Електронният фиш подлежи на обжалване


Електронният фиш подлежи на обжалване
13 Август 2015, Четвъртък


От 2005 г. притежавам книжка за МПС, но не шофирам, поради което и нямам нарушения на пътя. Но пък притежавам личен автомобил „Форд Фиеста”,


Автор: Христиан Митев юрисконсулт

който се води на мое име. Изрядна съм и по отношение на всички плащания по колата. В момента я шофира моят приятел.
Имам конкретно питане. На 23 декември м.г. на регистрационния номер на автомобила ми има издадени два електронни фиша за превишена скорост в София. Единият е от 21,00 часа, а вторият – от 23,20 ч. Общият размер на глобите е 500 лева.

Преди Коледа аз и приятелят ми заминахме за провинцията и точно на тази дата не сме били в София. Имам някакъв спомен, че през декември действително сме заснети от пътна камера, часът беше около 9 вечерта, но то в никакъв случай не беше на въпросната дата.
На електронния фиш пък в 23,20 ч., за който нямаме спомен като час да сме заснети, не се вижда рег. номер на колата, съответно и водач не се вижда. Датата, на която са отразени фишовете, и тази на едното заснемане не съответстват.
Моля за съвет как да процедирам, имаме ли шанс да оспорваме.
Лилия Иванова,
София

Интересуващата ви законова уредба се съдържа в Закона за административните нарушения и наказания /ЗАНН/ и Закона за движение по пътищата /ЗДП/ .
Съгласно чл. 39 от ЗАНН за случаи на административни нарушения, установени и заснети с техническо средство или система, в отсъствие на контролен орган и нарушител, когато това е предвидено в закон, овластените контролни органи могат да налагат глоби в размер над необжалваемия минимум - от 10 до 50 лв., за което се издава електронен фиш.

Електронният фиш е електронно изявление, записано върху хартиен, магнитен или друг носител, създадено чрез административно-информационна система въз основа на постъпили и обработени данни за нарушения от автоматизирани технически средства или системи.

Съгласно чл. 189, ал. 4 от ЗДП електронният фиш съдържа данни за: териториалната структура на Министерството на вътрешните работи, на чиято територия е установено нарушението, мястото, датата, точния час на извършване на нарушението, регистрационния номер на моторното превозно средство, собственика, на когото е регистрирано превозното средство, описание на нарушението, нарушените разпоредби, размера на глобата, срока, сметката или мястото на доброволното й заплащане. Образецът на електронния фиш се утвърждава от министъра на вътрешните работи.

Електронният фиш се изпраща на собственика или този, на когото е предоставено моторно превозно средство с препоръчано писмо с обратна разписка. В 14-дневен срок от получаването му собственикът заплаща глобата или предоставя в съответната териториална структура на Министерството на вътрешните работи писмена декларация с данни за лицето, извършило нарушението, и копие на свидетелството му за управление на моторно превозно средство.

На лицето, посочено в декларацията, се издава и изпраща електронен фиш за извършеното нарушение. Първоначално издаденият електронен фиш се анулира /чл. 189, ал. 5 от ЗДП/.
В 7-дневен срок от получаването на електронния фиш може да се направи писмено възражение пред директора на съответната структура на Министерството на вътрешните работи. Директорът разглежда възражението и преценява доказателствата в 7-дневен срок от постъпването му. Издаденият електронен фиш се анулира, ако от събраните доказателства е установено, че:

1. моторното превозно средство е било обявено за издирване;
2. нарушението е извършено с моторно превозно средство със специален режим на движение /чл. 189, ал. 6 от ЗДП/.
Електронният фиш подлежи на обжалване по реда на Закона за административните нарушения и наказания. Жалбата срещу електронния фиш се подава в 14-дневен срок от получаването му, а когато е направено възражение пред директора на съответната структура на Министерството на вътрешните работи - в 14-дневен срок от съобщаването на отказа за анулиране на фиша.

В 7-дневен срок от получаване на жалбата директорът на съответната структура на Министерството на вътрешните работи, на чиято територия е установено нарушението, или оправомощено от него лице я изпраща заедно с цялата преписка на съответния районен съд, като в съпроводителното писмо посочва и доказателствата в подкрепа на обжалвания електронен фиш, както и информация за участъка от пътя с описание на мястото и географските координати, действащото ограничение на скоростта, посоката на движение на автомобила, разположението на автоматизираното техническо средство, неговия вид и данни за извършена метрологична проверка /чл. 189, ал. 8 от ЗДП/.

При плащане на глобата, наложена с електронен фиш, в срока за обжалване се дължи 70 на сто от нейния размер. Глобата, наложена с електронен фиш, който е бил обжалван и потвърден от съда, се дължи в пълен размер /чл. 189, ал. 9 от ЗДП/.
Влезлият в сила електронен фиш се смята за влязло в сила наказателно постановление /чл. 189, ал. 11 от ЗДП/.
В чл. 59, ал. 1 от ЗАНН е регламентирано, че електронният фиш подлежи на обжалване пред районния съд, в района, на който е извършено или довършено нарушението, а за нарушенията, извършени в чужбина - пред Софийския районен съд. Електронният фиш подлежи на обжалване в определения в ЗДП срок.

Обжалването на електронния фиш става чрез наказващия орган, който ги е издал. В жалбата се посочват всички доказателства, на които жалбоподателят се позовава. В седемдневен срок от получаване на жалбата наказващият орган я изпраща заедно с цялата преписка на съответния районен съд, като в съпроводителното писмо посочва и доказателствата в подкрепа на обжалвания електронен фиш.
При разглеждане на делото пред районния съд се призовават нарушителят, поискалите обезщетение, и учреждението или организацията, чийто орган е издал електронния фиш, както и допуснатите от съда свидетели.

Районният съд в състав само от съдия разглежда делото по същество и се произнася с решение, с което може да потвърди, да измени или отмени електронния фиш. Решението подлежи на касационно обжалване пред административния съд на основанията, предвидени в Наказателнопроцесуалния кодекс, и по реда на глава дванадесета от Административнопроцесуалния кодекс.

Препоръчваме ви да ползвате адвокатска защита и съдействие.
Настоящият отговор не изключва, а предполага консултацията с адвокат.


В категории: Горещи новини , Кантора Десант

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки