Пъстра палитра с новини от света


Пъстра палитра  с новини от света
21 Август 2015, Петък


Малко политика, малко убийства, малко култура...


Турция отново върви към избори

Във вторник турският премиер Давутоглу, комуто президентът Реджеп Тайп Ердоган преди два месеца възложи да сформира ново правителство, върна на държавния глава този мандат.
Както съобщи „Ройтерс“, няколко часа преди това премиер-министърът официално обяви, че преговорите с други политически сили на победилата на последните избори Партия на справедливостта и развитието, която той представлява, са се провалили.

Както коментират международните наблюдатели, това бе и очакваният развой по отношение съставянето на кабинет, след като не се стигна до единомислие с потенциални коалиционни партньори – Партията на справедливостта и развитието (ПСР) и Партията на националистическото действие.
Напълно е възможно да се стигне до насрочването на нови избори през есента, ако до 23 август не може да се състави кабинет. Заради огромната вероятност това да се случи турската Централна избирателна комисия взе принципно решение, че предвиденият в конституцията тримесечен срок за подготвяне на предсрочния вот може да бъде съкратен.


Българи от Болград напускат украинската армия

Жителите на населения с етнически българи Болградски район масово отказват мобилизация в украинската армия, съобщи тези дни ТАСС. От 236 мъже, които са получили повиквателни, само един човек се е присъединил към войската.
В Одеска област също се наблюдава масово отхвърляне на мобилизацията. Военните комисии се сблъскват с трудности при осъществяването на шестата мобилизационна вълна, каза отговорникът по мобилизацията в областта Владислав Мусейко.


Джихадистите екзекутираха археолога на Палмира

Екстремистите от „Ислямска държава“ са екзекутирали главния археолог на античния комплекс в Палмира, Сирия, предаде Би Би Си, цитирана от агенция „Фокус". 
82-годишният Халид Асад е правил разкопки в Палмира над 50 години. Той е автор на множество научни разработки.

По данни на председателя на сирийското управление по музеите и паметниците от древността, семейството на видния специалист е съобщило, че неговото обезглавено тяло е било завързано за антична колона на централния площад на древния град. Преди убийството Асад е бил измъчван в продължение на няколко седмици.
Припомняме, че в превзетата от джихадистите през май Палмира бяха разрушени голяма част от руините на някогашния значим културен център през Античността.


Чужденци ще ръководят италианските музеи

Италиански музеи и художествени галерии, в които се съхраняват световни шедьоври от ранга на легендарния Давид на Микеланджело и „Раждането на Венера" на Ботичели, скоро ще бъдат ръководени от чуждестранни специалисти – нещо, което за пръв път ще се случи в Италия. В Рим се заеха с реформиране на музейния мениджмънт, който високопоставени правителствени служители определиха като „склерозирало управление".
Най-престижните от тези институции вече ще са с нови директори, като 7 от общо двадесетте  новоназначени управници не са италианци.

Самият конкурс за новите шефове бе ръководен от президента на 120-годишното Виенско биенале на изкуствата Паоло Барата, който коментира пред в. „Република“: „Ситуацията тук е много по-различна от случващото се зад граница, където музеите са истински двигатели на културата“. Съществуваща от десетилетия на Ботуша организация в тази сфера той оцени като „система без адекватни ресурси и с парализиращи правилници".  Сред чужденците, които ще се грижат за италианските културно-исторически ценности, са германският историк на изкуството Айке Шмид, канадецът от британски произход Джеймс Брадбърн, германската историчка Цецилия Холберг и др.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки