Играем на руска рулетка с времето и климата


Играем на руска рулетка с времето и климата
21 Август 2015, Петък


На принципа „След дъжд – качулка“ се сещаме да вземем мерки чак когато ни поразят бури и мълнии

Автор: Диана Славчева

Денят на свети Илия, смятан за господар на летните небесни стихии, гръмотевиците и градушките, вече отмина – и по стар, и по нов стил. Тази година светецът снизходително въздържа гнева си и не посипа грешната Земя с огнените си светкавици покрай празника си.

И тъкмо вече бяхме започнали да си мислим, че все ще е така – слънчево, топличко, та чак жежко, и ето че в края на миналата и в началото на тази седмица гръмовержецът нещо се разсърди и с тътени и мълнии ни припомни, че няма такова нещо като вечно лято.
Гръмотевичните бури, разразили се над нашата страна тези дни, ни свариха по-неподготвени и от изненадващо падащия всяка зима сняг. За зла участ платихме за това с три човешки живота.

Първо, навръх Голяма Богородица жертва на природната стихия станаха двама мъже, летуващи със семействата си в Априлци. Мълния уцелила дървото, под което били застанали 45-годишният софиянец Огнян Дочков и 40-годишният Николай Недялков от Севлиево. Те загинали на място пред очите на своите деца и съпруги, намиращи се до бунгалото, където семействата били отседнали и край което се извисявало покосеното от светкавицата дърво.

Гръм уби в понеделник и 11-годишния Кънчо, докато пасял крави край сунгурларското село Славянци. Семейството на загиналото момче било от Градец и дошло в този край, за да търси работа за през лятото. Освен нелепо загиналия си син, родителите имат близнаци и още две деца, най-малкото от които е само на два месеца.
В същия ден, и по-точно в първите минути на следващия, пострадаха и двама авиотехници, които по време на разразилата се буря се намирали на една от пистите на летище Бургас и се опитвали да отстранят повреда по един аероплан. Точно до тях се стоварила мощна мълния.

Причинената от нея ударна вълна отблъснала мъжете на няколко метра, поваляйки ги на земята, от което те получили множество наранявания и се наложи да бъдат настанени в реанимация, макар и без опасност за живота им.
Малко след полунощ във вторник пламва пък къща в сливенското село Сотиря, след като гръм се стоварва върху нея. Пламъците са потушени от два екипа огнеборци, пристигнали от Сливен, но вилнялата близо половин час огнена стихия успяла да унищожи част от обзавеждането и домашното имущество на 46-годишния собственик на имота. 

В началото на август пак мълния причини няколко горски пожара край Чепеларе. При единия – вилнял в местността Зло усое, в близост до Павелско, огънят унищожи 5 декара смесена гора и 35 декара други площи, а другият – локализиран в местността Карабалкан край родопския град, за малко да изпепели около 100 дка иглолистна гора. Само бързата намеса на пожарникарите предотвратява разпространението на пламъците в нея.
„След дъжд – качулка“ е казал народът.

И някак много неотклонно продължаваме да следваме тази иронична негова забележка. След трите жертви от последните дни, разни експерти и синоптици започнаха да се появяват в националния ефир и етер и да дават съвети какво да правим, когато бурята ни завари на открити пространства – да застанем на едно място с прибрани крака, да не използваме мобифоните, да не заставаме до дървета и водни басейни и т.н.
Гръмотевичната активност напоследък те обясниха с глобалното затопляне и климатичните промени, настъпили в атмосферните условия над страната, каквито и да са те.

Покрай светкавиците и гръмотевиците се развилня и ураганен вятър, който на места събори доста дървета и дебели клони. Те, от своя страна, нанесоха редица материални щети на коли и околни сгради.
И отново влезе в сила споменатата вече порочна практика в стил „След дъжд – качулка“. Именно в този дух експерти от общината в Бургас например се заеха да правят оглед на „потенциално най­опасните дървета“, обещавайки в случай че е необходимо, те да бъдат отстранени.

И се пита трябва ли да се чака да стане „необходимо“, та тогава да се тръгне на проверки коя растителност би могла да бъде повалена при първия порив на вятъра. Не е ли редно туй да се върши редовно и системно, профилактично така да се каже.
Защото, както вече и децата знаят, колкото и уверено да прогнозират метеоролозите, времето понякога поднася изненади – най-вече твърде неприятни. И е добре да бъдем готови за всякакви негови капризи. Иначе ще си продължим играта на руска рулетка с това кога и къде гръм ще удари!


Свети Илия ни пощади от гръмотевиците си по време на празника си, но малко след това от ясното небе се изсипаха бури и мълнии

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки