Тайно бетонираха пода на джамията в Разград


Тайно бетонираха пода на джамията в Разград
Джамията „Магбул Ибрахим паша“, в която бе извършено вандалското изливане на бетон
14 Август 2015, Петък


Сградата, която е паметник на културата от XVI в., бе обезобразена под благосклонния поглед на районното мюфтийство

Автор: Янко Георгиев

Докато държавата е потънала в августовска дрямка, а управниците отмарят по близки и далечни плажове, в Разград бе извършено поредно посегателство върху старинна сграда,  паметник на културата. Както стана ясно, на 5 август нелегална петчленна строителна бригада е заляла с близо 15 кубика бетон целия под на голямата джамия „Магбул Ибрахим паша“, издигаща се в центъра на Разград.

Самозваните „реставратори“ са боядисали в яркозелено част от уникалните фрески в интериора. Освен това са унищожени и цели културни пластове от късножелязната епоха и Късната античност, открити от археолозите при проучвания в района на култовата сграда. Тогава са разкрити основите на по-стар религиозен храм, най-вероятно християнски, и след подробен анализ на резултатите от разкопките специалисти от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) стигат до извода, че руините му представляват историческа ценност и препоръчват при бъдещата реконструкция, реставрация и консервация на джамията неговите основи да бъдат експонирани по подходящ начин в интериора на сградата.

„Магбул Ибрахим паша“ у нас е втора, а на Балканите трета по големина джамия. Нейното изграждане започва около 1530-1535 г. от български майстори със средства на едноименния велик везир, който е ислямизиран грък. След смъртта му строителството е преустановено и делото му е завършено чак през 1616 г. от Махмуд паша.

Все още е жива легендата за българските зидари, които турският велможа решил да погуби, за да не построят другаде такава красива джамия. Те обаче си направили дървени криле, с които литнали към Балкана. Но към тях били привързали и работните си тесли и триони, които нацепили крилете им по време на полета и дюлгерите паднали на земята и загинали. Баш майсторът останал известен в преданията като Калин Орелът и в негова чест в близост до мюсюлманския храм е издигнат паметник, на който е изобразен именно в опита си да полети с дървените криле.

В наше време – през  1967 г., джамията „Ибрахим паша“ е обявена за паметник на културата с национално значение, като е включена и в каталога на ЮНЕСКО.
Странно е как скандалното бетониране на пода й е станало без никаква реакция от страна на местната власт и полицията, чиято сграда се намира буквално на съседната улица. Официалните институции се задействаха едва след като поразията стана обществено достояние. В МВР-Разград бе образувана преписка за нерегламентиран ремонт, която се наблюдава от Окръжна прокуратура. От местната РДНСК си измиха ръцете от отговорност, като отрекоха при тях да е издавано разрешително за ремонтни работи в храма. Информация за тези дейности няма и в разградската Инспекция по труда.

От Министерството на културата побързаха да съобщят, че строителните дейности в четиривековната разградска джамия се извършват без задължителното предварително съгласуване с ведомството и в пълно нарушение на Закона за културното наследство.
На 8 август в обширна пресконференция кметът Денчо Бояджиев и временно изпълняващата длъжността областен управител Нурие Црънгалова хвърлиха малко светлина върху посегателството срещу културния паметник. Полицейското разследване е установило, че в храма, който от години стои заключен, е проникнато чрез взлом.

Изсипалите се на място представители на общината заварват в джамията четирима строителни работници, които си признават, че са се трудили в нея минимум около десет дни. Те били наети от някой си Бюрхан Ариф Сюлейман, появил се в Разград преди около месец. Въпросната персона има твърде красноречив външен вид – той е с дълга брада, облечен е с характерните за салафитското течение в исляма черни дрехи и от известно време се е настанил да живее в мюфтийството.

Бюрхан многократно е забелязван да влиза през нарочно направена дупка в джамията. Апропо, въпреки че храмът от 30 години не е действащ, върху прясно бетонирания му под може да се видят разпънати молитвени килимчета, които, естествено, не се знае на кого са.
От мюсюлманското изповедание в Разград веднага отрекоха Бюрхан да е живял при тях. Според имамите имало много мъже с това име, които посещавали „Магбул Ибрахим паша“. Районният мюфтия Мехмен Аля пък най-открито се обяви в защита на злосторниците и даде да се разбере, че одобрява бетонирането. „Това, което е направено в джамията, е позитивно действие, а не рушене. Призовавам прокуратурата да има съдебен процес. Имам обемиста документация, от която е видно кой в различни периоди е работил по тази джамия и кой е рушил.

Доколкото знам, този човек Бюрхан не е разрушил нищо, той е градил. Но има хора, които са чупили и разрушавали. Интересно ми е защо досега никой не е потърсил отговорност от тях. Именно в такъв съдебен процес ще се изясни чия е вината по време на моята 23-годишна толерантност“ – с тон на полуприкрита заплаха заяви Аля пред медиите.
Преди около три седмици в Разград гостува турският посланик Сюлейман Гьокче, пред когото от тукашното мюфтийство изразиха недоволството си от протичащите дейности по проекта за ремонт на центъра и изливането на големи бетонни кашпи в близост до „Ибрахим паша“. Имамите се оплакаха и пред Министерството на културата и се обявиха също срещу планираното засаждане на дървета около джамията, чиято коренова система можело да застраши сградата.

На 4 август културният министър Вежди Рашидов разпореди проверка, а в София бяха привикани кметът Бояджиев и заместникът му Любомир Цонев. Оказа се, че за изграждането на бетонните саксии липсва необходимото одобрение от НИНКН, тъй като съгласно закона, пространството, ограждащо в околовръст разстояние до 30 м от един паметник на културата, се смята за част от него.

Така вече изградените около джамията кашпи бяха премахнати, но пък с явното одобрение на мюфтийството бетонът навлезе във вътрешността на защитения архитектурен паметник. Въпреки многобройните проверки на ведомства и институции, все още не е ясно кой ще понесе отговорността за това варварство. Гражданите на Разград обаче са готови да се обзаложат, че най-вероятно скандалът тихомълком ще бъде забравен заради предстоящата гореща предизборна есен.


Нерегламентираните строителни дейности са извършени от нелегални  работници, наети от човек на местното мюфтийство. Вероятно тяхно е и молитвеното килимче в отдавна нефункциониращата като молитвен дом сграда

В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки