Българка създава болиди за Формула 1


Българка създава болиди за Формула 1
Цветелина Мавродиева позира пред новия болид на „Ред бул“
17 Август 2015, Понеделник


Младата Цветелина Мавродиева, която живее във Велико-британия, стана част от техническия екип на отбора „Ред бул“

Автор: Георги Ваташки

Една млада българка постигна своята детска мечта и преди два месеца стана първата нашенка, присъединила се към екипа на петкратния световен шампион при конструкторите от Формула 1 – отбора на „Ред бул“.
„Винаги съм мечтала да работя точно това и съм щастлива, че успях. Болидите от Формула 1 са като произведения на изкуството. Те бият всички физични закони за гравитацията, взимат завои с невероятна скорост, която винаги ме е впечатлявала“, споделя българката пред БНТ за своите копнежи да попадне в света на високите скорости.

Цветелина, която живее във Великобритания от пет години, ще работи като инженер -дизайнер в тима, което ще изисква от нея да определя формата на всички аеродинамични повърхности на болидите на „Ред бул“.
„В спорт като Формула 1 аеродинамиката оказва огромно влияние върху поведението на автомобила на пистата - дори повече от двигателя, трансмисията и хилядите детайли в болидите от този висок клас – пояснява тя.

За нея обаче най-голямата победа е, че едно неанглийски звучащо име е успяло да пробие в западния свят, и то в една изцяло мъжка професия, каквато е инженерната. Пътят на нашенката към реализирането на съкровената й мечта започва от красивото градче Белица, където е родена през 1992 г. Любовта към техниката и електрониката е семейна черта, защото родителите й също са инженери. Баща й Георги Мавродиев е специализирал „Двигатели с вътрешно горене“ и има успешен малък бизнес за търговия с моторни триони. Майка й Красимира пък е машинен инженер и преподава в столичния Технически университет.

„Моите родители ми предадоха страстта към техниката и логическия начин на мислене. Един човек, който може да решава задачи по математика и да мисли логически, след това много по-добре се ориентира в живота и решава житейските проблеми по един много по-бърз и рационален начин", убедена е младата ни сънародничка.
След като завършва средното си образование в Благоевград, тя кандидатства и е приета в един от най-реномираните университети на Острова – този в град Саутхемтън. Там тя завършва с пълно отличие престижната специалност „Аеронавтика и астронавтика“. Вузът предлага  специална програма, наречена „Визия 2020“, с която лекторите се опитват да създават все по-подготвени кадри, като се стараят науката да оказва положителен ефект върху света и човечеството.

От Саутхемтън Мавродиева получава квалификация за инженер-дизайнер на летателни средства до стратосферата и над нея. След дипломирането си там тя веднага започва шестмесечен стаж в британското поделение на авиационната корпорация „Луфтханза техник“, а след това и постоянна работа в елитната лондонска инженерна компания DC White Consulting Engineers.

„Университетът, който завърших, е много престижен, Той е на първо място в света по подготовка на пилоти и астронавти. Много отбори от Формула 1 контактуват със студенти от Саутхемтън и набират своите кадри оттам. Аз обаче видях обявата за работа от „Ред бул“ случайно по интернет и реших да кандидатствам за длъжността „дизайн на болида“ и изграждане на всички повърхности по него, които са в контакт с въздуха. Това е много отговорна работа, защото аеродинамиката е изключително важна за това как колите се държат на пистата и затова не се надявах да успея от първия път“, споделя Цветелина пред националната ни телевизия.

Само след седмица обаче, за огромна нейна изненада, нашенката е поканена на интервю. „То беше във фабриката на тима в градчето Милтън Кийнс. Имаше два етапа. Първият беше с двама от водещите инженери на отбора – Крейг Стивънс и Марк Робинсън, а вторият – с главния управител Дан Фауелс, който е ръководител на отдела по аеродинамика.“
Самите интервюта за мечтаната длъжност са тежки и продължават по четири часа.

„Те включваха много технически въпроси, свързани с аеродинамиката, както и с полета. Да речем, как лети един самолет и как работи едно крило. Как крилото създава сили – вертикална сила и сили на съпротивление на въздуха. Имаше също така лични въпроси за мен самата – защо искам да се присъединя към техния отбор, откъде идвам, да разкажа за България“, спомня си за дългите часове на пресявка на кандидатите младата българка.

След като е одобрена, Мавродиева започва работа в конструкторския екип на главния инженер Ейдриън Нюи, който мнозина специалисти от света на високите скорости считат за най-великия конструктор в автомобилната индустрия. „Аз мисля, че Формула 1 е най-конкурентната индустрия, която дава тласък за развитието на науката и високите технологии. Харесва ми всичко – заводът, атмосферата. Светът на болидите и състезанията ми дава вдъхновение, работата е много трудна, но аз работя с най-добрите в света, защото „Ред бул” са били четири предни години световни шампиони, което е уникално постижение“, гордее се с основание талантливото нашенско момиче.

Според колегите на Цветелина, успехът й наистина е значим, като се има предвид огромната конкуренция в индустрията и фактът, че за разлика от голяма част от работещите във Формула 1, тя не познава никого преди назначението си.
„Разбира се, че е трудно – питайте Ивет Лалова или Григор Димитров дали им е било лесно да постигнат своите успехи. Когато човек се бори за нещо и има цел, която е различна от целите на мнозинството, той трябва да се лиши от някои неща. За мен най-голямото лишение беше това, че бях далеч от семейството си и се виждахме само по празници. Човек трябва да е готов да жертва нещо, за да постигне най-съкровеното си желание“, коментира успялата българка.

Още през първата седмица на трудовото си поприще тя успява да се запознаe с главния пилот на тима Данил Квят, който в момента е осми в генералното класиране. „Това беше може би най-щастливият ми момент", споделя Цвети за вълнуващата среща със звездата от пистите.

Сега новата й голяма цел в нейната кариера е да помогне на своите колеги от „Ред бул“ да завоюват световната титла за 2016 г. „В момента двамата състезатели на тима – Даниел Рикардо и Данил Квят са съответно седми и осми в подреждането при пилотите, а „Ред бул“ са четвърти в отборното класиране. Затова  голямото ми желание е да спечелим шампионата при конструкторите за пета поредна година", казва младата инженерка от легендарния тим.
Цвети допълва, че се надява нейният успех да послужи за вдъхновение на всички жени. „Искам да кажа на всички дами, не само в България, но и в Англия, а и по цял свят, че от нас стават страхотни инженери“ – категорична е тя.


Българката с дипломата си по аеронавтика от Саутхемтънския университет

В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки