Здравословните свойства на червените чушки


20 Август 2015, Четвъртък


Те съдържат съединения, които възпрепятстват проникването на канцерогенните вещества в клетките на организма


В червените чушки се съдържат витамините  С, В1, В2, В9, Р, РР и каротин, поради което хората, страдащи от депресия, захарен диабет, а също с отслабваща памет и бързо отпадане на силите би следвало да ги включат в менюто си. По количеството на вит. С те превъзхождат дори лимона и черната боровинка.

Аскорбиновата киселина в зеленчука се съчетава много добре с голямото количество вит. Р в него, което способства за укрепване на стените на кръвоносните съдове. Благодарение на високото си съдържание на калий, калций, магнезий, натрий, фосфор, желязо, цинк, манган, мед, йод, кобалт и т.н. чушките са незаменими при лечението на анемия, понижен имунитет, ранното оплешивяване, остеопорозата.

Червените чушки са изключително полезни при болести на кръвта и кървене на венците. Те стимулират отделянето на стомашен сок, подобряват храносмилането, ускоряват перисталтиката на червата, действат успокояващо, помагат и при упорита кашлица.
Зеленчукът ускорява обмяната на вещества, а с това и по-бързото изгаряне на излишните калории, приети с мазнините. Поради това има голяма полза от него при опитите за намаляване на телесното тегло.

Има данни, че консумацията му води до понижаване на кръвното налягане, предпазва от образуването на тромби, тъй като разрежда кръвта, премахва коликите в червата. Стимулира израстването на ноктите и косата.
Червените чушки съдържат съединения, който не позволяват на канцерогенните вещества да проникват в клетките на организма. Това в някаква степен представлява защита срещу развитието на рак.

Приемана вътрешно на прах се препоръчва като стомашно, жлъчегонно, слабо диуретично средство и особено полезно за засилване на организма след прекарани тежки заболявания.
При упорит запек е достатъчно да се изядат 3-4 червени или зелени сладки чушки на гладно половин час преди хранене и ефектът няма да се забави.
Поради всичките си тези качества зеленчукът има широко приложение в народната медицина и в следването на здравословен начин на живот.

Рецепта 1 (при захарен диабет): При това заболяване е важно да се поддържа функцията на задстомашната жлеза. За това помага сокът от свежи млади червени чушки.
Нарязват се на малки парчета и се попарват в гореща вода за 4-5 минути. После се прекарват през домашна преса или пасират през сито или цедка. Полученият сок представлява мътна течност в много частици и целулоза. От него се приемат по 50 мл веднъж на ден на гладно. Ако това дразни стомаха или дебелото черво, лечението по този начин трябва да се преустанови.

Рецепта 2 (при колит): За избавяне от болки в червата, а също така и за да не се образуват газове, трябва да се пие сок от чушки, приготвен по горния начин, смесен със сок от спанак в съотношение 1:1. Обикновено за отстраняване на неприятните усещания е достатъчно да се приемат 100 мл от тази напитка. Профилактично това може да се повтори и следващия ден, както и при нова поява на симптомите на колит.

Рецепта 3 (за повишаване на потентността): Използва се сок от чушки, смесен с мед, който трябва да се приготвя непосредствено преди консумацията. За целта 1 ч.л. мед се разбърква добре в 100 мл сок до пълното му разтваряне. Пие се сутрин на гладно, 20 мин. преди закуска. Курсът на лечение е 30 дни, след което се почива един месец. При нужда може да се повтори.

Мленият червен пипер също притежава известни лечебни качества. На първо място трябва да отбележим, че той оказва благотворно въздействие на целия стомашно-чревен тракт. Известно е, че тази масова подправка помага за преработването на тежката храна, затова е неизбежна съставка на множество ястия. При което те стават не само по-лесно усвоими, но и губят поне два пъти от своята калоричност.

Червеният пипер подпомага доста работата и на самия стомах. Освен това той отстранява причините за възникване на тромбози, което е един негов голям плюс за хората със съдови заболявания. Подправката е и ефективно диуретично и кръвотворно средство. Благодарение на нея мнозина представителки на нежния пол ще могат да избегнат редица проблеми от гинекологичен характер.

Отделно тя може да се използва и за козметични цели, тъй като способства за растежа на косите и подобрява кръвообращението в областта на ноктите.
Особено лютият пипер има способността да повишава имунитета и да облекчава състоянието на болните от астма, ангина и бронхит. Важна полза от него е и това, че може да понижава нивото на холестерина, а също така и да подобрява и стабилизира обмяната на веществата, което пък помага да поддържаме изящна фигурата си.


Няколко народни рецепти за лечение с черен пипер

Покрай приложението си в кулинарията черният пипер притежава неоспорими лечебни свойства. Това се дължи на етеричните масла, съдържащи се в него, които имат мощно антибактериално действие при болести на дихателните пътища, за стимулиране и подобряване на храносмилането и предотвратяване спазмите в стомашно-чревния тракт. Въздейства положително върху кръвоносните съдове и работата на сърцето.

Рецепта 1 (за повишаване тонуса на организма): Смесва се стрит на прах черен пипер със захар (или мед) в съотношение 1:1. Приема се по половин ч.л. от сместа, разтворена в чаша сварено прясно мляко.

Рецепта 2 (при радикулит, остеохондроза, пареза, възпаление (неврит) на лицевия нерв): 1 ч.ч. зехтин и 1 с.л. стрит на прах черен пипер се смесват добре. Течността се поставя на огъня и ври 10 мин. Охлажда се и се прецежда. С получената смес се мажат болните места.

Рецепта 3 (при хроничен бронхит, ангина, мокра кашлица): Смесват се 1 с.л. счукан черен пипер с 1 ч.ч. мед. Приема се по 1 ч.л. от сместа 3 пъти на ден. Тази рецепта се използва и при отоци и заболявания на сърцето.

Рецепта 4 (при газове в червата): 1 дафинов лист се стрива на прах и се размесва с 1 стрито зърно черен пипер. Залива се с вряла вода и се пие като чай.

Рецепта 5 (при косопад): Смесват се стрити зърна черен пипер със сок от лук. Получената смес се втрива в корените на косата.

Рецепта 6 (за лечение на кожни заболявания): Смесват се в равни пропорции стрит на прах черен пипер и къна. С полученото се мажат засегнатите места.

Рецепта 7 (за смъкване на висока телесна температура): 2 ч.л. стрит черен пипер се разбъркват с 2 ч.л. захар и се изсипват в 500 мл вода. Всичко това се слага на огъня и кипи, докато течността не остане наполовина. От остатъка се приемат 3-4 пъти на ден по 2-3 ч.л.
Противопоказания. Черният пипер не трябва да се употребява като лечебно средство и подправка при възпаление на пикочния мехур и бъбреците. Също така противопоказен е при диагностицирана анемия, при алергия към него и при язва на стомаха и дванадесетопръстника.


В категории: Здраве , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
trader james bond Nr005550077
20.08.2015 16:18:21
0
0
taj kato nikade ne pishe she e zabraneno balgarite da se shustvat kato zivilisovani evropejski vid hristiani i da predposhitat takiva za prijatelstva no koito mogat da misljat ako e neobhodimo i kato kitajzi japonzi polinesizi jushnoamerikanzi i drugi narodi to ostavat vaprosite kakva im e fajdata na balgarite ako trjabva da misljat i kato nebalgari koeto struva mnogo poveshe mosashna energia otkolkoto da misljat po balgarski
IQ TEST pokasva she fajdata e imat tesi koito pesheljat ot tova a tova mogat da badat i balgari i nebalgari
zatova vseki e dobre da prezeni koj kakvo da mu plati ili shte mu plati predi da poshne da misli kato einstein edelstein mineralien stein kremakstein glasstein fosilienstein az naprimer kakvoto i da mislja kakvoto i da govorja ili pisha znam she shelaja da stava tova koeto e spored mojata savest i interesi i mi nosi trajno tova koeto trajno obisham a drugoto e obresheno rano ili kasno na obezsmisljane kato nonsense .poneshe silata kojato go e sasdala ne moshe da go podhranva trajno

IQ vapros a e kakvo peshelja az kato pomagam za prosvetlenia na prosveteni i neprosveteni na prosvetiteli i zatamniteli NA PRIJATELI I KONKURENTI NA BALGARI I NEBALGARI ,,,,,,,,,,,,,,,,,...................?????????????????????
zatova si napravih Privat Plan Pari PPP koito mi plashtat djal peshalbi % praveni s moja umstvena rabota na tjah da im sa blagoslaveni peshalbite
kato se ima napredvid she v partiata na 5 torkite idva parvo 5 sled tova 55 sled tova 555 i t.n. no sashtoto e i s partiata i na 4 vorkite i 2 vojkite i 3 rojkite i t.n. a kato se znae she v kitaj na mao dse dung bandata na 5 timata pettimata
i premahnala bandata na 4 timata shetirimata koito upravljavali dotogava
to az kojto ne sam ot nikoja banda taj kato nikoja banda ne me vodi na platena rabota se kanditiram za LES GRAND VACANSES AVEC LES ECOLIERS ET AVEC LES ETUDIENTS ET AVEC LES MILIONERS AVEC LES ARGENTIERS ET AVEC LES FANTASIERS
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки