Пазете се от разяреното слънце


13 Август 2015, Четвъртък


Какви са препоръките на Световната здравна организация за предпазване от опасните горещини

Автор: доц. д-р Гео Нешев, дн

На 1 юли т. г. Световната здравна организация (СЗО) и Световната метеорологична организация (СМО) публикуваха препоръки по повод инцидентите и заболяванията в световен мащаб, предизвикани от настъпилите абнормни горещини. В документа се подчертава, че топлите вълни са период на необичайни и некомфортни горещи периоди във времето и са сред най-опасните природни явления.

Поради климатичните промени горещините са все по-често срещани и интензивни, като се наблюдават 14-15 най-горещи години, и то само през ХХІ век. През 2003 г. в резултат на горещото време в Европа са починали над 70 000 души. През тази година положението е още по-тревожно. През май и юни жегите вече убиха над 2500 души в Пакистан. От 27 юни много части на Европа бяха засегнати от необичайна и ранна гореща вълна. Температурни рекорди бяха отчетени и в САЩ и Канада.

Според С30 и СМО основните медицински състояния, свързани с горещините, са риск от прегряване, обезводняване, припадъци, конвулсии, умора и животозастрашаващ топлинен удар. Повечето инциденти и смъртни случаи обаче са предизвикани от усложнения на съществуващи заболявания: хронична белодробна болест, заболявания на сърцето и сърдечните (коронарните) съдове, заболявания на бъбреците, болестта на Паркинсон, психиатрични и неврологични проблеми, диабет и други. Високите температури предизвикват обезводняване и остри мозъчни инциденти, като допринасят за образуването на тромби.

Освен това, фактори, които допринасят за увеличения риск за здравето, са: възрастта, поведенческите маниери като прекомерно излагане на слънце по време на работа или на плажа, подценяване на предпазването от прегряване и т. н.
С повишен риск от горещините е и употребата на лекарствата. По тази причина те трябва да се съхраняват при температура до 25 градуса по Целзий. Това особено важи за антибиотиците, инсулина и болкоуспокояващите медикаменти.

Лицата, които са предразположени към здравни проблеми в резултат на горещините, трябва да поемат повече течности, да се охлаждат, но с вентилатор (!) и при необходимост да търсят спешна медицинска помощ.
И все пак, за да бъдем по-конкретни, в помощ на нашите читатели ще дадем някои актуални данни.

Топлинен удар
Началните прояви на топлинния удар са главоболие, замайване, гадене, обща отпадналост, мускулни гърчове, зрителни смущения, необосновано на пръв поглед рязко повишаване на температурата и намаляване способността за изпотяване.
Развитата картина на инцидента се характеризира с подчертана хипертермия (ректалната температура може да достигне 42-44 градуса), суха, топла и зачервена кожа, често отделяне на урина, учестено дишане, ускорен, мек и неправилен пулс, разширени зеници и т.н. Водната и солната обмяна на организма обаче не се нарушават, поради което не се наблюдава дехидратация.

Топлинни мускулни спазми
Топлинните мускулни спазми са болезнени и се получават в някои от скелетните мускули. Оплакванията започват с нормална или леко увеличена телесна температура, влажна и студена кожа и мускулни потрепвания. От време на време настъпват силно болезнени спазми, засягащи най-често мускулите на корема и на прасците на краката.

Слънчасване, слънчев удар
Настъпва остро, понякога свръх остро. Леките случаи протичат с хипертермия, която понякога може да достигне дори до 44 градуса, главоболие, отпадналост, повръщане, болки в коремната област, ускорено дишане. Кожата е суха и топла, лицето зачервено. Пулсът е силно ускорен, кръвното налягане е повишено, сърдечните удари са силни. Тежките случаи протичат с безсъзнание или психични разстройства – делириум халюцинации, по-рядко с възбуда, загуба на памет, епилептиформени гърчове. Ако пострадалият не бъде своевременно лекуван, при тежките случаи, може да изпадне в кома и шок.
Клинични форми: стомашно-чревна – коремни болки, повръщане, диария, тежка дехидратация; сърдечна – симптоми на остра сърдечна слабост; менингеална – мускулни спазми, възбуденост или сънливост, която може да премине в кома.

Доболнична помощ и профилактика.
Във всички случаи на инциденти в резултат на високи температури пострадалият трябва да бъде поставен на хладно, сенчесто и добре проветрено място при пълен покой. Незабавно трябва да се съблекат дрехите му, да се обвие с влажни чаршафи или да се потопи тялото му във вода с температура еднаква с тази на помещението, като се охлажда постепенно. На главата се поставя лед и му се дават да пие подсолени течности с температура около 35 градуса. Сполучливо народно средство е намазването на тялото с кисело мляко.

Тези мерки се прилагат, докато температурата на пострадалия, премерена ректално, спадне до 38 градуса. При тежки случаи се налага спешно болнично лечение.
В профилактично отношение се препоръчва избягване на продължителното престояване или извършване на физическа работа с гола глава под прякото въздействие на слънчевите лъчи. Да се избягва работата при висока температура, в много влажен въздух и затруднена вентилация, ако това е невъзможно – да се дава почивка на всеки 10-15 минути. Препоръчва се също носене на широки дрехи от порьозна материя, които не затрудняват топлоотделянето и изпаряването от повърхността на тялото.

Не трябва да се пият ледени течности, тъй като топлоотдаването се затруднява. Да се яде малко количество лесно смилаема храна, да не се употребява алкохол в такива условия, които създават опасност от появата на топлинен удар.
Необходимо е да се поддържа добра вентилация и равномерна невисока температура на работното място (било с климатици, било с поставяне на лед пред вентилатори). Ако въпреки всичко, температурата, където се работи (кораби, мини, леярни, заводи), не може да се намали значително, задължително е увеличаването на броя и продължителността на почивките, в зависимост от естеството и степента на физическите усилия.

Важно условие е и пиенето на повече (но не извънредно много) не много студени течности. Към тях и към храната да се прибавя повече сол за попълване загубата от хлориди поради обилното изпотяване. Болни от сърдечносъдова недостатъчност, затлъстяване, хипертония и Базедова болест не бива да работят при висока температура и да престояват в места със задушна атмосфера. Покачването температурата на тялото с 1,3 градуса и намаляване на изпотяването са първите признаци за настъпване на опасни усложнения и налагат незабавно отстраняване от работното място.

Прогнозата при леките случаи е добра, при тежките – съмнителна поради опасност от появата на сърдечни, нервни и психични усложнения. Тя е особено тежка при възрастни хора със сърдечносъдови заболявания.
Трудоспособността по време на боледуването и най-малко една седмица след това е загубена. След прекарано слънчасване нерядко остава намалена умствената работоспособност.

По материали от СЗО, международния и нашия специализиран печат


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки