Румяна Бъчварова пак показа своята правна неграмотност


Румяна Бъчварова пак показа своята правна неграмотност
Служители на МВР не крият разочарованието си от действията на социолога Румяна Бъчварова във вътрешното министерство
21 Август 2015, Петък


Вътрешният министър падна в капана „Ние ги хващаме – те ги пускат” и обвини Министерство на правосъдието за собствените си грешки

Автор: Анна Александрова

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова демонстрира шокираща правна неграмотност по време на редовното заседание на правителството. Бившата шефка на кабинета на Бойко Борисов влезе в капана „Ние ги хващаме – те ги пускат” и обвини Министерство на правосъдието (Христо Иванов отсъстваше, вероятно е в отпуск), че автокрадец под домашен арест вършее из София, въпреки че има три европейски заповеди за ареста му.

Става дума за автоапашът Ярослав Димитров, заснет от камера при поредната кражба на автомобил в София. Собственикът на колата пусна записа във „Фейсбук” с молба за съдействие и два дни по-късно полицията хвана Димитров, а Румяна Бъчварова разкри пред министрите колко дирен е заловеният и попита защо и как се разхожда на свобода.
Премиерът Борисов пое темата в движение като не пропусна да се застрахова, че той лично не обсъжда решението на съда Ярослав Димитров да е с мярка за неотклонение „домашен арест”, но го интересувало какво мисли Министерство на правосъдието.

„Хората питат министъра (на вътрешните работи) за битовата престъпност, парламента питат за битовата престъпност. Крадец, ама голям крадец, доказан крадец, защото и колите ги намериха вчера, търсен от няколко държави... и домашен арест. Интересува ме Министерство на правосъдието какво мисли по този въпрос", попита Борисов присъстващата на заседанието зам.-министър Вергиния Мичева-Русева.
Която обаче на минутата цитира НПК, където е записано, че спазването на забраната на обвиняем да напуска жилището си при „домашен арест" се контролира от МВР и за нарушения се уведомява съдът, постановил мярката, и прокурор.
Русева обаче си позволи критика към независимата съдебна власт, с което на практика направи услуга на премиера Борисов.

„Съдът явно не е взел правилната мярка за неотклонение, домашният арест явно не е подходяща мярка", коментира зам.-министърът на правосъдието, а Борисов сякаш това и чакаше и на секундата репликира: "Това не съм го казал аз, това го казвате вие".
След което премиерът попита кой пази хората с такива мерки за неотклонение и „топката” се върна в полето на министър Румяна Бъчварова, която замълча, защото усети, че ситуацията не се развива в нейна полза.
По-късно в сряда от Министерство на правосъдието и от Прокуратурата излязоха със становища в стил „Всяка коза за свой крак”.

Нямало пари за електронни „гривни”

От Министерството на правосъдието изпратиха до медиите съобщение, в което се припомня, че на 5 август т.г. правителството прие предложения от ведомството проектозакон за изменение и допълнение на Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража (ЗИНЗС), предвиждащ възможността да се прилага електронно наблюдение („гривна” с GPS и предавател) спрямо обвиняемите и подсъдимите с мярка за неотклонение домашен арест и някои лишени от свобода, но „изпълнението на електронното наблюдение зависи от осигуряването на средства в бюджета за 2016 г.”

„В момента действащите разпоредби в НПК предвиждат мярката за неотклонение „домашен арест” да се постановява от съда по искане на прокурора. Спазването на забраната обвиняемият да напуска жилището си се контролира от МВР и до въвеждането на електронното наблюдение в ЗИНЗС, Министерство на правосъдието не би могло да има каквато и да е отговорност по отношение на изпълнението на мярката домашен арест”, пише още в съобщението.
От държавното обвинение пуснаха лаконично съобщение, че обвиняемият Я. Д. е задържан до 72 часа за довеждането му пред съда, а Прокуратурата ще поиска най-тежката мярка за неотклонение – задържане под стража.

Защо Бъчварова уволни Пламен Узунов? 

В сряда вътрешният министър Румяна Бъчварова поиска и получи оставката на шефа на ОДМВР-Пловдив Пламен Узунов заради скандални действия и бездействия на полицията в града при разследването на прегазен на пешеходна пътека гражданин.
Тя бе принудена да предприеме тази мярка, след като на сайта на Прокуратурата бе качено писмо до нея от главния прокурор Сотир Цацаров с подробно описание на конфузния за МВР случай.

„Уведомяването на прокуратурата за настъпилото произшествие не е извършено от органите на МВР, а от репортаж на Нова телевизия. За случая не е бил уведомен нито дежурният прокурор, нито административният ръководител на Окръжна прокуратура – Пловдив. Извършителят на ПТП  - 24-годишният Милан Дивеков – не е задържан за 24 часа по реда на ЗМВР, въпреки че самоличността му е била установена”, изтъква Цацаров в писмото си до Бъчварова.
Главният прокурор не спестява още гафове и неизпълнени задължения от МВР. Оказва се, че шофьорът, убил пешеходеца,  не е тестван на място, нито му е направен тест за наркотици, а е призован устно от разследващия полицай да се яви на следващия ден в качеството му на свидетел (?!).

„Прокуратурата е установила, че Милан Дивеков е санкциониран общо 8 пъти по Закона за движение по пътищата и има 5 влезли в сила наказателни постановления и 3 наложени глоби с фиш. Установено е, че последното му провинение е от 10 май 2015 г., като всички наложени му глоби са неизплатени, но въпреки това не са му отнети контролни точки, нито талона за управление на МПС”, пише още Цацаров.

След което допълва, че служителите на МВР не са предприели никакви действия за установяване на самоличността на гражданите – очевидци на пътно-транспортното произшествие, нито пък е назначена автотехническа експертиза.
„Поради тези факти, главният прокурор Сотир Цацаров предлага на министър Румяна Бъчварова да упражни правомощията си по Закона за МВР и да предприеме необходимите действия”, завършва писмото.

Има ли пилот в самолета?

Областната дирекция на МВР в Пловдив вече има нов шеф – 33-годишният старши комисар Христо Разсолков.
Но бивши и настоящи служители на МВР не престават да питат: „Има ли пилот в самолета?”, без да скриват разочарованието си от действията на социолога Румяна Бъчварова във вътрешното министерство.
Надали е излишно да се припомни, че в средата на юни от Синдикалната федерация на служителите в МВР свалиха доверието си от министър Бъчварова и поискаха оставката й, след като не можаха да постигнат напредък в преговорите за промяна на условията за пенсиониране.

Като не особено адекватна се приема и реакцията на социоложката на огласените случаи – вкл. видеозаписи – на непровокирано полицейско насилие, в които тя видя опити за атака срещу МВР и лично срещу нея.
На този етап няма видими резултати и от предприетите от Румяна Бъчварова мерки срещу многото жертви по пътищата, въпреки че на полицаите бе разрешено да спират автомобили без видимо нарушение, а министърът разпореди всяка седмица да се изготвя анализ на ПТП и причините за тях.

Не са разкрити и извършителите на някои знакови убийства от последната година, като това на Татяна Стоянова - началничката на кабинета на кмета на Пазарджик – въпреки огласената информация за напредък в установяването на физическия убиец и поръчителя.
Някои наблюдатели обясняват това, че премиерът Борисов все още не е поискал оставката на своя вътрешен министър, с абсолютното доверие, което има в Румяна Бъчварова и с ролята й на вицепремиер по коалиционната политика.

Но дори и да е така, вижда се, че напоследък лично Борисов оправя скърцащите или блокирали „колела” в коалицията – например в патовата ситуация при гласуването на поправките в Конституцията и всичко свързано със съдебната реформа – такава, каквато я налага правосъдният министър Христо Иванов.

Румяна Бъчварова надали ще бъде запомнена като успешен вътрешен министър, дори и заради това, че МВР продължава да не се вмества в бюджета си. Има немалко основания да се смята, че и тя самата вече не се чувства добре в горещия стол на софийската улица „6-ти септември”, където всъщност никога няма да я възприемат като свой човек.
Едно деликатно равновесие в неспокойната атмосфера на приближаващи избори…


Ярослав Димитров в действие, по време на домашен арест

В категории: Политика , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
trader james bond Nr005500770
24.08.2015 06:00:09
0
0
taj kato desetki godini spored moi i shushdi fantasii sam popadnal na podslushvatelni i nabljudatelni kapani v balgaria varna i germania okupiran berlin kadeto s agentski spionski jasnovidski i drugi metodi me polsvali kato B I B besplaten info bankomat s zel i lishni interesi i zabogatjavania i tesi na rodnini i prijateli i po tosi nashin imam mnogo propusnati polsi i popresheni vasmoshnosti da pravja peshalbi kato se pasarja lishno za moite intelektualni i materialni i drugi zennosti isa mi preshili s ograbvaniata na moite intelektualni zennosti s metodi kato B I B kato mi vnushavali she sam ot A do Z ANTONESKU do ZIPRAS i osven tova sam kato PESHEV GESHEV MESHEV KESHEV FESHEV NESHEV DESHEV i MUSOLINI kojto obisha da bere i maslini i kato hiljadi drugi po sveta a sashto i kato tjah a te bili kato mene to reshih da polsvam tarsashkite na GOOGLE za da tarsja i namerja po zjal svjat dobrovolni koito da mi dadat naj malko po 555 us $ i 555 centa ili po 5 % ot tehnite pari za da iskam i moga da pomolja vsivishnite sili da im blagoslovjat peshalbite
i taj kato spored moi i shushdi fantasii rabotih i v teatara i isvan teatara kato SUFLJOR I HONORAR KONSULTANT no se okasa she sam rabotil za tesi koito duhat no taj kato sa duhali na drugi im poshelavam da go duhat a ako neverni tvardenia she sa duhali na mene to da mi platjat kato na GIGOLO naj malko po 1000 evro na duhane i da go duhat i ako duhat za pari da mi davat kato na SUTENJOR malko ot parite praveni s tehnia duhoven trud zashtoto si meshtaja da vsema najmalko 2-3 hubavi mladi zdravi sheni evropejski vid hristianki moshe i smeseni s balgarski i da otida pres esenta i zimata tam kadeto mi podskashe sarzeto i drugi raboti

Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки