Кокошките са лесна плячка за кърлежите


Кокошките са лесна плячка за кърлежите
18 Август 2015, Вторник


Капушите с охота паразитират и върху врабчета, лястовички, гълъби и гугутки

Автор: д-р Валентин Иванов, квмн

През летните месеци, когато по принцип е пикът на яйценосенето, много често стопаните се оплакват, че кокошките спират да снасят. Освен това птиците са вяли, омърлушени, бледи, не се хранят добре, а когато птицевъдите влязат в кокошарника, след това започват неистово да се чешат.
Причинители на заболяването са т.нар. меки кърлежи от род Argus, и по точно видът Аrgus persicus или добре извесният ни птичи капуш (персийски кърлеж). Той е повсеместно разпространен в страната, като популацията е по-голяма в Южна България и полските райони.

Аргазидните кърлежи най-често нападат кокошките и гъските и по-рядко  патиците. Капушите с охота паразитират и върху синантропните птици – врабчета, лястовички, гълъби, гугутки и др. Понякога нападат коне, говеда, свине и овце, както и хората. Любимите им местообитания са стари, паянтови сгради и къщи, като най-често могат да се открият в пукнатини, цепнатини, в стари дървени части и др. При птиците най-често кърлежите се откриват по оголените части под крилата.

Цветът на кърлежа е жълтокафеникав. За да се нахрани, той многократно напада птиците нощно време, като насмукалият се паразит увеличава обема си 10 и повече пъти. Женският кърлеж след всяко кръвопиене (което трае от 30 мин. до 2 часа) снася в цепнатините на помещението, под кората на дървета или на други места от 2 до 130 яйца. След около 2 седмици от тях се излюпват ларви, които със същата хищническа страст нападат птиците и се задържат върху тях от 4 до 10 дни.

Така се развиват в нимфи, които са малко по-милостиви към птиците и смучат кръв само еднократно в продължение на 0,5 до 2 часа. Развитието на едно цяло поколение кърлежи продължава от 3 до 8 месеца. Най-често аргасите се пренасят чрез новозакупени птици, стопански инвентар – клетки, дъски и др., и посредством синантропните птици.
Освен че пият голямо количество кръв, капушите пренасят множество протозойни и заразни заболявания. Ако една птица бъде нападната от 100 до 1000 аргазидни кърлежа, тя загива от анемия, тъй като при всяко нападение върху нея само един от паразитите изсмуква по 0,1 мл кръв.

Масовата инвазия води до намаляване и/или спиране на яйценосенето, непрекъснато безпокойство на птиците, особено нощно време, отслабване и изтощаване.
Мерките за борба включват изкъпване на пернатите с инсектицидни препарати: „Неостомозан“, „Айкън“, „Циперметрин“ и др. Обичайната доза е 1 мл на 1 л вода. Задължително се опръсква и цялото помещение. Тези процедури се повтарят през 2 седмици – поне двукратно.
Друг не по-малко досаден и неприятен дразнител на домашните птици са кокошинките, които също спадат към меките кърлежи, но са значително по-ситни от капушите – гладният паразит има размери до 1 мм със сивожълтеникав цвят, а насмукалият се с кръв – до 2 мм с жълточервеникав цвят.

Биологичният цикъл на кокошинките е подобен на капушите, но тези дребни и досадни хищни паразити са далеч по-малко плодовити от по-големите си събратя. Така оплодената женска след всяко кръвосмучене снася от 3 до 20 яйца, от които след 50-120 часа се излюпват ларвички с размери 0,3 мм. Те обаче, за разлика от капушите, не се хранят с кръв, а се превръщат в нимфи за сметка на остатъчния от ембрионалния период жълтък. При подходяща температура това става за около 30 часа.

Нимфите нападат птиците, смучат кръв и след 24-90 часа се превръщат във възрастни, полово зрели кърлежи. Целият цикъл на развитие и превръщане в зависимост от външната температура продължава от 6 до 12 дни.
При температура под 10 градуса кърлежите не водят активен живот, а се загнездват в своите скривалища за 6-7 месеца.
Кокошинките при кръвосмучене също пренасят редица протозойни и заразни заболявания. Нападнатите птици са неспокойни, анемични (гребенът и менгушите стават бледи), слабеят и престават да снасят яйца.

Лечението е същото както при борбата с капушите. Могат да се прилагат и т.нар. пясъчни или пепелни бани, като в сандъче се насипва ситен пясък или растителна пепел, в която се добавят някои от описаните инсектицидни средства. Периодично е добре да се проверяват птичарниците за пукнатини, цепнатини и др. които да се запушват или замазват. Прозорците и вентилационните отвори трябва да имат мрежи, които да възпрепятстват проникването на синантропни птици.
Добре е новозакупени птици да се преглеждат за кърлежи като се наблюдават внимателно под крилата и най-добре да се карантинират за 14 дни отделно от другите птици.


В категории: Горещи новини , Съвети за животновъдството

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
Анелия
16.06.2022 12:15:52
0
0
Моля някой с опит да напише, дали трябва да изплакна кокошките в чиста вода след потапяне в неостомозан 5 мл, който съм разредила в 5 литра вода и съм държала птицата там за 30 секунди.
2
Simov
16.01.2019 16:22:35
0
0
Диатомит /диатомична пръст/ фуражна добавка срещу паразити, акари, въшки и др. вредители при птиците.

Диатомит на прах.
Цена: 5 кг. - 30 лв.; 10 кг. - 50 лв.; 20 кг.; - 90 лв.; 3 лв./кг. при по големи количества.
Куриерска доставка.
За контакт 08 76265091 .

Диатомичната пръст е фино смляна и обработена от вкаменени водорасли, известни още като диатоми, които по същество помагат за изкореняването на гадни паразити като акари, въшки и червеи от оперението на кокощките или от тяхната храносмилателната система. За да използвате диатомична пръст я посипете във вътрешността на кокошкарника, клетката за гнездене или я разбъркайте в храната на пилетата в съотношение 5 % от общото тегло на фуражната смеска или им я посипете отделно в хранилката. Скоро ще откриете, че помага за предотвратяване на акари, въшки и червеи, неутрализира миризмите на "птици", отблъсква мравки от помещението, както и повишава цялостното здраве и благополучие на вашето стадо. Също така, диатомична пръст може да се използва за предпазване на други домашни любимци, като котки, зайци и морски свинчета от всякакви гадни страховити гадинки, които може да се крият в задния двор.

Ползи от прилагане на диатомична пръст:

+Помага за предотвратяване и лечение на червеи, въшки и червеи.
+Неутрализира всички видове птичи миризми.
+Защитава помещението на стадото от други вредители, като например мравки.
+Подобрява здравето на пилетата.
+Подобрява качеството на яйцата.
Природните минерали помагат за повишаване на цялостното здраве и жизненост на вашето стадо.
Използвайте дитомична пръст като естествено превантивно лечение, за да спестите пари за други видове скъпи химически обработки.


Предимствата на диатомичната пръст са наистина нещо специално. Ако искате вашите пилета да водят здравословен, щастлив и освободен от вредители живот, тогава диатомичната пръст наистина е задължително за всеки, който притежава помещение пълно с финни пернати приятели.
1
trader james bond Nr005550077
20.08.2015 13:47:29
1
0
ami po njakoi kokoshki ima ne samo karleshi no i mnogo drugi parasite koito se prinasjat i ot drugi kokoshki i petli i drugi shivotni
zatova veterinarni lekari trjabva redovno da pregleshdat kokoshkite petlite i drugite shivotni i tesi koito shetat tova bes da e pisano do tjah
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки