Флаконче със светена вода и електрически камбани


14 Август 2015, Петък


На големия християнски празник Илинден Пловдивският митрополит  Николай, прясно изфабрикуван като почетен гражданин на Батак, нагнети почти революционна обстановка.

Автор: Диана Славчева

Както стана ясно от видео, разпространено в интернет, по време на ръководената лично от него служба в храм „Св. Пророк Илия“ в Пловдив той дръпва внушителна пропагандна проповед, величаейки първо до небесата оръжейния магнат Петър Манджуков, когото сравнява с... апостол Петър. А после почти в транс заявява: „Ще се намеся драстично в политиката“, обяснявайки надълго и нашироко пред шашардисаните миряни защо ще стори това. Аха и да почне да раздава на богомолците предизборни агитационни брошури за подкрепяния от него кандидат за градоначалник под тепетата на предстоящия вот – Здравко Димитров-Зико, вместо молитвеници.

Но какво да се учудваме на делата на скандалния владика, като тюрлю гювечът, забъркан от християнски обредности, езичество и бизнес далавери, омириса вече цялата ни държава. Най-прясната щипка сол, пусната в къкрещия с него казан, са обещаните флакончета с вода от свещеното аязмо в Плиска, които в. „Стандарт“ ще разпространява чрез „Лафка“ сред 10 000 свои читатели в деня на големия православен празник Успение Богородично.

Мязащата на Бай-Ганьовия гешефт с мускалчетата розово масло постъпка бе заклеймена като „исторически кич“ от професора по средновековна култура, християнска философия и главен редактор на списание „Християнство и култура" Калин Янакиев. Но гласът му се изгуби измежду шумно ръкопляскащите на тази „стандартна“ инициатива вестници, сайтове и сайтчета, които се скъсаха да вдигат до небесата радостна тумба-лумба около нея. А клирът запази мълчание по въпроса.

И пак няма какво да се чудим – такива са те, модерните времена, от които и църквата не остана пощадена. Ами ослушайте се само –  в повечето нови храмове, които се издигнаха в последно време, вече не бият гласовити пиринчени или бронзови камбани, а от бутафорната им камбанария се разнасят електронни мелодии, наподобяващи с жизнерадостните си напеви някакво подобие на камбанен звън! За кого ли бият тези камбани?!


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки