Кубрат събра потомците си край Малая Перешчепина


Кубрат събра потомците си край Малая Перешчепина
Дошлата на събора чак от Панагюрище Елисавета Георгиева бе ушила специално знаме със символиката на кан Кубрат
17 Август 2015, Понеделник


На 15 и 16 юни край полтавското село Малая Перешчепина за пета поредна година се проведе съборът „Кан Кубрат събира потомците си“,

Автор: Георги Ваташки

обединяващ всички български общности, живеещи в Украйна. Проявата, чиято цел е съхраняването на културната идентичност и възраждането на историческото минало на нашите сънародници в голямата славянска държава, бе организирана от Всеукраинския български вестник „Роден край“ и  Всеукраинската „Асамблея на българите в Украйна“(АБУ). Дните на празника не са избрани случайно, защото именно през юни 1912 г. е открито прочутото съкровище на кан Кубрат в близост до Малая Перешчепина. На мястото на находката през 2001 г. по инициатива на „Роден край“ и АБУ бе поставен паметник на прабългарския кан. Точно на тази красива поляна, обградена с борова гора, където бе издигнат монументът, се проведе и тазгодишният събор.

В него се включиха близо 500 наши сънародници от всички краища на Украйна. Сред организациите с най-многобройни делегации бяха „Родна къща“ от Днепропетровск с ръководител Владимир Стафидов, „Възраждане“ от Донецк, „Нашите хора“ от Кировград, начело със Сергей Осадчий, Одеското областно дружество „Тракия“ с председател Мария Грудева и българското дружество при Красносел, ръководено от Марина Собева.

В събитието взеха участие и десетки представители на други народности от Украйна – руснаци, волжки татари, кримски татари, чуваши, които също се идентифицират като потомци на владетеля на Велика България. За втора поредна година в събора се включиха жители на така нареченото Българско Поволжие от градовете Саратов и Пенза. Те бяха представени от Центъра за волжко-татарска култура „Алтън ай“ с ръководител Рахима Ахмерова. Преди началото на празника участниците бяха посрещнати с хляб и сол от възпитаниците на основното училище в Малая Перешчепина, ръководено от Екатерина Вергун.

„Това свято място, на което сме се събрали, е не само исторически духовен център на българите в Украйна, но и на цялата българска нация. Нашият народ все повече осъзнава своя произход и желае да се докосне до изворите на родната история. В контекста на сегашните трагични събития в Украйна става още по-актуален заветът на кан Кубрат – „В обединението е силата!“, с тези думи приветства стотиците гости главният редактор на „Роден край“ и президент на АБУ Дора Костова.
В края на първия ден на събитието се проведе и кръгла маса на тема „Величието и мощта на Стара Велика България е във всеки от нас”.


В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки