Нека изборният туризъм започне сега!


Нека изборният  туризъм започне сега!
По документи тук се водят, че живеят най-малко 10 души. Да се използват заличени адреси и порутени къщи за регистрация на мъртви души е честа практика в община Грамада
21 Август 2015, Петък


Населението на община Грамада набъбнало предизборно с над 600 души, в Елин Пелин 50-има се регистрирали в местен хотел

Автор: Светлана Николова

Помните ли оня тв репортаж от видинското село Киреево, където осем фантома бяха регистрирани на един адрес, който реално също не съществува. Имената на мъртвите души били вписани от местна старица, която по този начин правила услуга на кмета си Герго Гергов. Който пък, въпреки актовете срещу него за нарушаване на закона, продължава да заобикаля Изборния кодекс и в момента.

Това е само един дребен детайл от общата картина в страната, два месеца преди изборите за местна власт. Залогът явно е твърде голям, щом претендентите за кметския стол нямат страх от наказания и смело нагазват лука.
Същата е ситуацията и в община Грамада, например. Там в началото на август бяха заличен 250 регистрации по настоящ адрес. Почти двойно се бе увеличило и населението в русенското село Долно Абланово – от 180 на 260 души. Масови сигнали за изборен туризъм има от областите Кюстендил (Трекляно), Сливен, Ямбол, както и по морето - Бургас и Варна.

Най-скандални са разкритията на местните комисии, сформирани след промените в Закона за гражданската регистрация, в 22 от българските общини. Осем от тях обаче трайно повеждат негативната класация. Най-често нарушенията там засягат основно липсващи документи, които законът изисква при регистрация, както и надхвърляне на максималния брой лица, които могат да се настанят на един адрес.
Даденият един месец за извършване на проверките във всички общини изтича в края на август.

Какво откриха комисиите

Първенството засега държи община Грамада, чието население набъбна подозрително с около 600 души преди изборите. Кмет там е Николай Гергов, издигнат от бутиковата партия НДСВ. В едно от гърменските села са открити 20 души, новорегистрирани на адреса на... местното кметство. В друго населено място – Тошевци, на един и същ адрес били записани над 100 души. Разбира се, всички тези регистрации ще бъдат заличени до една, уверяват от общинската администрация.

В Тополовград пък проверяващите са поискали административно наказание за кмета на село Капитан Петко войвода Тодор Димитров. Оказало се, че в десетки комплекти за документи за постоянен и настоящ адрес липсват съответните заявления.
Близо 50 души ще загубят регистрациите си в хотел в Елин Пелин, тъй като престоят им там бил повече от четири месеца, колкото е позволеният срок по закон.
29 нарушения са хванати в община Трън, повечето от които засягат непредставен документ в общината за адресна регистрация - за собственост върху имота или за ползването му за жилищни нужди.

Поне 15 регистрации по постоянен адрес и 10 по настоящ ще бъдат заличени по същата причина в кърджалийското кметство Перперек. Още толкова ще бъдат заличени във врачанската община Борован, а по пет - в Белене и Божурище. Въпреки многобройните констатации за явни нарушения, само в две общини протоколите на проверяващите комисии са съпроводени от заповеди на кмета за дерегистрация на нарушителите. По закон трябва да има такава до 3 дни след приключването на проверката.

Чистката започна от Трън

На 7 август в северозападната община бяха заличени 30 адресни регистрации. Това обаче стана ясно след трета поредна проверка в Трънско. Повод за последната акция бе драстичното увеличаване на пришълците в региона. Поне седем пъти повече бяха регистрираните адреси в общината от юли 2014 г. до 30 април 2015 г., в сравнение с 2013 г.
Първите две проверки от прокуратурата, полицията и ГРАО първоначално не откриха нарушения. Едва при последната проверка на междуведомствената комисия се стигна до заличаване на адресни регистрации. Пак в началото на месеца стана ясно, че в община Горна Малина пък има над 1000 нови адресни регистрации. Очаква се тепърва в страната да се появят още сигнали за изборен туризъм, както и проверки по тях.

Още през юни т.г. от Окръжна прокуратура-Бургас изнесоха данни за нарушения на Закона за гражданската регистрация (ЗГР) в община Несебър. Най-честите злоупотреби са по отношение на броя на лицата, които могат да бъдат регистрирани на един и същ адрес със съгласието на собственика, и документите, които следва да се представят при регистрацията.
За периода 1 октомври 2014 – 25 май 2015 г. на територията на община Несебър са били извършени 451 регистрации по постоянен адрес и 1602 - по настоящ адрес, съобщават от прокуратурата.

В хода на проверката са установени случаи, при които към материалите по регистрацията по настоящ адрес не са приложени документи за собственост. Установен е случай, при който на адрес в курорта „Слънчев бряг" в обществена сграда със застроена площ от 66 кв. м. са регистрирани 11 души. На един адрес в с. Обзор пък са регистрирани 26 лица.
По същото време бяха установени нарушения и в Община Средец. Там бяха новорегистрирани по настоящ адрес 166 лица, без да са приложени изискуемите документи. В с. Дюлево пък има извършени допълнителни регистрации на 47 души, а при проверката бе установено, че в действителност на адресите живеят само 4 човека.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки