Оградиха с висок парапет мамута в Русе


Оградиха с висок парапет мамута в Русе
Мамутът в русенския екомузей вече е ограден с дебели решетки като в „Джурасик парк“
24 Август 2015, Понеделник


С нов метален модерен парапет бе заграден тези дни макетът на мамут от вида  Mammuthus primigenius, който извисява снага в цял ръст и в реални размери

Автор: Яна Славянска

в една от залите на Екомузея с аквариум в Русе. Огражденията са високи 1,20 м и обикалят мастодонта в протежение на общо 12 метра. Както съобщават от институцията, причина за монтирането на преградите, наподобяващи декора на касовата холивудска киносага „Джурасик парк“, е да се ограничи директният достъп на посетителите до праисторическото чудовище и да се опази неговата цялост.

Самият „манекен“ бе изработен миналата година от русенския скулптор и майстор на пясъчни фигури Даниел Кънчев, участвал и във възстановяването на много емблематични  паметници и скулптурни композиции в дунавския град. Очите на древната дебелокожа твар са осигурени от Германия. Размерите на мастодонта са далеч от тези на моделите по модните подиуми – 3,20 на 4,50 м. Но кой знае дали габаритите на прототипа на косматия звяр не са на някоя по-снажна мамутка.

Все пак единствената запазена в света долна челюст от този животински вид се пази в същия този русенски екомузей и не съществува друг образец, с който да се сравни дали е на голям или по-малък екземпляр. Това – в рамките на шегата, разбира се. Защото изложената кост всъщност е от ченето на най-примитивния вид мамути – Mammuthus rumanus, обитавали Земята преди 3 милиона години.
А този, който сега бе изолиран зад дебелите решетки, посреща посетителите още от първия ден, когато музеят отваря врати в края на септември 2014 г. Най-модерната в страната екосбирка се шири на площ от два декара и половина. Това е и най-богатата колекция от животински видове, обитавали Поломието и Русенския регион.

Освен огромното космато чудовище от Ледената епоха, край което позират и пещерни мечки, обитавали скалните дупки през плейстоцена, тук е инсталиран и единственият сладководен аквариум у нас, в който махат с перки и опашки различни дунавски риби от 35 вида – есетри, щуки, шарани, сомове, моруни, бели амури и т. н., зрелищно порейки 65-те хиляди литра вода, изпълващи обема на съоръжението. И не само това – от време на време някой от по-хищните представители на речните обитатели си похапва пред очите на посетителите някоя по-малка рибка, нагледно илюстрирайки естествения природен кръговрат.

Стари рибарски лодки и мрежи допълват екзотичния интериор, а „накацалите“ край тях на фона на мащабни диорами пеликани, патици и други водни птици допълват усещането, че зрителите се намират нейде край дунавския бряг.
Но „пътуването“ с илюзорната машина на времето не свършва дотук. Защото по-нататък на втория етаж посетителите се натъкват на 15-метров макет на праисторическа пещера с всичките й сталагмити, сталактити и сталактони, където човек се „пренася“ в имитацията на втората по дължина в България пещера Орлова чука. Само на крачка от нея може да „попадне“ и в килия от Ивановския скален манастир, копие на част от който също може да се види тук.

Допреди откриването на четириетажния русенски екомузей, природната сбирка се е местила 14 пъти от една сграда в друга, от склад – в склад, при което с годините са пострадали множество експонати и препарирани гадини.
Колекцията умишлено не е наречена природонаучна експозиция, тъй като, както уточнява директорът на РИМ-Русе доц. Николай Ненов, „тук има едно особено съчетание на присъствието на човека в природата и тъкмо затова говорим за екомузей, какъвто другаде в България няма“.


Край дунавския бряг, но в залите на музея Снимки: РИМ-Русе

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки