Мераклии ще търсят съкровището на Вълчан войвода


Мераклии ще търсят съкровището на Вълчан войвода
21 Август 2015, Петък


Впетък, 21 август, в Жеравна се открива осмото издание на Фестивала на фолклорната носия. Боровата гора в местността Добромерица край старинното балканско селце


гостоприемно ще разтвори прегръдка за стари и нови приятели, пременени в пъстри български народни носии. По-голямата част от тях вече са били тук и сега водят със себе си бъдещи участници в уникалното преживяване, което си е истински скок назад във времето.

Фестивалът е своеобразно докосване до живота на нашите прадеди и идеята му е чрез спазване на строгия фестивален правилник всички доброволно да се пренесат век и половина назад, в най-българското време. Демонстрация на народни занаяти, автентичен български фолклор, старовремска кухня, бистра ракия и отлежало вино, майсторлъшки мезета и сочни чевермета, турско кафе на пясък и баклавичка - всеки може да опита от всичко.

Още с пристигането каба гайдите на входа ще ви разтърсят с проникновените си мелодии, долетели от Родопа планина, а редуващите се оркестри - тракийски, северняшки, зурните от Петричко и духовата музика, ще ви завъртят във вихрените безспирни хора, които се разтурят едва по първи петли. Всеки става част от този празник на българското и го отнася в сърцето си до следващото лято, заедно с приятните спомени, усмивките и трайните приятелства.

Тази година наред с традиционните мероприятия в програмата са заложени конкурс с награди за най-атрактивна мъжка, женска и детска автентична българска носия и съответно за стилизирани такива, както и надиграване на формации от танцьори любители, също с осигурен награден фонд.

Създателят на фестивала и продуцент на ансамбъл "Българе" Христо Ив. Димитров е замислил специално предизвикателство за търсачите на приключения. Има съвсем реална възможност някой да си тръгне по-богат от "Жеравна 2015". За да се случи това, в разстояние на денонощие и половина трябва да открие съкровището на Вълчан войвода.
То има съвсем реално финансово измерение и, оказва се, е укрито нейде из фестивалната територия. По-досетливите иманяри могат бързо да издирят нишаните, които ще ги отведат до съкровището. Трудното е, че по пътя към заветната цел ги очакват сериозни премеждия и ще трябва да се справят с шпиони и разбойници.       

Фестивалът на фолклорната носия е различният фолк фестивал у нас. Специално тази година в това се убедиха стотици почитатели на фолклора ни. Затова са съгласни дори на палатка в палатковия лагер или директно на поляните на импровизирания хотел "Звездоброец", но да са именно тук, в Жеравна, за да станат част от уникалното изживяване.

За улеснение на посетителите на фестивала в придвижването им до Жеравна и обратно тази година някои от автобусите на "Дорис" по специален график ще минават през градчето във фестивалните дни.
Тези, които още се чудят откъде да си намерят носии, могат да си купят на място или да вземат под наем за трите дни задължителното облекло, без което не могат да прекрачат на фестивалната територия.

Такса вход общо за трите дни е 25 лв. за възрастни, 10 лв. за деца от 7 до 14 години и безплатен вход за деца до 7 години.
Повече подробности за "Жеравна 2015" можете да намерите в сайта на фестивала www.nosia.bg


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки