмата продължи с качването на сцената на една от най-новите фолклорни групи – „Български дух“ от Сейнт Луис с ръководител Стефан Тодев, чиито майсторски изпълнения на ръченица въодушевиха много от нашенците да се хванат на спонтанно импровизирано хоро. Не смолянските „101 каба гайди”, а „101 каба гайди” от Ню Йорк пренесоха публиката през Океана. Зазвучаха и гласовете на народен хор „Малката България “ от Чикаго, на „Родни ритми“ от Орландо, Флорида, „Опа-хей Ел Ей“ от Лос Анджелис и „Българи“ от Минесота.

През втория ден на фестивала зрителите се насладиха и на изпълненията на съставите към училище „Български език“ от Сент Луис, „Водица“ към българско училище „Хан Аспарух“ от Малага и „Млади български гласове“ от Валенсия.
Финалът поставиха танцьорите от „Хайде на хорото“ от Калгари, „Роса“ от Атланта, „Хоротропци“ от Лос Анджелис, „Сиатъл чета“ от Сиатъл и „Приятели на българския танц“ от Детройт.


На сцената в Стара Загора е самодейният състав „Димитровче“ от Торонто

В категории: Нашенци зад граница , Фолклор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки