Инфаркти и разводи след фалит на строител


Инфаркти и разводи след фалит на строител
В този блок скоро няма да влязат новодомци, а 60-те семейства, които са си платили жилищата „на зелено”, търсят кой да им завърши сградата
21 Август 2015, Петък


Хиляди хора пострадаха, подлъгани по време на бума на жилищното строителство преди години да си купят апартаменти “на зелено”.

Автор: Здравка Христова Снимки: Авторът

 Едни го направиха, защото имаха нужда от покрив над главата, други - за да инвестират парите си с цел след това да продават или да рентиерстват.
Имотният балон обаче се спука, а една от фалиралите фирми се оказа великотърновската “Булмекс”, която покрай бизнеса си с бензиностанции реши да печели и от жилищно строителство. Резултатът днес е сграда, която се руши, а 60 семейства са оставени на произвола на съдбата, без да могат да си върнат вложените пари.

Сагата започва през 2006 г., когато "Булмекс" се наема да строи блок върху собствен парцел на ул. "Димитър Буйнозов" във Велико Търново. Теренът се намира точно до сградата на КАТ. Мястото е тихо, а гледката – приказна. Като добавим и че по това време фирмата се ползваше с добро име, можем да си обясним интереса на местни лекари, бизнесмени, учители, финансисти и журналисти да придобият собствени жилища на това място.
"Всичко се срина, след като сградата получи "Акт 14". Собствениците на фирмата изведнъж започнаха да се крият, да не си вдигат телефоните, изнесоха се от офиса.

Строителството беше спряно, а фирмата - обявена в несъстоятелност по необясними и до ден днешен причини. Пред вратите й се изви опашка от кредитори. Тогава започна нашето ходене по мъките. Сами се издирихме, обединихме се и започнахме да търсим заедно решение на проблема", разказа Мила Милчева, представител на излъганите от "Булмекс" собственици на апартаменти.

Сагата на "ужилените" от фалиралия строителен предприемач разбива човешки съдби и взема жертви. Един от съсобствениците не издържа на напрежението и почина, двама получиха инфаркти, а едно семейство се развежда именно заради неразбориите с блока. Много собственици изнемогват, защото плащат наем на квартира и непосилен ипотечен кредит за непостроените си домове.

"Единственото решение за нас е да наемем строител, който да вдигне два допълнителни етажа, след което да продаде апартаментите и за сметка на това да ни завърши сградата. Двата варианта са - или ще получим разрешение за това от Общинския съвет, или Велико Търново се сдобива с поредния опасен недовършен строеж, който ще се превърне в свърталище на клошари и наркомани", посочи Милчева.

Разказът й за драмата на 60-те пострадали семейства буквалноразтърси ОбС в старопрестолния град. За първи път от началото на мандата съветниците, независимо от политическата си окраска, се обединиха и гласуваха единодушно да бъдат извършени промени в строителните планове на сградата. При това веднага, без да се чакат дългите и протяжни процедури на общинската администрация.


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки