Лечение под открито небе


Лечение под открито небе
Семково е едно от местата у нас, които са много подходящи за почивка на планина през лятото
20 Август 2015, Четвъртък


Това лято се оказа продължително горещо и сухо. Много от възрастните хора понасят тежко летните жеги. Те влияят зле и на по-младите.


Автор: доц. д-р Гео Нешев, дн

Мнозина се опитват да намерят прохлада край морския бряг или под дебелите планински сенки. При какви заболявания са препоръчителни почивките на море или планина през този сезон?
Геновева Величкова,
Русе

Известно е, че летният сезон е най-благоприятен за започване и утвърждаване на лечебни процедури, при които най-ефективни средства са въздухът, слънцето и водата. С тяхна помощ може да се постигне и така желаното от всички закаляване на организма, чиято цел, както посочва проф. В. Гориневски, е „приучване на организма правилно да реагира на изменящите се външни усложнения, в резултат на което той трябва да придобие способност бързо и правилно да се приспособява, без да се наблюдават нарушения във физиологичните му функции“.

Използването на въздуха за тази цел е най-добре да започне с въздушни бани в закрити помещения под формата на утринна гимнастика. Впоследствие те могат да се правят и сред природата, но на защитени от вятъра места: в паркове, градини, на брега на реките и моретата.
Закаляването чрез слънчеви бани трябва да става само след съветване с лекаря.
Курортоклиматичните места по нашето Черноморие се характеризират с относителна постоянност на климата, малка облачност, чист въздух и умерена температура.

Кои имат нужда от климатолечение край морето?

Това са преди всичко лица със заболявания на ставите: хронични полиартрити, травматични артрити, състояние след счупване на костите и други някои заболявания на опорно-двигателния апарат. Подходящи за морелечение са и извънбелодробни туберкулозни процеси, повечето от хроничните гинекологични страдания, някои заболявания на кожата и дихателната система, някои алергични страдания  и други.
Почивката на море през лятото трябва да се избягва от болните със сърдечносъдови страдания, белодробна туберкулоза, възпаления на бъбреците, остри възпалителни и инфекциозни заболявания и други.

При неразумно използ-ване на слънцето обаче съществува опасност от изгаряне на кожата или от прегряване на тялото. Зачервяването на кожата е израз на възпалителен процес, чиито последствия наподобяват изгаряне от І или ІІ степен и крият опасност от неприятни усложнения. Освен това в резултат на пряко облъчване на главата може да настъпи т. нар. слънчасване или слънчев удар. Той трябва да се различава от топлинния удар, който се явява в резултат от прегряване на цялото тяло (и за двата проблема информирахме нашите читатели в предишни броеве на в. „Десант“, б. р.).

През лятото в планината

Богати възможности за климатолечение през лятото предлагат нашите планини. Българските учени климатолози са установили, че за профилактични и лечебни цели у нас могат да се използ-ват почти всички среднопланински курорти. За тази цел се препоръчват Родопите, Южна Рила и Пирин. Тези планини предлагат обилно слънце и благоприятна отрицателна йонизация на въздуха.
Интересно е да се знае, че за климатолечение на вътрешни заболявания трябва да се използват курорти с надморска височина между 1000 и 2000 метра. Подходящи за тази цел са Пампорово, Боровец, Ситняково, Трещеник над Якоруда, Семково над Белица, Благоевградски окръг, Чепеларе, Юндола, Амбарица, Чаира и други.

Както посочват нашите специалисти по водолечение, благотворното действие на водните процедури върху организма зависи от дразненето, което оказват температурата, движението и химическият състав на водата. Следствие на тяхното въздействие, забележимо се изменя дейността на сърцето, дихателните органи, бъбреците, мускулите, кръвоносните съдове, изменя се обмяната на веществата и топ лорегулацията.
Студените водни процедури отначало предизвикват чувство на студ, впоследствие то се сменя с приятно чувство на сгряване, бодрост и свежест.

Топлите процедури – обратното, предизвикват приятно чувство на затопляне, което обаче предизвиква умора, отпускане на целия организъм и желание за сън. По тази причина те се предписват само в определени случаи, и то само по мнение на лекаря.
Слънцето, топлината и водата са природни фактори, които помагат на човека, но могат и да вредят. С това трябва да се съобразяваме винаги и навсякъде и да търсим съветите на лекаря.


В категории: Горещи новини , Алтернативно лечение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки