Как Долна Оряховица от галош може да се превърне в катедрала


Как Долна Оряховица от галош може да се превърне в катедрала
Орехите надничат почти във всеки двор в Долна Оряховица
24 Август 2015, Понеделник


Един Фестивал на орехите би могъл да вдъхне нов живот на яловия празник на градчето

Автор: Борис Цветанов

Ако перифразираме популярна мисъл на Сара Бернар, ще кажем, че българските села и градчета стареят като галоши, а би могло да пребъдат като катедрали.
Доказаха го разтропани кметове, които в гаснещи преди тях китни селца и градчета положиха героични усилия, за да спрат лавината на разрухата. Те станаха инициатори на национални празници, като свързаха традиции с характерните природни дадености на съответните населени места.

За няколко години тайно и полека възкръснаха за нов живот Смилян и Радуил със своите празници на боба, Мелник – на виното, а Малък Преславец, община Главница, дори си спретна празник на водната лилия. Има и фестивали, посветени на сланината, на греяната ракия, на баницата... Списъкът може да продължи до безкрай и все пак на фона на все още над 4000 села и градчета, положението с повсеместната немара е отчайваща. Иначе дълбок поклон на вливащите свежа кръв в тялото на старееща България!

Долна Оряховица не случи на такива кметове. Така наричаните демократично избрани градоначалници за по три мандата всеки рушаха, но не изградиха нищо, камо ли традиция. В градчето по тяхно време бяха заличени обществените тоалетни, без да се построи нито една нова, а цивилизацията, както казваше Карл Сейгън, започва от построяването на именно на такова отходно място!

И все пак. Малко инициатива трябва, за да се излезе на бърза ръка от рамките на традиционното отбелязване празника на града, по-нищо неразличаващо се от събора в Козар Белене, Кондофрей  или празника на Каспичан например. И тук стандартното – люлки и стрелбища за децата, бирария за мъжете, сенки с масички за лаф на жените, вечерта – фойерверки и силиконова фльорца, която ще тури в пазвата си суха пара, колкото пенсиите на един цял квартал.

Колко му трябва да се измисли нещо по-така! Само малко „мозък трябва“, както казваше навремето популярен жител на града.
Инициативите, за които стана дума в началото, почиват на базата на явлението „селски сбор“ – изконна българска традиция, губеща началото си преди много векове. И колкото и да е странно, Долна Оряховица, която е селище с безспорно богата история, не е имала панаир, както му казват на събитието в някои краища на родината.

Един прославен не толкова с партизанлъка си, отколкото с подвизи, на които биха завидели цялата сюрия „журналисти“ от жълтите многотиражки – Кирил Камберов, се опитал след Девети септември да „създаде“ сбор. С малко повече успех, но пак ялов. Като сегашния празник на Долна Оряховица, отбелязващ обявяването й за град.
Изкуственото си е изкуствено, казват познавачите. Само че не може ей така с лека ръка да се примиряваме и – хааааайде по пътя на най-лекото съпротивление.

Някога изграждането на едно село е започвало обикновено със заселване на една фамилия или род в някаква местност. На фона на демографския срив днес, едва ли може да се добие впечатление какво е означавало в онова време семейство, фамилия. Ами това са били обикновено три, че и четири поколения от 20 до 40 души, водещи мирно съвместно съществуване. За да им е по-сигурен животът в оная размирна епоха, членовете на тази малка общност си избирали за закрилник от беди и нещастия някой светец за патрон и всяка година в деня, в който той се чества по християнския календар, му отдавали почит с курбан.

С времето фамилията, родът се разраствали, строели се нови къщи, създавали се нови  семейства, към тях пристигали други в съседство и се оформяла махала, която също се сдобивала със светец покровител. След като вече се оформяло и селището, пак се стигнало до съглашателството кой да му е патронът.
Всички жители отбелязвали деня, в който той се чествал, по най-тържествен начин: домовете се почиствали, домакините приготвяли най-добрите ястия, която неуморимата им фантазия можела да измисли, слагала се трапеза, обличали се най-хубавите дрехи, а вечерта завършвала с безкрайно хоро. Най-голямото нещастие било да не ти дойдат гости. На сбор не се кани – без уговорки се събират родата, приятели, непознати дори.

Десетки векове това е най-колоритната традиция на българската народопсихология, която не е могла да бъде унищожена ни от турски завоеватели, ни от празноглави „народни синове“, които измисляха и укази в духа на „отменя се завинаги“.
Бащата на българската етнография Димитър Маринов – пръв и най-точен изследовател на неотразимата традиция, пише, че няма в България село без сбор. За съжаление греши. Защото Долна Оряховица прави изключение. Колкото и да се рових в славното минало на града, не открих и помен от подобен празник.

Една от  възможните причини за тази бедност в картата на народопсихологията може да се окаже фактът, че селището е възникнало много отдавна, хилядолетия преди християнското летоброене и да е било малко късно да се създаде традицията, свързана с избиране на светец закрилник.
Друга вероятност е причината да се крие в особеностите на характера на първите жители на село Ряховче или както и да се е наричало – сред тях така и не се е стигнало до разбирателство по избирането на общ светец.

А може да се окаже, че разковничето е в непрекъснатото променяне на разположението на къщите в селището, а те не са толкова много в оная епоха – в документ от 1751 г. се говори, че те са били около 50, а населението – близо 300 души.
Според предание, записано в летописната книга на църквата „Успение Богородично“ от свещеник Христо Тодоров Хаджиев, селото е възникнало на левия бряг на Янтра в местността Кривината. Постоянно прииждащите води принуждават заселилите се непрекъснато да се изместват на по-високи места. На северозапад, където сега е Гинчов дол, до не толкова отдавна местността се е наричала още Дворовете.

През 1814 г. чумата принуждава населението да се скрие от болестта в гората. Оцелелите по-късно се заселват на изток към църквата „Успение Богородично“. Малката чума през 1830 г. отново изселва селото. Тъкмо сменили местонахождението си, наводнение през същата година завлича къщите до основи и жителите отново се местят. Нов потоп през 1897 г. прави поредните поразии и следва ново заселване на по-високо място. После идват години на войни, на национални катастрофи...

Окултистите, навъдили се под път и над път, поклащат глави: Долна Оряховица търпи природни катаклизми точно защото населението й не е стигнало до споразумение за избиране на общ светец закрилник. Хайде да не им придиряме, но не можем да се примирим, че това е възможна причина днес да оставаме да умира като галош едно селище с някога славно минало.
Съживяването на цитираните в началото населени места и превръщането им в катедрали се дължи на изграждането на традиция, която ги прави притегателен център с техните местни и топографски особености или пък с кулинарни феномени.

Долна Оряховица има удивителна възможност да събере като във фокус вниманието на цяла България като в деня, вече избран за празник на града, ялов досега, се даде нов живот с нека условно го наречем Фестивал на орехите, тъй като се смята, че името му идва от наличието на огромен брой орехови дървета в околността. А и самият празник на града, който се отбелязва в първата събота на септември, направо като от Бога даденост съвпада с времето на масовото бране на черупчестите плодове.

Обявяването на национални конкурси за демонстриране както на основни ястия, така и на деликатеси, в които те са в основата, ще събере в Долна Оряховица не само познати лица от телевизията, но и амбициозни кулинари, които да демонстрират на живо умения в състезания.
Ако някой си мисли, че орехите не са база за кой знае какво богатство в кухненските мистерии, дълбоко греши. Само за час успях, макар и с пълната си неграмотност в тая област, да събера десетки и десетки ястия и лакомства от тях, а какво остава за разтропаната българска домакиня, която открай време е способна да направи от нищо нещо.

Кулинарната надпревара обаче може да бъде само част от една целодневна атракция.
Гости на града може да бъдат и народни лечители, включващи в практиката си използване лечебните свойства на орехите. Други могат да напомнят използването на ореховите листа в различни сфери на домакинството и борбата с разни вредители.
Най-сетне тук могат да пристигнат и представители на замиращото дърворезбарско изкуство, познаващи и нямащи на кого да предадат тайните на обработката на ореховото дърво.
Това е в общи линии една основа, на която може още догодина стареещото като галош градче да положи основите на национална катедрала.


Празник на ореха празнуват и в чепеларското село Орехово (на снимката), както и в казанлъшкото Голямо Дряново, което не пречи да има и на други места От черупчестите плодове може да се приготвят най-различни кулинарни изкушения

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки