Малко от мигрантите влизат в бежански центрове


Малко от мигрантите влизат в бежански центрове
21 Август 2015, Петък


Не е ясно къде отиват другите. От МВР твърдят, че усилията им са насочени към „ефективно изпълнение на процедурите по връщането“

Автор: Дойчин Свиленов

Само 11 души са настанени за два дни в шестте центъра на Държавната агенция за бежанците, съобщи в четвъртък сайтът news.bg, позовавайки се на официалната статистика за периода 17-19 август, публикувана на страницата на институцията. В същото време от МВР ежедневно регистрират между 30 и 50 случая на нелегално пресичане на южната ни граница или опити да сторят това от различни групи имигранти. Дори да допуснем, че през въпросните два дни у нас са се промъкнали незаконно само 30 чужденци (все още официална статистика за този период няма оповестена), то в задачката се пита къде са отишли двадесетина от тях, които не са влезли в някой дом за настаняване на бежанци?!

Вярно, една голяма част от сирийците, афганистанците, иракчаните и другите пришълци, успяват да се доберат до Западна Европа, пресичайки транзит страната ни. И все пак нещо сметките не излизат. По въпросите за това кой получава статут на бежанец, накъде отива, какъв е и прочее така и никъде не може да се намери систематизирана информация.

Към 19 август, откогато датират последните статистически данни в сайта на Държавната агенция на бежанците – към момента на редакционното приключване на „Десант“, общо в бежанските центрове у нас са настанени 3394 човека. В същото време се отчита, че досега през тази година са потърсили закрила 9217 човека, като само през юни това са 1628 лица от 20 държави (в т.ч. 600 деца). И никой не може да каже каква е реалната картинка за това кой какъв път е хванал.

Като цяло Европейският съюз отчита огромен наплив от мигранти по границата си. През юли техният брой достигна 107 000.  Европейската гранична агенция „Фронтекс“ отбеляза тези дни своеобразен исторически рекорд, тъй като за предишния месец юни бежанците, стъпили на Стария континент, са били „само“ 70 хиляди. Най-голям наплив се отчита в посока от  Балканския полуостров към Германия. Там очакват до края на годината желаещите да получат убежище в страната да достигнат до 800 000 човека.

Междувременно Словакия заяви, че ще приема само християни от Сирия. И въпреки че от ООН призоваха държавите от ЕС да се въздържат от каквато и да е дискриминация при осъществяване на програмата за преселване, словаците са категорични, не отказът им да приемат мюсюлмани на своя територия не е дискриминационен. „В нашата  страна няма нито една джамия. Как ще се интегрират мюсюлманите?“ – заяви пред Би Би Си говорителят на словашкото външно министерство Иван Метик.

И докато вдигането на защитна ограда по границата ни с Турция се превърна в приказка без край и едва преди месец направена символичната първа копка за продължението на съоръжението, което бе изградено по протежение на 30 километра по времето на Орешарски и половината от което всега плаче за ремонт, Унгария вече издига срещу нелегалните бежански потоци стена по границата си със Сърбия.  Нейното строителство трябва да приключи до края на този месец.

Което пък даде повод на сръбския министър на външните работи Ивица Дачич да оповести в началото на седмицата, че пристигащите от Близкия Изток мигранти ще бъдат пренасочвани към България. Той поясни също, че западната ни съседка дори няма намерение да изгражда огради по границата си, още по-малко пък за подготвя временни лагери за настаняване на бежанците.

На този фон нашето МВР като мантра повтаря във всеки свой бюлетин един и същи текст по отношение на противодействието на незаконната миграция – че „дирекция „Миграция“ е съсредоточила усилията си към ефективно изпълнение на процедурите по връщането. Вследствие на предприетите мерки по оптимизиране на връщането, дирекцията отчита увеличение на броя на изведените в изпълнение на принудителни административни мерки чужденци“.

Вероятно това се е случило с онези липсващи бройки нелегални мигранти, които не можем да разберем къде са – „изведени“ са, каквото и да значи това.  
А за да е по-весело, но не и прозрачно какво точно се прави по въпроса, в раздела за събития на интернет страницата на въпросната Дирекция „Миграция“ към МВР се мъдри само една единствена събитийна снимка, и то от октомври 2013 г. Познайте на какво – ами на служители на Дирекцията, станали първенци на... ХІІІ Европейско първенство по футбол за миграционни и бежански служби!
Колко ли ще има да чакаме да станат първи и в преодоляването на проблемите с незаконната миграция?!


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки