Легендарният „Вежен“ ще „отплава“ за скрап


Легендарният „Вежен“ ще „отплава“ за скрап
21 Август 2015, Петък


След повече от 40 г. вярна служба, един от първите ни рудовози отива на бунището

Автор: Диана Славчева

Един от най-драматичните морски инциденти, случили се с български плавателен съд, е потъването на кораба „Хера“ с 19 души екипаж на борда. Свидетел на крушението му става най-близко намиращият се наш кораб – „Вежен“, който оцелява без драскотина в разразилата се в черния петък на 13 февруари 2004 г. пред Босфора жестока буря. 
Пак на дата 13-и, само че падаща се в ден четвъртък и през август тази година, пред очите на рибари, хвърлящи мрежи в залива Форос, закътан край бургаския квартал Крайморие, същият този кораб като призрак е докаран на буксир до един от кейовете на  пристанище Бургас.

Любопитни за съдбата му, потърсихме информация от Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията за това какъв ще е по-нататъшният жизнен път на един от легендарните рудовози от флотилията на Параходство БМФ.
Оказа се, че още преди една петилетка – на 15 април 2010 г., той е бил отписан от Регистъра на корабите в Република България, където от известно време се подвизава с името „Тетевен 1“.

Към настоящия момент за него няма издадено свидетелство за експлоатационна годност, съгласно Наредба № 9 на Транспортното министерство, и името му не присъства в Регистъра на пристанищата и специализираните пристанищни обекти в страната.
Може би затова в отговора на министерството на запитването на „Десант“ той не е упоменат като кораб, а като... „съоръжение“.

Та въпросното „съоръжение“ сега е транспортирано до бургаския порт, където, както става ясно, „ще бъде извършена процедура за неговото нарязване и даване на скрап“.
Някога, когато новоизбраният папа се възкачвал на светия престол, поклониците скандирали: „Сик транзит глориа мунди“ (Sic transit gloria mundi), което ще рече „Така преминава световната слава“, целейки да припомнят на понтифика колко крехка е всяка човешка власт. Може би сега, когато ставаме свидетели на края на една легенда, трябва да посрещнем със същите думи „тленните останки“ на някога гордия „Вежен“.

Българският флаг е вдигнат на неговия борд на 30 март 1967 г. в корабостроителницата на японския град Иношима. Той е вторият поред от серията рудовози от типа „Руен“.
Както съобщава публикация в „Морски вести“ от май 2010 г., на 18 юли 2007 г. ръководството на Параходство БМФ решава да започне поетапна продажба като кораби „втора ръка” след изтичането на договорените тайм-чартъри и преди изтичането на сроковете на класовите им документи. Сред седемте 13 000-тонни морски корита, които след 40-годишна непрекъсната експлоатация са обречени на тази орис, се нарежда и „Вежен“. Компания в нерадостния списък му правят „Мургаш”, „Мусала”, „Руен”, „Оборище”, „Лудогорец” и „Бузлуджа”.

Именно след тази продажба бива прекръстен на „Тетевен 1“, тъй като в състава на Параходството си се е движил един друг „Тетевен“. Тогава той е „паркиран“ на неработен кей на Пристанище Варна-запад и местните медии с радост информират, че ще бъде превърнат в плаващ понтон, на който пристигащите в порта кораби ще разтоварват сярна киселина. Един вид ще се „прероди” в така наречения „виетнамски кей“ или един вид буферен плавателен съд.

Това е шансът му за втори живот и преди пет години всички се надяват, че „Вежен“/„Тетевен 1“ може да стане един от корабите дълголетници в българското морско стопанство. Е, очевидно няма да доживее до дълбока старост. Дано поне скрапът, в който ще бъде нарязана металната снага на дългия 139,83 м, широк 19,40 м и висок 12,25 м, газещ някога до 9 м дълбочина горд рудовоз, бъде използван за сътворяването на нещо хубаво и полезно!


Последните дни на кораба „Вежен“ – миналата седмица той бе довлечен на буксир до бургаското пристанище, където ще бъде нарязан за скрап

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки