Жегите докараха червенка по свинете


Жегите докараха червенка по свинете
11 Август 2015, Вторник


Заразната болест се причинява от бактерия, засяга и човека

Автор: д-р Валентин Иванов, квмн

Червенката е изключително често срещано заболяване по прасета, което засяга предимно младите екземпляри на възраст от 3 до 12 месеца. Тя представлява заразна болест, протичаща с много висока температура, отпадналост и липса на апетит. Причинява се от бактерия, разпространена навсякъде в природата и най-коварното е, че голяма част от здравите свине си я носят в сливиците.

При наличие на подходящи условия обаче, заболяването се изявява съвсем спонтанно и изневиделица може да покоси голяма част от поголовието. Неговото възникване се предразполага от изключително затворено отглеждане, еднообразно и нередовно хранене, пренаселеност, големи горещини и задушно време, простуда, лишаване на свинете от питейна вода, прекалено угояване.

В личното стопанство най-често срещаната ситуация е прасето да се е излегнало на двора в  горещото време и стопанинът да реши да го поразхлади с маркуча. Добра идея, но  последствията от реализирането й много често са трагични – само няколко часа след живителната хладна баня, прасето вече е с червенка, и то класическа. Разбира се, болните животни и труповете на умрелите също могат да бъдат източник на инфекция. Разбираемо е защо болестта се среща предимно лятно време в горещите месеци от годината.
Болежката протича в свръхостра, остра, подостра и хронична форма в зависимост от времетраенето на боледуване. Свръхострата форма (бяла червенка) се наблюдава при много угоени прасета и се проявява с много висока температура – над 42 градуса, и силна треска, а смъртта настъпва за часове.

Най-често се среща острата (септицемична) форма – силна треска, съпроводена със запек, възпаление на очите, дифузни типични зачервявания по нежната кожа (откъдето идва и името на болестта – червенка или червен вятър) – по корема, вътрешната страна на крайниците и др. Характерно е, че при натиск червените петна изчезват. Развоят е 2-4 дни и обикновено завършва с летален край, като смъртността достига 50-80%. Понякога тази форма може да хронифицира и да се забави развитието на болестта.

Подострата (уртикарична, изривна) форма също започва с треска, а само след 1-2 дни се явяват типичните изриви – рязко очертани релефни петна с кръгла или ромбична форма, в началото розово-червени, а впоследствие потъмняват до виолетови. Развоят е по-бавен – 3-12 дни, като може да настъпи оздравяване, смърт или обикновено преминава в хронична форма.

Последната протича с поражения на сърцето-червенков ендокардит, ставни поражения- червенков полиартрит или с некрози по кожата на обширни участъци по тялото на прасето. При наличие на описания развой, най-често такива пациенти се заколват по необходимост, а най-лошото е, че от летните горещини (юли, август) до Коледа има доста време, така че не може да се чака толкова дълго.

Лечението на червенката обикновено е успешно. Ако се вземат мерки навреме, прасето се оправя само за часове. Използват се широкоспектърни антибиотици, а още по-добре средства от групата на пеницилина – амоксацилин, бензацилини др. На пазара има десетки медикаменти, изключително ефективни в борбата с червенката – „Бетамокс“ Л.А, „Пенстреп“, „Римокс“, „Синулокс,“ „Кламоксил“ и др. Обичайната доза е 1 мл на 10 кг живо тегло. Добре е да се приложат и общоукрепващи средства – аналгин, витамин С, катозал, дуфалайт, глюкоза и др.

От червенка боледува и човекът, който може да се зарази от локална червенкова инфекция по кожата, най-често на ръцете (еризипелоид). Заболяването обикновено е професионално и засяга хора, които имат най-често контакт с причинителя – кланични работници, животновъди и др. Проявява се с болезнено зачервяване на кожата по пръстите на ръцете или по краката, придружено с отичане на съответните лимфни възли. Понякога може да се засегнат ставите на пръстите (артрит) и сърцето (ендокардит). Лечението е с антибиотици в болнична обстановка.

За предпазване на животните от заболяването е необходимо да се спазват стандартните зоохигиенни условия за хранене и гледане – в помещенията да няма пренаселеност, въздухът да бъде чист, свеж и с нормална влажност. Никога не пръскайте нагрятото тяло на прасето със студена вода от маркуча. В горещините свинете обичат да киснат в калта и това е тяхното „разбиране” за освежаване в жегите. Подходът им е напълно правилен, защото така червенката остава далеч от тях.


В категории: Горещи новини , Съвети за животновъдството

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки