Проучват античната НАП в Никополис ад Иструм


Проучват античната НАП в Никополис ад Иструм
В Никополис са разкрити около 50 магазина, съсредоточени все в централната част на града
16 Август 2015, Неделя


Започна археологическият сезон в римския град Никополис ад Иструм край Велико Търново. Това е един от най-добре запазените, проучени и експонирани обекти

Автор: Здравка Христова Снимки: Авторът

от римската епоха в съвременните български земи, коментира ръководителят на разкопките доц. д-р Павлина Владкова от Регионалния исторически музей в старопрестолния град. В последните години обектът е един от малкото добри примери за опазване и социализация на паметниците на културата в България.

Разкопките тук не са прекъсвали през последните 30 години, а археолозите нямат пропуснат сезон. Сега те ще работят само в един сектор - сградата, разположена непосредствено северно от форума (градския площад), която доц. Павлина Владкова разкопава вече три поредни години и която на шега нарича „Античният НАП”. Това е най-голямата обществена постройка, разкрита досега в Никополис ад Иструм.

Оградена е от четири улици и заема цял квартал с площ от над 2000 кв. м. „Това, че сградата се намира до форума, нейният сложен план и огромните й размери ни дават основания да я определим като една от най-значимите в цялостния градоустройствен план. През предходните години тук бяха разкрити многобройни тежести-еталони (екзагии) от мрамор, камък, бронз и желязо, което предполага, че това е мястото, където се е извършвал контролът върху търговията”, пояснява доц. Владкова.

Екзагиите представляват контролни знаци, по които се сравнява теглото на мерките, употребявани в общинските пазари и частните магазини за мерене на стоките. Целта е чрез тях да има единство в мерките за теглото на дадено място. Обикновено се изработва мярка модел. Тежестите (еталонни и ежедневно ползвани) са били търговски и монетни, използвани както за контрол върху теглото на монетите, така и за измерването на теглото на предмети от благороден метал.

„Досега в границите на Римската империя не е разкривана сграда с подобни функции, липсват аналогии от други градове и всички данни, придобити при разкопките, имат важно значение и са принос към изследването на римската култура”, допълва още доц. Павлина Владкова.

Никополис ад Иструм е разпределителен център за Дунавската равнина, тъй като е разположен на място, което дава възможност за осъществяването на удобни съобщителни връзки както към Дунава и северно от него, така и към Черно море и провинция Тракия. Безспорно в града са доставяни многобройни стоки. От Мала Азия са търгувани текстилни и керамични изделия, мебели, художествени произведения от мрамор, метал и дърво, сол, вино, зехтин, плодове и дори козметични средства. 

Търговия се въртяла и с местните производители, които продавали своите земеделски и животновъдни стоки. „Върху полукръгъл архитрав от гробно съоръжение, открит в източния некропол на града, четем името на Аврелий Онесим, син на Диомед, който е бил агораном (т.е. грижил се за агората, т.е. за площада на града и търговията, която се извършва там). Интересен факт е, че той изпълнява и задълженията на полицейски префект с подобаващите му силови функции”, разказва доц. Владкова.

Пак върху надгробна плоча с богата украса, произхождаща от близкото до Никополис съвременно село Полски Сеновец, е запазено името на Епагатус, освободен роб, изпълнявал същите функции. Прави впечатление, че имената и на двамата, заемали важната длъжност да контролират продоволствието, да надзирават и регулират пазара в града, издават техния източен произход. Паметниците са датирани към края на II - ранен III в., по време на управлението на династията на Северите.

В Никополис са разкрити около 50 магазина, съсредоточени все в централната част на града. Не е известно в кой от тях какви стоки са предлагани за продажба, защото в нито един не са запазени подови нива и открити археологически материали. Числото обаче на търговските обекти е красноречиво само по себе си за размаха на търговията преди близо две хилядолетия.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки