В Свищов се женят с гладиатори и весталки


В Свищов се женят с  гладиатори и весталки
На това място в принципията в античния град Нове младоженците могат да се бракосъчетаят като древните римляни
14 Август 2015, Петък


В античния град Нове край Свищов младоженците започнаха да се женят с гладиатори и весталки. Римските сватби са факт от месец и първи със специалния ритуал

Автор: Здравка Христова

се венчаха свищовлийка и румънец.
На бракосъчетанията младоженците свалят традиционните си булчинска рокля и костюм и обличат сватбени одежди от Античността. Общо осем специални тоалета, точно копие на официалните облекла в Древен Рим, са ушити за римските сватби от общинската агенция “Обреди” в Свищов. Сценарият ни беше предоставен от Общината в Рим, а в обреда участват 18 души, разказа управителят на “Обреди” Стефан Андреев.

Церемонията се води от главния жрец, а в нея участват весталки, които с мистичните си танци прогонват злите духове от храма. Специална роля е отредена на реенакторите от Първа Тракийска кохорта, които охраняват празничното събитие.
Бракосъчетанията започват с поднасяне на даровете от родителите на булката. След това Главният жрец на Нове отправя молитва към боговете да разрешат женитбата.

Младоженците дават брачния си обет пред него и пред четирима гладиатори. Влюбените получават специална плоча на латински и български език с клетвата, която са дали. Керамичният документ се изпича на място, а след края на венчавката младото семейство го получава в специална кутия. Други дарове са специална римска монета, която те си отсичат, и вино по антична рецепта.

Различната сватба, която ще помните “докато смъртта ви раздели”, струва точно 558 лева. Цената беше определена след решение на общинските съветници в Свищов. 96 лева е цената на обикновена женитба в крайдунавския град, а ако сватбата е изнесена в ресторант, тя струва 186 лева. За сравнение, изнесените сватби на Царевец във Велико Търново са четири пъти по-скъпи и струват 2000 лева.


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки