Четири тона любеници за празника на динята


Четири тона любеници за празника на динята
2000 чинии с над 4 тона диня не стигнаха, за да се почерпят всички на празника
16 Август 2015, Неделя


С фестивала великотърновското село Никюп отбеляза и 230 години от основаването си

Автор: Здравка Христова

Над 4000 килограма дини изядоха в Никюп на празника на вкусния и сочен плод в края на миналата седмица. Диненият фестивал се провежда за четвърта поредна година във великотърновското село и сега съвпадна с честването на 230 години от основаването му и 20-годишния юбилей на местната земеделска кооперация „Плодородие 95”.

На празник като на празник – много веселби, парад на ретромотоциклети, бодиарт, състезания с дини и карвинг, това бяха част от атракциите в тазгодишното издание на фестивала на динята в Никюп. Опашките от мераклии да опитат известната с високите си вкусови качества никюпска любеница не секваха пред масите на земеделската кооперация.

„Успяхме да наберем по тон и половина дини от декар, въпреки че тази година беше доста трудна – предишни лета сме стигали до 4 тона. Заради сушата повечето от дините са дребни. Обработваме 8200 декара бостани и посеви със слънчоглед и царевица“, разказаха от „Плодородие 95”. Земеделците казват, че няма чалъм как да си изберем хубава диня. Всичко е въпрос на качествено семе и на добра година, както и на... късмета на купувача.

Десетки посетители се спираха да гледат карвинг демонстрацията на Златка Енева, която за четвърта поредна година участва в празничната програма. 60-годишната жена е родом от Горна Оряховица, но от 16 години живее във Варна, където е преподавателка по английски език и работи като преводач. С изкуството да извайва красота от плодовете се занимава вече 8 години.

„Харесвам красиво поднесената храна. Позаинтересувах се от този вид изкуство и започнах да чета за него. Малко по-малко успях да се усъвършенствам и днес вече имам самочувствието да покажа красивите ми лебеди, детски колички с бебета, човечета и кораби от диня“, казва майсторката. Златка Енева прави творбите си годни за ядене, за да може, като се сложат на трапезата, да се консумират, а не само да служат за украса.
Боди арт диня показа Даниела Кънчева, която изобразяваше резени от вкусния плод по ръцете и телата на малки и големи. Имаше рисунки на асфалт, състезания по надяждане с диня, търкаляне на любеници, отгатни теглото и цвета на динята, шествие с динени фенери.

Специално за феста в Никюп гостува и колекция от ретромотоциклети на габровци, севлиевци и търновци. Най-възрастният собственик и любител на стари превозни средства бе на 75 години. Возилата са произведени в зората на социализма през миналия век и предизвикаха голям интерес сред посетителите, които не пропуснаха да се снимат за спомен с антиките.
За първи път беше организирана и земляческа среща, която събра повече от 450 никюпчани, пръснали се из цяла България.


Карвинг творбите на Златка Енева от сочния плод се оказаха не само красиви, но и вкусни

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки